2 milyon Suriyeli sınır dışına gönderiliyor

2 milyon Suriyeli sınır dışına gönderiliyor

Türkiye'deki 2 milyona yakın Suriyelinin oluşturulması planlanan güvenli bölgeye yerleştirilmesi için hazırlık yapıldığı öğrenildi.

Türkiye ile ABD arasındaki uzlaşma ve İncirlik üssünün koalisyon güçlerine açılmasının ardından sınırda oluşturulacak güvenli bölgeye, Türkiye’deki 2 milyona yakın Suriyelinin yerleştirilmesi için hazırlık yapıldığı öğrenildi. Suriyeliler, kademeli olarak bölgeye gönderilecek ve mülteci yükü de hafifleyecek.

Sözcü gazetesinden Emin Özgönül'ün haberine göre ABD ile Türkiye arasında varılan uzlaşmaya göre sınırda de-fakto tampon bölge oluşturulacak. IŞİD’den arındırılacak bölge güvenlik altına alınacak. Bölgede, tampon bölge kurmak için BM Güvenlik Konseyi kararına gerek olması nedeniyle ve Rusya ile Çin’in bunu veto etme ihtimaline karşı, de-facto tampon bölge oluşturacak.

YENİ GÖÇ DALGASI

Bu bölgede Suriye uçaklarına kapalı olacak. Bölgenin genişliğinin 90, derinliğinin ise Halep’e kadar uzanan bir alanda, 40-45 kilometre olması planlanıyor. Bölgenin kara güvenliğini ılımlı muhalifler sağlayacak. Bölgeye ileride Türkiye’ye sığınan 2 milyona yakın Suriyelinin yerleştirilmesi de hedefleniyor. Suriyelilerin ihtiyaçları bu güvenli bölgede sağlanacak. Bölge yeni göç dalgalarına karşı da kullanılacak.

ERDOĞAN’DAN SİNYAL

Cumhurbaşkanı Erdoğan da Çin gezisi öncesi bu konuda sinyal verdi ve ‘’Güvenli bölge nasıl gerçekleştirilecek?’’ sorusuna şu cevabı verdi:

‘’İlk adım güvenli bölgenin altyapısını oluşturmak. Herşeyden önce malum terör örgütüyle DEAŞ ile özellikle kuzey Suriye’deki mücadelenin verilmesi büyük önem arz ediyor. Aynı zamanda yine ulusal güvenliğimize tehdit oluşturan, malum unsurlar var. ve buradaki bizler için ikmal bölgesi diye tanımadığımız bu bölgelerin tehditten arındırılması takdir edersiniz ki bizdeki 1 milyon 700 bin vatandaşın içerisinde artık ülkelerine dönme beklentisinde içinde olmaları bakımından onlar için de bir zemin oluşturacaktır. Bunların çalışmalarını da heyetlerimiz yapmaktadırlar’’