2 bin yıllık köprü gün yüzüne çıkıyor

2 bin yıllık köprü gün yüzüne çıkıyor

Düzce’nin Konuralp Beldesi Tabak Deresi üzerine kurulu olan 3 kemerli Roma dönemine ait köprü gün yüzüne çıkarılıyor.

Düzce’nin Konuralp Beldesi Tabak Deresi üzerine kurulu olan 3 kemerli Roma dönemine ait köprü gün yüzüne çıkarılıyor. Tarihi Roma dönemi köprüsünün en önemli özelliği, harç kullanılmadan mermer blokların bir araya getirilmesi ile yapılmış olması.
Düzce’nin tarihinde önemli yeri olan Konuralp beldesinde toprağı kazdıkça tarih fışkırıyor. 2 bin yıllık bir tarihe sahip olduğu öğrenilen tarihi eserlerden 3 kemerli köprünün kazı ve restorasyon çalışmaları başladı.
Başlayan kazı çalışmalarında 2 bin yıllık tarihi kemerli köprü koruma altına alındı. Konuralp’in batısından geçip, Efteni Gölü’ne dökülen Tabak Deresi üzerinde, Çilimli yol ayrımında yer alan antik köprünün M.S 1. yüzyılda yapıldığı tahmin ediliyor. Köprünün en önemli özelliği hiç harç kullanılmadan beyaz mermer blokların bir araya getirilmesiyle inşa edilmiş olması. 5 metre genişliğinde ve 30 metre uzunluğunda olan tarihi köprü 3 kemerli bir yapı görünümünde.
Konuralp Müze Müdürü Yunus Taşçıoğlu köprünün batı Karadeniz bölgesinde başka bir örneğinin bulunmadığını söyledi.1960’lı yıllara kadar kullanılır haldeki köprü, büyük bir selle beraber tahribata uğramış 1975 yılında tescil olmuş 1987 yılında tescilin devamına karar verilmiş. Müze Müdürü Yunus Taşcıoğlu, "Otların arasında iken bu güzel bir eserin ortaya çıkarılması restore edilebilmesi için kazı çalışması müdürlüğümüzce Aralık Ayı içersinde yapılmaya başlandı. Ancak bugüne kadar bu yapı tam anlamıyla ortaya çıkarılamamış. Biz, bu önemli eserin tamamını gün yüzüne çıkarmak, eksik olan parçalarını bir araya getirmek ve gerekli restorasyonu yapmak için bir çalışma yürütüyoruz." diye konuştu.
CİHAN