Van’da 400 Yıllık Mezarlar Define Avcıları Tarafından Tahrip Edildi

Van’da 400 Yıllık Mezarlar Define Avcıları Tarafından Tahrip Edildi

Van’ın Gürpınar ilçesinde 400 yıl önce yaşayan Abbasilerin Hakkari Beyliği’ne ait tarihi mezarlar, define avcıları tarafından tahrip edildi.

- Van’ın Gürpınar ilçesinde 400 yıl önce yaşayan Abbasilerin Hakkari Beyliği’ne ait tarihi mezarlar, define avcıları tarafından tahrip edildi.

İlçeye 40 kilometre uzaklıkta bulunan Hamurkesen (Zernek) Mahallesi, tarihe ev sahipliği yapıyor. Yaklaşık 400 yıl önce yaşayan Abbasilerin Hakkari Beyliği’ne ait tarihi mezarlık, define avcıları tarafından tahrip edildi. Ekibi ile incelemelerde bulunmak üzere Hamurkesen (Zernek) Mahallesi’ne giden Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Top, köyün yamacında kurulmuş tarihi bir mezarlıkla karşı karşıya olduklarını söyledi. Yrd. Doç. Dr. Mehmet Top, şuanda mezarlığın dokusuna baktıklarında burada define avcılarının boş durmadığını gördüklerini ifade ederek, “Mezar taşları, Osmanlı tipindeki sarıklarını kırdıklarına şahit oluyoruz. Yine aynı şekilde her birisi ayrı birer tarihi vesika niteliğindeki mezar şahideleri ve sandukaları kırılmış. Bunlarında gerçekten dikkat çekilmesi gerekiyor. Kale kadar bu mezar taşları ve sandukaları da önemli. Mezar taşlarının üzerindeki motifler Osmanlı tarzındaki yıldız motifleri, çarkıfelek motifleri, kılıç-kama motifleri, bunlar gerçekten mezar taşlarının önemini artıyor. Burada ciddi manada bir alışmanın yapılması gerekiyor. Bu sanduka çok önemli. Üzerinde bakın baş şahidesi, ayak şahidesi ve tamamı ile düzgün taştan yapılmış olan bir mezar sandukası yer alıyor. Buradaki mezarın kitabesinde 1123 yılında hemen hemen cami ile cami ile aynı tarihe ait. Abbasilere ait mezarlar bunlar” dedi.

Buradaki mezar taşına bakıldığında mermerden yapılmış iki parça olduğunu gördüklerini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Mehmet Top, ”Bu kitabeye baktığımızda Abbasi beylerinden İbrahim Han Bey'in oğlu Beşaret Bey’in mezarı olduğunu anlıyoruz. Zaten beye ait olduğunu nasıl anlıyoruz. Diğerlerinden farklı olarak mermer malzemenin burada çok yaygın olarak olmayan özel bir mezar. Aslında şimdi hepsi define avcıları tarafından tahrip edilmiş, kırılmış” şeklinde konuştu.

VAN’DA 400 YILLIK MEZARLAR DEFİNE AVCILARI TARAFINDAN TAHRİP EDİLDİ

VAN’DA 400 YILLIK MEZARLAR DEFİNE AVCILARI TARAFINDAN TAHRİP EDİLDİ

VAN’DA 400 YILLIK MEZARLAR DEFİNE AVCILARI TARAFINDAN TAHRİP EDİLDİ