12 Eylül'den 300 bin TL

12 Eylül'den 300 bin TL

12 Eylül mücadelesinden 300 bin lira kazandı..

Nurettin Çelik, 1981 yılında sınavı kazandığı halde, 12 Eylül yönetimi tarafından göreve başlatılmadığı gerekçesiyle başlattığı hukuk mücadelesini kazanarak 2006'da memurluğa başlamıştı. Şimdi de mağdur olduğu döneme ait özlük haklarına kavuşuyor

Dalaman'da yaşayan, 2 çocuk babası 59 yaşındaki Nurettin Çelik, Elazığ Ticaret Lisesi'ni bitirdikten sonra Samsun Sıhhiye Okulu'nda askerliğini tamamladı. Bir süre özel sektörde çalışan Çelik, 5 Nisan 1981'de Sivas Defterdarlığı'nın açtığı memurluk sınavını kazandı. Atanmasını beklerken; 12 Eylül askeri yönetimi döneminde, kurucusu da olduğu sol görüşlü İstasyonaltı Halkla İlişkiler Derneği'nin üyesi olduğu gerekçesiyle memurluğa kabul edilmedi. Özel bir şirkette çalışan Çelik, 1999'da emekli oldu.

ÖNCE MEMURLUĞA DÖNDÜ

Sınavı kazanmasına rağmen memurluğa alınmamasını dert edinen Çelik, Anayasa Mahkemesi'nin 17 Mart 2004 tarihinde 4045 Sayılı 'Güvenlik soruşturması, bazı nedenlerle görevlerine son verilen kamu personeli ile kamu görevine alınmayanların haklarının geri verilmesi ve 1402 numaralı sıkıyönetim kanununda değişiklik yapılmasına ilişkin kanunun geçici 1'inci maddesinde değişiklik yapılması' hakkındaki kararı üzerine harekete geçti. Çelik 25 Mart 2005 tarihinde, 'uğradığı haksızlığın giderilmesi ve kanun önündeki eşitliğin sağlanması' talebiyle memurluğa alınması amacıyla Sivas İdare Mahkemesi'ne başvurdu. Sivas İdare Mahkemesi'nde görülen davada haklı bulunan Nurettin Çelik, 17 Temmuz 2006 tarihinde Sivas'ın Divriği İlçesi'ne muhasebe memuru olarak atandı. Atama sonrası 10 Ekim'de Sivas Valiliği kararı temyize götürdü. Danıştay 12'inci Dairesi itirazı reddetti. Çelik'in memuriyeti kesinleşti.

ÖZLÜK HAKLARI MÜCALESİNDEN DE ZAFERLE AYRILDI

Herhangi bir avukat tutmadan kendi çabalarıyla hukuk zaferi elde eden Çelik, özlük hakları için de iki ayrı dava ile mücadele başlattı. İlk davada 2005'te yaptığı başvurusu ile atama yapıldığı zaman arasında geçen ve boşta kaldığı 18 aylık dönemdeki özlük haklarının iadesi için başvurdu. İkinci açtığı davada ise 1981 yılından itibaren göreve atandığı Temmuz 2006 yılındaki tarihe kadar geçen süredeki yoksun kaldığı özlük haklarını istedi. İki dava da Sivas İdare Mahkemesi'nde görüldü.

27 Mart 2009 tarihinde sonuçlanan ilk davada Nurettin Çelik'e 17 bin lira ödenmesine karar verildi. İkinci dava ise zaman aşımı gerekçesiyle reddedildi. Bunun üzerine Çelik, kararı Danıştay'a taşıdı. Danıştay 12'inci İdaresi Çelik'i haklı buldu. Zaman aşımı olmadığı gerekçesiyle dosyayı Sivas İdare Mahkemesi'ne gönderdi. Sivas İdare Mahkemesi, zaman aşımı kararında direndi. Nurettin Çelik, 5 Mayıs 2012 tarihinde kararın temyizi için tekrar başvurdu. Bu kez davaya Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu baktı. 21 Nisan 2014'te kararı açıklayan Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Sivas İdare Mahkemesi'nin vermiş olduğu kararı 'hukuka uyarlık görülmediği' gerekçesiyle bozdu. Bir zafer daha kazanan Çelik, yeniden Sivas İdare Mahkemesi'nde görülecek dava sonunda bilirkişi tarafından belirlenecek miktarda geriye dönük olarak özlük haklarını alacak.

ALACAĞI, 300 BİN LİRAYI BULACAK

Çeşitli atamalar sonrası şu an Dalaman Mal Müdürlüğü'nde veznedarlık görevini yürüten ve hukukun üstünlüğüne inandığını vurgulayan Çelik şunları söyledi:

"Ben 12 Eylül mağduruyum. Kazandığım memuriyete sol görüşlü olduğum için alınmadım. Hukuka inandım ve peşini bırakmadım. Avukat tutmadan hakkımı aradım. Mahkeme beni hem memurluk hayatıma iade etti, hem de kaybettiğim özlük haklarımın geri verilmesine karar verdi. Yıllar sonra da olsa devlet memuruyum. Ben memurluk hakkımı almak için emekli maaşımdan bile vazgeçtim. Şimdi Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nun kararını elime aldım. Faizi ile birlikte 300 bin lirayı bulacağını düşündüğüm bir parayı alacağım. Ben demokrasiyi ve özgürlükleri savunduğum için memurluğa alınmadım. Ama yıllar sonra da olsa, başardım."