200 Peşmerge Kobani yolunda

200 Peşmerge Kobani yolunda
Güncelleme:

Kobani’ye ağır silahlarla donatılmış 200 peşmergenin gideceğini açıklandı.

IBKY Peşmerge Bakanı Kadir, parlamentoda alınan karar gereği, Kobani’ye ağır silahlarla donatılmış 200 peşmergenin gideceğini açıkladı. Peşmerge Kobani’ye, Silopi-Nusaybin-Suruç güzergâhından geçecek.

IŞİD’in Kobani kuşatması 38. gününe girerken merkezi Erbil’de bulunan Irak Kürdistanparlamentosu, Kobani’ye peşmerge gönderilmesini oybirliğiyle kabul etti. Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Peşmerge Bakanı Mustafa Seyid Kadir, ilk etapta ağır silahlarla donatılmış 200 peşmergenin Silopi-Nusaybin-Suruç güzergâhından Kobani’ye geçeceği bilgisini verdi. Peşmergelerin KDP’nin savaş deneyimi olan Zerevani kuvvetlerinden seçileceği öğrenildi. Kobani’de IŞİD ile YPG arasında çatışmalar dün de zaman zaman şiddetlenerek sürdü. Kentin doğu ve güneydoğusundan saldırılarını artıran IŞİD’e YPG’liler de karşı saldırılarla yanıt verdi. Koalisyon güçlerine bağlı uçaklar da dün belirli aralıklara IŞİD hedeflerini vurdu.

Acil toplantı  
Kobani’de çatışmalar sürerken, PYD Eş Başkanı Salih Müslim, Erbil’de, başta Kürdistan Bölge Yönetimi Başkanı Mesud Barzani başta olmak üzere Peşmerge Bakanlığı ile Kobani’ye gönderilecek kuvvetler konusunda teknik konularda görüşme yaptı. Kürdistan parlamentosu da Kobani’ye peşmerge kuvveti gönderilmesi konusunda acil olarak toplandı. Peşmerge Bakanı Kadir, parlamentoda milletvekillerini geçişler hakkında bilgilendirdi. Oylamaya katılan tüm parlamenterlerin ’Evet’ oyu ile Kobani’ye peşmerge gönderilmesi kararı kabul edildi.

Kürt özel kuvvetleri
Rudaw’a konuşan KDP Meclis Grup Başkanı Ümit Hoşnav, Barzani’nin talebi üzerine parlamentonun konuyu gündemine aldığını söyledi. Hoşnav, Kobani’ye gidecek savaşçıların Suriyeli olmadığını ve tamamının Irak Kürdistan Bölgesi’nden gönderilecek peşmergelerden oluşacağını belirterek “Hepsi de özel eğitilmiş ve modern silahları kullanacak birliklerden seçilecek” dedi.
Kobani’ye gidecek peşmergeler daha çok Dohuk bölgesinden seçilecek. Özel eğitim alan ve bölgede IŞİD’e karşı başarılar elde eden KDP’ye bağlı Zerevani (özel kuvvetler) birliklerinin Kobani’ye gönderileceği belirtiliyor. İlk etapta ağır silahlarla donatılmış 200 peşmerge kuvvetinin öncü güç olarak Kobani’ye gönderileceği ardından bu sayının 500’e çıkarılacağı ve gerektiğinde bu sayının bin-2 bine yükseltilebileceği ifade edildi.
Peşmergenin habur Sınır Kapısı’ndan geçerek, Silopi, Cizre, Nusaybin karayolundanŞanlıurfa’ya intikal edeceği, buradan da Suruç üzerinden Kobani’ye gideceği bildirildi. Kobani’ye gidecek peşmergelerle birlikte ağır silahlar da araçlarla taşınacak. Silahlar arasında uçaksavar, antitank füzeleri, top, havan topu ve hafif silahların bulunduğu öğrenildi.

Bir haftaya intikal
Peşmergelerin Türkiye’den geçerken kullanacağı güzergâh Türk yetkilileri ile görüşmelerde masaya yatırıldı ve güzergâh harita üzerinde oluşturuldu. Peşmergelerin geçeceği bölgelerde araçların dikkat çekmeyeceği, bayrak asılmayacağı ve peşmergelerin tamamen askeri kıyafetli olacağı belirtildi.  

Silahlar teslim edilecek
Öte yandan yapılan planlamaya göre Türkiye üzerinden Kobani’ye geçecek olan Peşmerge güçlerinde yer alan askerlerin listesi Türkiye tarafına bildirilecek. Peşmerge’nin Suriye’ye götüreceği silahlar da Türkiye sınırları içerisinde kapalı TIR’lara yüklenerek, Peşmerge’nin çıkış yapacağı sınır kapısına taşınacak. NTV’nin haberine göre Suriye’ye geçecek Peşmerge güçlerinin Duhok bölgesinden seçilmesine karar verildi. Bu bölgedeki Peşmerge unsurlarının Kobani’deki Kürtlerle aynı dili konuştukları için tercih edildiği belirtildi.