11 ülkeden kritik petrol kararı !

11 ülkeden kritik petrol kararı !
Güncelleme:

OPEC üyesi olmayan petrol üreticisi 11 ülke varil azaltma kararı aldı.

OPEC üyesi olmayan petrol üreticisi 11 ülke, petrol üretim düzeyini günlük 558 bin varil azaltma kararı aldı.

Avusturya'nın başkenti Viyana'da Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) üyesi ile OPEC üyesi olmayan petrol üreticisi 11 ülke arasında gerçekleştirilen toplantıdan üretimi kısma kararı çıktı.

OPEC'ten yapılan açıklamada, petrol piyasasının kalıcı istikrara ulaşması için yapılan toplantının Katar Enerji ve Endüstri Bakanı Mohammed Bin Saleh Al-Sada ve Rusya Enerji Bakanı Alexander Novak başkanlığında gerçekleştirildiği belirtildi.

OPEC ve OPEC üyesi olmayan petrol üreticisi ülkelerin petrol piyasasını istikrara kavuşturmak için işbirliğine ikna oldukları kaydedilen açıklamada, "OPEC üyesi olmayan petrol üreticisi Azerbaycan, Bahreyn, Brunei, Ekvator Ginesi, Kazakistan, Malezya, Meksika, Umman, Rusya, Sudan ve Güney Sudan, petrol üretim düzeylerini hızlandırılmış program kapsamında gönüllü olarak veya denetimli indirime göre azaltmayı taahhüt etmiştir. Söz konusu üreticiler için kombine indirim hedefi günlük 558 bin varil olarak kararlaştırılmıştır." ifadeleri kullanıldı.

Anlaşmaya göre, petrol üretim düzeylerini gönüllü olarak düşürmeyi kabul eden ülkeler, 1 Ocak 2017 tarihinden geçerli olmak üzere 6 ay boyunca daha az üretim yapacak.

Karara göre OPEC üyesi olmayan iki ülke, alınan kararların denetleneceği OPEC Gözetim Komitesi'nde yer alacak.

OPEC üyesi ülkeler, 30 Kasım 2016 tarihinde Viyana'da aldığı kararla petrol üretim düzeyini günlük 1,2 milyon varil indirme kararı almıştı.

Anlaşmalara göre 1 Ocak 2017 tarihi itibarıyla OPEC üyesi ülkeler günlük 1,2 milyon varil, Rusya 300 bin varil, diğer 10 ülke ise 258 bin varil daha az üretim yapacak.