20 milyon kişiye müjde: O borçlar siliniyor...

20 milyon kişiye müjde: O borçlar siliniyor...
Güncelleme:

20 milyon vatandaşın kamuya olan borçları için torba yasa müjdesi geldi.

20 milyon kişiyi ilgilendiren torba yasa, vatandaşın kamuya olan borçlarından kurtulabilmesi için önemli bir fırsat sunuyor.

11 Eylül'de yürürlüğe giren yasa ileyapılandırma imkanı sunulan borçlar, sadece Motorlu Taşıtlar Vergisi, prim, trafik para cezaları gibi borçlarla sınırlı değil.

Öğrenim kredisi borçları, askerlik, seçim, nüfus para cezaları da yapılandırma kapsamında. Bu borçlarda da faiz yükü siliniyor, taksit imkanı sağlanıyor.

Yapılandırılan para cezaları arasında trafik cezalarından başka pek çok ceza da bulunuyor. Vergi dairelerince takip ve tahsil edilen, 30 Nisan 2014 tarihinden önce düzenlenen idari yaptırım karar tukanaklarında yer alan ve kanunun yayımlandığı 11 Eylül 2014 tarihi (bu tarih hariç) itibariyle kesinleşen askerlik, seçim ve nüfus para cezaları, karayolları kaçak geçiş ücreti cezaları,Karayolu Taşıma Kanunu'na göre verilen para cezaları, RTÜK tarafından verilen para cezaları yasa kapsamında yapılandırılıyor. Tahsil için vergi dairelerine intikal etmiş olan ecrimisil, öğrenim kredisi, katkı kredisi, Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu, haksız yararlanılan destek ödemeleri, 2548 sayılı Kanun kapsamındaki yiyecek bedelleri gibi borçlara da yasa kapsamında yapılandırma imkanı sunuluyor.

BAŞVURU SÜRESİNİ SAKIN KAÇIRMAYIN

Vergi borçlarında yapılandırma imkanından yararlanmak isteyenler, 1 Aralık 2014 mesai saati bitimine kadar borçlu bulundukları idareye (vergi dairesi-belediye) başvuruda bulunmaları gerekiyor. Vatandaşlar, 31 Aralık 2014'e kadar peşin ödeme yapılabilecek, taksitle ödeme seçeneğini tercih eden borçluların ilk taksit ödemesi ise yine bu tarihe kadar olacak. Taksit ödemelerinde 6, 9, 12 ve 18 taksit seçilebilecek. Ödemeler iki ayda bir yapılacak.

Vadesi 30 Nisan 2014'ten önce olan Emlak Vergisi ile Çevre Temizlik Vergisi ve bunlara bağlı vergi cezaları, gecikme faizleri, gecikme zamları ve Emlak Vergisi üzerinden hesaplanan taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına katkı payı ile buna bağlı gecikme zammı, yine vadesi aynı tarihten önce olan su kullanımından kaynaklanan alacaklar ile fer'ileri de yeniden yapılandırılacak. Büyükşehir Belediyeleri Su ve Kanalizasyon İdareleri'nin, su ve atık su bedeli alacakları ile fer'ileri de yine bu kapsamda değerlendirilecek.