Dışişleri Bakanı Davutoğlu Estonyada -Davutoğlu: -Uluslararası toplum ve BM Güvenlik Konseyi tek bir ses olmalı ve Suriye yönetimine her türlü şiddetin sona erdirilmesi için kuvvetli bir mesaj yollama

Dışişleri Bakanı Davutoğlu Estonyada      -Davutoğlu:     -Uluslararası toplum ve BM Güvenlik Konseyi tek      bir ses olmalı ve Suriye yönetimine her türlü      şiddetin sona erdirilmesi için kuvvetli bir      mesaj yollama

TALLİNN Murat Ünlü - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, uluslararası toplum ve BM Güvenlik Konseyi'nin tek bir ses olması ve Suriye yönetimine her türlü şiddetin sona erdirilmesi için kuvvetli bir mesaj yollaması gerektiğini belirtti.

TALLİNN Murat Ünlü - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, uluslararası toplum ve BM Güvenlik Konseyi'nin tek bir ses olması ve Suriye yönetimine her türlü şiddetin sona erdirilmesi için kuvvetli bir mesaj yollaması gerektiğini belirtti.

Davutoğlu, Estonya Dışişleri Bakanı Urmas Paet ile heyetlerarası görüşmede bir araya geldi. Görüşmenin ardından iki bakan basın toplantısı düzenledi.

Türkiye ile Estonya arasındaki ilişkinin tarihsel arka planı olan özel bir ilişki olduğunu ifade eden Davutoğlu, Türkiye'nin, bağımsızlığına kavuştuktan sonra Estonya'yı komşusu olarak değerlendirdiğini söyledi.

İstanbul'da yapılan kuzey yürüyüşünün çok güzel geçtiğini belirten Davutoğlu, konunun Türk medyasında da ilgiyle karşılandığını kaydetti.

Görüşmede, BM Güvenlik Konseyi üyeliği konusunda işbirliği yapma hususunu görüştüklerini dile getiren Davutoğlu, ekonomik ilişkilerin de gittikçe arttığını, ancak hala büyük bir potansiyel bulunduğunu söyledi.

Davutoğlu, THY Yönetim Kurulu Başkanı ile görüştüğünü ve THY uçuşlarının mümkün olduğu kadar kısa sürede başlamasını istediğini kaydetti.

Görüşmede, kültürel ilişkilerin geliştirilmesi, akademisyen ve öğrenci değişimi konularını da görüştüklerini bildiren Davutoğlu, Türkiye'nin AB'ye üyeliği konusunda Estonya'nın verdiği destekten dolayı teşekkür etti.

Davutoğlu, "Estonya ile NATO ve AB'de omuz omuza olmak istiyoruz" dedi.

Görüşmede Akdeniz ve Ortadoğu'daki gelişmeleri de ele aldıklarını ifade eden Davutoğlu, "Özellikle Estonya'nın vize konusunda verdiği destekten dolayı teşekkür ediyorum" dedi.

Türkiye önemli bir ortak"-

Paet, Estonya ile Türkiye arasında çok yakın ve iyi bir ilişki bulunduğunu belirtti.

Görüşmede, Tallinn'deki Siber Savunma Mükemmeliyet Merkezi'ne Türkiye'nin temsilci göndermesi ve İstanbul ile Tallinn arasında THY'nin doğrudan uçuşlara başlaması konularını ele aldıklarını ifade eden Paet, kültürel alanda Temmuz'da Aspendos festivaline bir ekiplerinin katılacağını bildirdi.

Türkiye'nin AB'ye adaylığı dolayısıyla Türk yetkililere bazı eğitimler sağladıklarını belirten Paet, "Türkiye sadece Estonya için değil Avrupa Birliği için de önemli bir ortaktır. Türkiye ile müzakerelerin devam etmesi gerektiği görüşündeyiz. Müzakerelerde yeni başlıkların açılması konusunda çaba sarf etmeliyiz" diye konuştu.

AB'nin yakın ortaklarına vize kolaylığı sağladığını ifade eden Paet, Türkiye'nin de aday ülke ve yakın bir ortak olduğunu söyleyerek bu konuda AB'nin adım atması gerektiğini söyledi.

