15 günlük suları kaldı

15 günlük suları kaldı

Şarköy Belediye Başkanlığı tarafından yapılan anonsa göre kuraklık sebebiyle ilçede 15 günlük içme suyu kaldı.

Tekirdağ’ın Şarköy Belediye Başkanlığı, belediye hoparlörlerinden anons yaparak, kuraklık nedeniyle ilçenin 15 günlük suyunun kaldığını duyurdu ve vatandaşları israftan kaçınmalarını istedi.

Marmara’nın şirin tatil beldesi Şarköy’ün yerleşik halk nüfusu 17 bin 400 iken, bu rakam yazlıkçıların gelmesiyle birlikte tatil döneminde 200 bine ulaşıyor. İlçedeki yaklaşık 35 bin konuta Şarköy göletinden arıtılarak verilen su, yaz mevsiminin kurak geçmesi nedeniyle yoğun nüfusu kaldıramadı ve gölet kuruma noktasına geldi. Şarköy Belediyesi, belediye hoparlörlerinden ‘Havaların kurak gitmesi ve yağışların olmaması nedeniyle Şarköy göletine Bulgur Deresi'nden su gelmemektedir. Bu nedenle ilçenin 15 günlük suyu kalmıştır. Halkımızın suyu daha dikkatli harcaması rica olunur’ anonsu yaparak, uyarıda bulundu.

SON 10 YILIN KURAKLIĞI

Şarköy’ün yazlık bir ilçe olduğunu belirten CHP’li Şarköy Belediye Başkanı Süleyman Altınok, “Bölgemiz son 10 yılın kuraklığını yaşamaktadır. 32 yıl önce yapılan şebeke suyunun kullanıldığı Şarköy göleti, 1 milyon 200 bin metreküp kapasiteli. 2005 yılında yapılan çalışmayla önündeki seti yükseltilerek 200 bin metreküp su toplamasını sağlayarak kapasiteyi 1 milyon 400 bin metreküp olmasını sağladık. Yağmur sularıyla beslenen bir gölet. 1994 yılında Bulgur Deresi'nden göletimize 17 kilometre uzunluğunda boru döşenerek direkt olarak su getirilerek göletin beslenmesi sağlandı. Bu gölet tamamen kar suları, yağmur sularıyla beslenmekte. 200 bin nüfusa ulaşan ilçemiz halkına su vererek çözüm üretmekteyiz. Gölette bu yaz ve kış uzun süre süren kuraklıktan dolayı azalma meydana geldi. Şu anda gölette 60 bin metreküp su kaldı. İki depomuz var, bu depolarda da 10 bin metreküp suyumuz var. İlçemizde evlerimize günde bin 200 metreküp su vermekteyiz. Vanalarımızı biraz kısarak ilçemizdeki insanların su ihtiyacını bu şekilde sağlamaktayız. Şu anda göletimizde 15-20 günlük su var. Tamamen hava raporlarına bakarak gelecek olan yağmurları beklemekteyiz. 7 aydan beri Şarköy’de sıkı bir kuraklık yaşandı. Yağmur sularıyla göletimizi besleyemedik. Şu anda Bulgur Deresi'nden kullandığımız suyun 3'te 1'i kadar su gelmektedir. Kar ve yağmurlar yağdığı zaman saniyede 300 litre suyla göletimizi beslemekteyiz. Her yıl Nisan ayında göletimiz tamamen dolup taşmaktadır" dedi.

ÇOKAL BARAJI SU SIKINTISINI ÇÖZECEK

Tekirdağ’ın Şarköy İlçesi ile Çanakkale’nin Gelibolu İlçesi arasında kalan ve geçtiğimiz açılışı yapılan Çokal Barajı, ilçenin su sıkıntısını ortadan kaldıracağı düşünülüyor. Trakya’nın GAP’ı olarak bilinen Çokal Barajı’nın su tutmaya başladığını belirten Altınok, “1,5 yıl sonra hatlarının ihalesi yapılıp Şarköy, Mürefte, Hoşköy ile 26 köyümüzle beraber Gelibolu köyleri ile Trakya ovası sulama ve içme suyu olarak Çokal Barajı'ndan beslenecek. Bütün ümidimiz Çokal Barajı'nın bir an önce su toplanıp su vermeye başlaması. Yaptığımız protokol gereği yüzde 50’si Gelibolu’ya yüzde 50’si Şarköy bölgesine verilecek. Çokal Barajı, 205 milyon metreküplük bir baraj. Önümüzdeki yıllarda çevremiz ve bölgemizde bu tür sorunlar yaşamayacaktır. Çokal Barajı'nın hizmete girmesini bekliyoruz"diye konuştu.