Cannes’a hazırlanan “Kod Adı Venüs” Londra’da tanıtıldı

Cannes’a hazırlanan “Kod Adı Venüs” Londra’da tanıtıldı

Kıbrıs’ta 1955 ile 1974 döneminde yaşanan gerçek hikayelerden yola çıkarak çekilen “Kod Adı Venüs” filminin tanıtımı için Londra Yunus Emre Kültür merkezi’nden bir etkinlik düzenlendi.

Kıbrıs’ta 1955 ile 1974 döneminde yaşanan gerçek hikayelerden yola çıkarak çekilen “Kod Adı Venüs” filminin tanıtımı için Londra Yunus Emre Kültür merkezi’nden bir etkinlik düzenlendi. Filmin yapımcısı Tamer Garip, filmi tanımlarken, “Hayatımın projesi, yapmak istediğim buydu.” dedi.

Kıbrıs sorununu konu alan “Kod Adı Venüs” filmi Mayıs ayında uluslararası Cannes Film Festivali’nden gösterilecek. Filmin tanıtımı amacıyla Londra Yunus Emre Kültür Merkezi’nden düzenlenen tanıtım etkinliğine, KKTC Turizm, Çevre ve Kültür Bakanı Ünal Üstel, Türkiye’nin Londra Başkonsolosu Ahmet Demirok ile KKTC Londra Temsilcisi Oya Tuncalı ve Yunus Emre Kültür Merkezi Direktörü Mevlüt Ceylan, işadamları ve Kıbrıs Türk toplumu temsilcilerinden oluşan seçkin davetli grubu katıldı.

Cannes Film Festivali sonrası gösterime girmesi beklenen filmin yapımcısı Tamer Garip etkinlikte yaptığı konuşmada, tamamı Kuzey Kıbrıs’ta gerçekleşen çekimlerin, 40 gün, 40 gece sürdüğünü belirterek, “ Hayatımın projesi, şimdi ölsem gam yemem. Yapmak istediğim buydu.” dedi.

Cannes Film festivalinde gösterilecek ilk Kuzey Kıbrıs filminin, adanın kuzeyindeki turizm ve eğitim ile film ve TV sektörüne katkı sağlayacağına inandığını belirten Garip, filmde, 1955 ile 1974 yılları arasında adada yaşanan karanlık olayların, belgelere dayanılarak anlatıldığını hatırlattı.

Aşk, casusluk ve macera filminde, adanın iddia edildiği gibi Türkler tarafından değil, Yunanlılar tarafından “işgal” edildiğini vurguladığını ve bunu mümkün olan en objektif şekilde yapmaya çalıştığını kaydeden Tamer Garip sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugüne kadar çok sayıda belgesel çalışmam oldu, ancak ilk kez bir sinema filmi çektim. Bu benim için Beş Parmak Dağlarını, Toroslar'ı aşıp, Everest’e tırmanmaya veya Olimpiyatlara katılıp 7’inci, 8’inci olmaya benziyor. Cannes Film Festivali, dünyanın 150 ülkesinden, en iyi 1860 filmin katıldığı dev bir organizasyon. Filmin, yapımcı, yönetmen, senarist, montaj olmak üzere hepsini kendim üstlendim. Bu, 1974’e kadar olan olayları konu alan bir film. Venüs,2’yi de çekeceğim. Kod Adı Venüs’de 200 Kıbrıslı Türk, 12 İngiliz, 15 de Türkiye’den sanatçı rol aldı. Toplam süresi 85 dakika olacak. Henüz hiç bir yerde gösterilmedi.”

KUZEY KIBRIS DOĞAL PLATO

Filmdeki tüm hikayelerin gerçek, ancak karakterlerin kurgu olduğunu hatırlatan Tamer Garip, 1 milyon sterline mal olan filmin en büyük sponsorunun Yakın Doğu Üniversitesi olduğunu ve onlarla ortak proje halinde çalıştığını belirtti.

Garip, filmin 40 gün 40 gecede Kuzey Kıbrıs’ta İngilizce olarak çekildiğini ve “Kod Adı; Venüs “ ile Kıbrıs’ta ilk defa bir film platosu kurmaya çalıştığını dile getirerek, “Hollywood düzeyinde filmler, Kuzey Kıbrıs’ta çok ucuza çekilebilir. Kuzey Kıbrıs doğal bir plato. Veya yüzen bir plato diyebiliriz. Eskiden yolumuz, iyi otellerimiz yoktu. Şimdi 5 yıldızlı lüks otellerimiz, yollarımız, marinalarımız var. Bu filmle hem adamızı tanıtmayı, hem de filmcilere Cannes Festivali’nde Malta gibi, Yeni Zelanda yapıldığı gibi ülkemizde de film çekebilecekleri mesajını vermeyi amaçlıyoruz.” dedi.

100 BİN STERLİNE İHTİYAÇ VAR

Bir milyon sterline mal olan film için bugüne kadar 900 bin sterlin harcandığını ve 100 bin sterline daha ihtiyaç bulunduğunu açıklayan Yakın Doğu Üniversitesi İnovasyon ve Teknopark Başkanı Tamer Garip, filmin son rotüşlerinin yapılmadığını, en ucuz nerede yapabilirse oraya gideceklerini ifade etti.

ITV televizyonunun bir dakikalık haber filmi için 12 bin sterlin istediğine dikkati çeken Garip, “Filmi, Avrupalılar için objektif yaptığıma inanıyorum. Olabilecek en ince çizgi üzerinde durduğumuza inanıyorum. Filmde herkese mesaj var. Herkesin sandığının aksine adanın Türkler tarafından işgal edilmediğini, Yunanlılar tarafından 15 temmuz 1974’de işgal edildiğini gösteriyorum. Adamız o gün tecavüze uğradı, bunu anlatıyorum. Filmimin olay yaratacağına inanıyorum.” dedi. CİHAN