Türkiye ve Estonya'nın NATO çerçevesinde de işbirliği içerisinde olduğunu ifade eden Paet, NATO'nun Chicago zirvesinde de Estonya'yı ilgilendiren pek çok konunun gündeme geleceğini kaydetti.

Kuzey Afrika ve Ortadoğu gibi, AB'nin de sınırları olan konularda Türkiye'nin görüşünün alınmasının AB için çok önemli olduğunu belirten Paet, Suriye'nin çok önemli bir konu olduğunu ve Türkiye'nin rejimden kaçan Suriyelileri kendi topraklarında barındırdığını söyledi.

Paet, Türkiye'nin Avrupa'nın güvenliğine çok önemli katkılar sağladığını ve AB'ye değer katacağını kaydetti.

-Sorular-

THY'nin İstanbul-Tallinn seferinin ne zaman başlayabileceği konusundaki soru üzerine Davutoğlu, birkaç yıldır bu konu üzerinde çalışıklarını belirterek, toplantıda THY Yönetim Kurulu Başkanı'nı aradığını söyledi.

Bazı yönetimsel sorunlardan dolayı gecikmeler olduğunu ifade eden Davutoğlu, bunun sadece THY'den değil İstanbul'daki havaalanı kapasitesinden kaynaklandığını bildirdi.

Davutoğlu, "Bu yılın sonuna kadar uçuşun başlamasını umuyoruz. Bu konuyu kişisel olarak takip edeceğim" dedi.

Ana neden stratejik vizyonun olmaması"-

Türkiye'nin AB'ye üyeliğinin yıllar geçmesine rağmen neden gerçekleşmediği, bunda Müslüman karşıtı görüşlerin mi rol oynadığı şeklindeki soru üzerine Davutoğlu, bu soruyu pek çok platformda kendilerinin de sorduğunu söyledi.

Türkiye'nin pek çok politik engelle karşılaştığını ifade eden Davutoğlu, AB gündemine bakıldığında bir isteksizlik görüldüğünü kaydetti.

Bu sorunun sadece Sarkozy'den kaynaklanmadığını belirten Davutoğlu, "Başkan Hollande'in yeni bir değerlendirme yapmasını umuyoruz. Umuyoruz Türkiye'nin AB'ye üyeliğinin değerini anlar" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Hollande'nin dün çok olumlu bir görüşme yaptıklarını belirten Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Gül'ün de Chicago zirvesinde Hollande ile görüşmesinin planlandığını söyledi.

"Şunu söyleyebilirim ana neden AB içinde stratejik vizyonun olmaması. Sadece dini konular değil, bazı önyargılar var" diyen Davutoğlu, Türkiye'nin kendine güvendiğini vurguladı.

-Suriye-

Annan planına rağmen Suriye'deki istikrarsız durumun devam ettiği belirtilerek, bundan sonra atılacak adımın ne olması gerektiğinin sorulması üzerine Paet, BM gözlemci gücünü içeren ilk sürecin henüz tamamlanmadığını söyledi.

Suriye'nin büyüklüğüne bakıldığında 300 kişinin az olduğunu vurgulayan Paet, Çin ve Rusya'nın pozisyonlarının da son günlerde değiştiğini söyledi.

Paet, "Suriye'de şiddetle değil politik diyalogla çözüm bulunması gerekir" dedi.

Bu süreçte uluslararası toplumun Suriye'deki sorunları olumlu yönde etkilemeye çalıştığını dile getiren Davutoğlu, bunun uluslararası toplumun ortak hareket ettiği ilk konu olduğunu kaydetti.

Davutoğlu, Annan planının sadece ateşkes anlamına gelmediğini ve altı nokta içerdiğini vurgulayarak, bu ateşkesin de tam olarak uygulanmadığını kaydetti.

Planın içindeki diğer konuların da yerine getirilmediğini belirten Davutoğlu, ancak BM gözlemcilerinin sahaya gönderilmesinin çok önemli olduğunu söyledi.

Davutoğlu, "Suriye'deki BM gözlemcilerinin sayısı böylesine büyük bir ülke için çok az. Uluslararası toplum ve BM Güvenlik Konseyi tek bir ses olmalı ve Suriye yönetimine her türlü şiddetin sona erdirilmesi için kuvvetli bir mesaj yollamalı" dedi.

Basın toplantısının ardından Estonya Dışişleri Bakanı Paet, Davutoğlu onuruna öğle yemeği verdi.