- IMKB

- 59.662
- Dolar

- 1,7675
- Euro

- 2,3245
- Altın

- 653,05
- Ankara : -2 °C
- İstanbul : 1 °C
- İzmir : 5 °C
- Adana : 8 °C
- Antalya : 7 °C
- Diyarbakır : -1 °C
16 subaya Kansasta kontrgerilla eğitimi

Özel Harp Dairesi kurulmadan önce özel seçilen 16 kişilik subay ekibi ABDye gönderildi. Kansasda eğitim gören ekibin önemli isimleri 27 Mayıs darbesini gerçekleştiren Milli Birlik Komitesinde yer aldı. En ünlüleri Alparslan Türkeş ve Suphi Karamandı.
Batı ülkelerindeki gizli orduların kurulma çalışmaları ABD ve İngilterenin öncülüğünde İkinci Dünya Savaşının bitiminde başladı. Diğer ülkelerdeki gizli orduların yani kontrgerilla örgütlerinin oluşturulmasında ülkelerin kendi askeri ve istihbarat örgütleri etkin görev aldı. Türkiyede Özel Harp Dairesinin kurulması çalışmaları 4 Nisan 1952de NATOya katılmasından hemen sonra, daha Kore Savaşı devam ederken başladı. Bu gizli ordular o güne kadar İtalya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Belçikada kurulmuştu. Türkiyede kurulması Amerika için çok önemliydi çünkü coğrafi konumu nedeniyle çok stratejik bir bölgedeydi. Amerikanın amacı olası Sovyetler Birliği işgaline karşı Türkiyeyi tampon bölge yapmaktı. Komünistler, Batı ülkelerine gelmeden Türkiyede durdurulmalıydı. Bu da ancak özel eğitimli askerlerle mümkündü. Türkiye ile ABD arasında askeri ilişkiler de tam bu dönemde başladı. 5 Ekim 1947de Genelkurmay Başkanı Orgeneral Salih Omurtak başkanlığındaki heyet Amerikaya gitti. Bu bir ilkti.
SABOTAJ EĞİTİMİ
Bu ziyaretten sonra çok önemli bir uygulama başladı; Türk subaylarının Amerikada gönderilip komünistlere karşı kontrgerilla eğitimi alması. Özel harp eğitim alacak ilk ekip 16 kişiden oluşuyordu. 1948 yılının başında Amerikaya giden bu ekip, özel harp eğitimini Amerikan Kara Harp Akademisinde gördü. Bu okul Kansas Eyaletinde bulunuyordu. Bir taraftan teorik olarak nasıl siyasete yön verecekleri anlatılırken diğer taraftan zorlu bir gerilla eğitimi veriliyordu. Patlayıcılar dâhil her türlü silah kullanılması eğitimi de vardı. Subaylar eğitimin devamını ise Georgiadaki Amerikan Piyade Okulunda görüyorlardı. Eğitimin son üç aylık evresi çok önemliydi çünkü bu bölümde adam öldürme, sabotaj ve bomba yerleştirme teknikleri öğretiliyordu.
Özel harp eğitimi alan bu ekipte ileriki yıllarda Türkiye tarihine damga vuracak subaylar vardı. Bu subayların adı darbeler döneminde ön plana çıktı. Ekipteki kilit subaylar şu isimlerden oluşuyordu: Alparslan Türkeş, Turgut Sunalp, Daniş Karabelen, Ahmet Yıldız, Mucip Ataklı, Suphi Karaman, Faruk Ateşdağlı, Refik Tulga. Rütbeleri teğmenlik ile albay arasındaydı değişiyordu.
HEM SOLCU HEM SAĞCI
Ekipteki isimlerin büyük çoğunluğunun ortak özelliği 27 Mayıs 1960 darbesini gerçekleştiren Milli Birlik Komitesinde yer almaları. İki isim hariç; Daniş Karabelen ve Turgut Sunalp.
Albay Daniş Karabelen, ABD dönüşünde önce tuğgeneralliğe terfi etti sonra da Özel Harp Dairesinin başına atandı. Turgut Sunalp ise Kıbrıs Türk Alayının komutanlığına atandı. Bu alayın ilk komutanı oldu. 12 Mart 1971 darbesinde etkin bir subaydı. İstanbul Sıkıyönetim Komutanı Faik Türünün yardımcılığını yapan Sunalp, bu kez korgeneraldi. Orgeneralliğe terfi ettiğinde Genelkurmay İkinci Başkanı yapıldı. 1976 da emekli oldu. 12 Eylül döneminde de parti kurdu.
ABDde kontrgerilla eğitimi alan 16 subayın 14ü ise 27 Mayıs darbesini gerçekleştiren ekipte yer aldı ve Alparslan Türkeş hariç hepsi solcu olarak biliniyordu:
Suphi Karaman: 27 Mayıs 1960 darbesinin liderlerindendi. Darbe sonrası ülke yönetiminde ve 1961 Anayasasının hazırlanmasında etkili oldu. Sonra da senatörlük yaptı. 1968de ordu içinde Milli Devrim Ordusu adlı gizli bir örgütle ilişkili olduğu gerekçesiyle dokunulmazlığı kaldırıldı. 1980 ve 1990lı yıllarda SODEP ve SHPde siyaset yapan Karaman, sonra da İşçi Partisine geçti. 2004te yaşamını yitirdi.
