Bakan Eker: Diyarbakırda engellilere 1 milyon 400 bin TL ödeme yaptık

Bakan Eker: Diyarbakırda engellilere 1 milyon 400 bin TL ödeme yaptık

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Diyarbakır’da meslek edindirme kurslarına katılan engellilere şu ana kadar 1 milyon 400 bin TL ödeme yaptıklarını söyledi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Diyarbakır’da meslek edindirme kurslarına katılan engellilere şu ana kadar 1 milyon 400 bin TL ödeme yaptıklarını söyledi. Eker, “Amacımız, engellilerimiz eve mahkûm olmasın, her birey gibi sahip oldukları yetenekleri geliştirip, üretime dönüştürsün. Bu sayede ekonominin ve toplumun kalkınmasına katkı sağlasınlar.” dedi.

        Diyarbakır Uluslararası Engelliler Derneği Şubesi'nde, mesleki kurslara katılan engellilere sertifika dağıtan Bakan Eker, bir zamanlar şehir planlamaları dahil, yapılan bütün çalışmalarda engellilerin düşünülmediğini, onların hayatını kolaylaştıracak düzenlemelerin yapılmadığını belirtti. Engellilerin, bu tür nedenlerden dolayı toplumdan soyutlanarak adeta eve mahkum bırakıldığını belirten Bakan Eker, engellilerin meslek sahibi olma konusunda büyük sıkıntı yaşadıklarını kaydetti.

        Engelli ailelerin de büyük maddi sıkıntılar yaşadığını anlatan Bakar Eker, uygulamaya geçirdikleri sosyal politikalarla engellilerin hayatını kolaylaştırdıklarını dile getirdi. Eker, şöyle dedi: “Diyarbakır'da 2011 yılında 9 bin 500 engelli yurttaşımıza aylık asgari ücret üzerinden evde bakım ücreti ödemesi yapıyoruz. Bu kapsamda son 3 yıl içerisinde Diyarbakır'da 135 milyon lira ödeme yaptık. Mesele sadece onlara bakan ailelere yardım yapmakla sınırlı değil, mesleki kurslar düzenleyerek, iş yaşamına katılımları sağlanıyor. Diyarbakır'da bu kurslara katılan 505 engelli eğitim aldı. Kursa katılan engelli kardeşlerimize gündelik harçlık da veriyoruz.”

        Bakan Eker, Kutlu Doğum Haftası etkinliklerine değinerek, “Peygamberimiz'in (sas) bize verdiği sevgi ve merhamet anlayışıyla, o sevgi ve merhameti büyüterek hoşgörüyü, barışı ve kardeşliği, bunun mesajını yaşayarak bir medeniyeti geliştirmenin, sürdürmenin çabası içerisinde olmalıyız.'' dedi.

        Törene; Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu, AK Parti milletvekilleri Mehmet Süleyman Hamzaoğulları ve Oya Eronat ile AK Parti Diyarbakır İl Başkanı Halit Advan da katıldı.



CİHAN