137 el ateş eden polisleri aklandı

137 el ateş eden polisleri aklandı
Güncelleme:

ABD'nin silahsız iki Afro-Amerikalı'nın öldürüldüğü olayda yargılanan bir polis suçsuz bulundu.

Cleveland kentinde, 2012 yılında kovalamaca sırasında silahsız iki siyahın araçlarına 137 el ateş edilerek öldürüldüğü olayla ilgili yargılanan polis memuru, suçsuz bulundu. Beraat kararı protesto edildi.

ABD'nin Ohio eyaletine bağlı Cleveland kentinde 2012 yılında polis, içerisinden ateş edildiği ihbarı yapılan bir aracın peşine düştü. Dur ihtarına uymayan iki siyah kişinin bulunduğu araç, uzun süre kovalandı. 13 polis memurunun katıldığı kovalamacada kıstırılan şüpheli araca toplam 137 el ateş edildi.

SİLAHSIZ OLDUKLARI ORTAYA ÇIKTI

Araçta bulunan Timothy Russels'a 24, Malissa Williams'a ise 23 kurşun isabet etti. Öldürülen şüphelilerin aracında silah olmadığı ortaya çıktı.

Olayla ilgili açılan davanın yargılanan baş sanık beyaz polis Michael Brello, cumartesi günkü karar duruşmasında beraat etti. Davaya bakan yargıç, 31 yaşındaki Brello'nun tecrübeli polislerin bile zor baş edebileceği bir durumla karşı karşıya kaldığını ve mantıklı davrandığını belirtti.

ÖN CAMDAN KURŞUN YAĞMURU

Olayda sanık Brello'nun, kıstırılan şüpheli aracın kaputuna çıkıp, ön cama nişan alarak iki kişiye doğrudan yakın mesafeden ateş ettiği tespit edilmişti. Brello'yla beraber diğer polisler de aracı kurşun yağmuruna tutmuştu.

Yargıç, Brello'nun araçtaki şüphelilerin silahlı olup olmadığını net bir şekilde bilecek durumda olmadığına hükmetti ve ateş etme eylemini haklı buldu.

Olaya dahil olan 5 polis memuru ise temmuz ayında görevi kötüye kullanmak suçundan yargılanacak. Diğer polislere ise disiplin cezası verilmişti.

Öldürülen Russel ve Williams'ın ailelerine, 1,5 milyon dolar ölüm tazminatı ödenmişti.

POLİS 3 AYDA 292 KİŞİ ÖLDÜRDÜ

ABD’de polisin siyahlara yönelik şiddeti, protestolara neden olmuştu. ABD'de sadece 2015'in ilk üç ayında polis şiddetiyle ölenlerin sayısı 292. Bu rakam, İngiltere'de son 115 yılda polis şiddeti sonucu yaşanan ölümlerden daha fazla.

TEPKİ ÇEKEN ÖLÜMLER

Siyah Amerikalı Eric Garner, 19 Temmuz'da New York'un Staten Island bölgesinde kaçak sigara sattığı iddiasıyla gözaltına alınırken, polis memuru Daniel Pantaleo tarafından boğazı sıkıldığı ve nefessiz bırakıldığı için ölmüştü.

Bir başka siyah Amerikalı, 18 yaşındaki Michael Brown, 9 Ağustos'ta St. Louis'in Ferguson bölgesinde polis memuru Darren Wilson tarafından öldürülmüştü. Kurulan jüri, polis memuru Wilson'un "kendisine verilen yetkiler dahilinde hareket ettiğine ve cezai yargılamaya gerek görülmediğine" karar vermişti. Bunun üzerine ülke çapında protesto gösterileri düzenlenmişti.

28 yaşındaki Akai Gurley, New York'un Brooklyn bölgesinde polis memuru Peter Liang tarafından 20 Kasım gecesi vurulmuş, olayın kazayla olduğu öne sürülmüştü.

Tamir Rice adlı 12 yaşındaki bir başka siyah çocuk ise Cleveland'da parkta oyuncak silahla oynarken polis tarafından vurularak öldürülmüştü.