İSTANBUL VALİSİ OLDU
Ahmet Yıldız: Milli Birlik Komitesinin 38 kişilik üyesinden biriydi. O dönemde kurmay binbaşıydı. Kurmay albay rütbesinden ordudan ayrılan Yıldız, Meclise senatör olarak girdi. Basın, Yayın ve Turizm Genel Müdürlüğü de yaptı. Uzun yıllar Halkevleri Genel Başkanlığı da yapan Yıldız 12 Eylülde cezaevinde yattı.
Mucip Ataklı: Amerika dönüşünde bir süre Türkiyede bulunduktan sonra NATO Avrupa Kuvvetleri Komutanlığında görev yaptı. O da darbeci ekip içinde yer aldı ve Kurucu Meclis üyeliği yaptı. 1968de ordu içindeki cunta hareketleriyle ilgili olduğu gerekçesiyle dokunulmazlığı kaldırıldı. Sonraki yıllarda milletvekilliği de yaptı.
Refik Tulga: En kilit görevlerde bulunan subay oldu. ABD dönüşünden 3 yıl sonra NATOnun Avrupa karargahındaki İstihbarat Dairesinde görevlendirildi. Dönüşte Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alay Komutanlığı, 27 Mayıs darbesiyle birlikte de İstanbul Valiliği ve Belediye Başkanlığı yaptı. Genelkurmay Başkanlığı İkinci Başkanlığı görevindeyken emekli oldu.
ABDde özel harp eğitimi alan 16 kişilik ekip içinde sadece Daniş Karabelen Özel Harp Dairesinin kurulmasında aktif görev aldı. Alparslan Türkeş ve diğer subaylar Özel Harpin kurucusu değil. Sadece Özel Harpin kamplarında öğretmenlik yaptılar; ABDde öğrendikleri teknikleri subaylara öğrettiler.
ÖZEL HARPE DARBE
27 Mayıs 1960 darbesiyle birlikte Orgeneral Cemal Gürsel liderliğinde Milli Birlik Komitesi, ordu içinde büyük bir tasfiye hareketi başlattı. 235i general ve amirallerle birlikte dört bin subay emekli edildi. Özel Harp Dairesi Başkanı tümgeneral Daniş Karabelen de emekliye sevk edilen generaller arasındaydı. Bu dairede görev yapan 10 subay daha emekli edildi. 27 Mayısçılar Özel Harp Dairesinin başına bir süre kimseyi atamadı, birkaç ay sonra ise kurmay albay Faruk Ateşdağlı dairenin yeni başkanı oldu. ABDye giden ilk 16 kişilik özel harp ekibi içinde yer alan Ateşdağlı, darbeci subayların en aktif isimlerinden biriydi. Özel Harpi toparlaması için görevlendirilmişti ancak Ateşdağlı, bu görevi değil daha büyük ve etkili koltuk istiyordu.
BAŞKANLIĞI İSTEMEDİ
Özel Harp Dairesinin kurucularından İsmail Tansuya göre bu nedenle dairenin işleriyle pek ilgilenmedi. Zamanla 27 Mayısçılarla ihtilaf yaşadı. Bu kez de 27 Mayısçılara karşı alternatif arayışına girdi. Bu amaçla Özel Harp Dairesinden özel bir ekip oluşturdu. Ancak çalışmasının deşifre olması üzerine Özel Harp Dairesi başkanlığından alındı. Ateşdağlının yerine vekaleten kurmay binbaşı Şaban Başsoy atandı. Başsoy, uzun yıllar Özel Harp Dairesinde çeşitli birimlerde görev yapmıştı. Başsoydan sonra Özel Harp Dairesinin başına albay Sezai Okan atandı. Okan da 27 Mayıstan bir gün önce Kara Harp Okulundaki darbeci subaylar toplantısında görev dağılımı belgesini yazan subaydı. Okan, daha sonra Meclise girdi.
KÜRŞAT BAŞARIN TMT LİDERİ BABASI
Ünlü edebiyatçı ve yazar Kürşat Başarın babası emekli korgeneral Çetin Başar de Özel Harp Dairesinde görev yapan önemli subaylar arasında. Çetin Başar, 1968 yılından itibaren Özel Harp Dairesinde görev yapmaya başladı. Başbakan Bülent Ecevitin Özel Harp Dairesinin varlığından haberdar olduğu 1974te de dairede görevliydi. Özel Harpin Kıbrısla ilgili çalışmalarını yürüten Başar, Orhan Bey kod adıyla 1974- 76 yılları arasında dairenin Kıbrısta faaliyet yürüten gizli örgütü Türk Mukavemet Teşkilatının da liderliğini yaptı.
Başar, Özel Harpçiler tarafından Özel Harp Dairesini kurumsallaştıran isim olarak kabul ediliyor. 1970li yıllarda kendisi için Geleceğin Genelkurmay Başkanı denilen Başar, ancak ordudan korgeneral rütbesinden emekli oldu.
Zaman
Yazılım & Teknik Destek: CM Bilişim





































