15 işçinin öldüğü yolda her şey aynı !

15 işçinin öldüğü yolda her şey aynı !

İşçiler hala traktörlerin römörklarında, motosikletlerin sepetlerinde, kamyonet kasalarında çalışmaya gidip geliyor.

Gölmarmara ilçesine bağlı Hacıveliler köyü yakınlarında süt tankeri ile bağa asma yaprağı toplamaya giden tarım işçilerini taşıyan kamyonetin önceki gün çarpışması sonrasında, 13’ü kadın 15 kişi yaşamını yitirdi, 2 kişi yaralandı. Tüm Türkiye’yi yasa boğan kazanın üzerinden henüz 24 saat bile geçmeden, hayatın kaldığı yerden devam ettiği bir kez daha ortaya çıktı. Tarım işçileri yine bağlara yaprak toplamaya gitti, bunun için de yine açık kasa kamyonetleri, traktör römorklarını ya da sepetli motosikletleri kullandı.

Kazanın olduğu yere sadece birkaç kilometre uzaklıkta olmasına rağmen, tarım işçileri acı olaydan bilgileri olduğunu ama geçinmek için de yapacak başka iş olmadığını söyledi. Bağda, yaprak toplayan işçilerden Necmiye Balcı, evlerinin geçimini sağlamak için ailece çalışmak zorunda kaldıklarını söyleyip, “Kazayı duydum çok acı yaşadım. Üzüldüm ama bizim de yapacak çok fazla tercihimiz yok. Biz mecburuz bu işi yapmaya. Ben de eşim ve oğlumla gelip burada çalışıyorum. Günlük 20 - 30 kilo yaprak topluyorum. Bunu da kilosunu 1.5 TL’den satıyorum. Zor oluyor ama geçinmek için çaremiz yok” dedi.

1-20150708084020.jpg

Bu bizim kaderimiz

Bağdaki çalışmanın bitmesinin ardından Niyazi Balcı, ailesini ve arkadaşını motosikletinin sepetine bindirip evlerine gitmek üzere yola çıktı. Tehlikeli yolculuk sırasında konuşan Niyazi Balcı, “Bu şekilde çalışmak zorundayız. Böyle kasalı araçlarda kullanmamız lazım. Çünkü hem biz kendimizin ulaşımını sağlıyoruz, hem de topladığımız ürünleri taşıyoruz. Başka türlü yapamayız. Bu araçları kullanmak bizim için zorunluluk. Kaderimiz. Minibüse binmek isteriz ama onu alacak kadar da paramız yok zaten” dedi. 

2-858.jpg

DEDE TORUN AYNI KASADA

‘Zaten evvelden ölmüş o çiftçi!’

Çökelek köyü yakınlarında traktörün kasasında tarlaya çalışmaya gidenHasan Civelek de 15 yaşındaki torunu Elif Nur’la tehlikeli olmasına rağmen yolculuk yaptı. Böyle bir ulaşıma mecbur olduklarını söyleyen Hasan Civelek, “Dikkatli olmazsan tehlikeli. Yoksa dünyada insan kalmaz. Köy yerde çiftçi nasıl gidecek? Çiftçinin başka çaresi yok. ’Çiftçi ölmüş’ diyorlar. Zaten evvelden de ölmüştü çiftçi” dedi.

Acılı ailelere psikolojik destek

Manisa Aile ve sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ekipleri de, köyde çalışma yaptı. Yakınlarını kaybedenlerin evlerini tek tek dolaşan görevliler, bu kişilerin hem acılarına ortak oldu, hem de onlara psikolojik destek verdi. İl müdürlüğü görevlilerinin önümüzdeki günlerde de belli aralıkla köye gelip bu tür çalışmalarını sürdürecekleri açıklandı. Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Murat Konan, “Yaptığımız tespitler neticesinde vefat eden altı tarım işçisi kadının çocuklarının 18 yaşından küçük olduğunu tespit ettik. Eğer belirlenen çocukların yakınları veya babası çocuklarına bakamayacak durumdaysa bu ailelerimizin her birine çocuk başına ayda 400 lira maaş bağlayacağız” dedi.