2015 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda

2015 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda

Maliye Bakanı Şimşek: (6)

TBMM (AA) - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Haksız olarak talep edilen 1,6 milyar liralık KDV iadesini engelledik. Tedarikçilerin beyanında 10,1 milyar liralık matrah artışı sağladık, yani Maliye çalışıyor" dedi. 

Şimşek, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, 2015 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısı ile 2013 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Tasarısı'nın sunumunu yaptığı konuşmada, gelir politikalarındaki amaçları ve uygulamaları anlattı. 

Gelir politikalarını ekonomik gelişmeleri dikkate alarak 2023 hedefleri çerçevesinde sürdürülebilir büyümeyi destekleme, istihdam artışını gerçekleştirme, mali kazanımları devam ettirme, yurt içi tasarruf oranlarını artırma ve cari açığı azaltma hedefleri kapsamında, sosyal amaçlarla uyumlu olarak yürüteceklerini anlatan Şimşek, bu çerçevede 2015 yılında gelir politikalarının yürütülmesi sırasında dikkate alacakları temel amaçları şöyle sıraladı: 

"Vergi mevzuatını modern ve adil bir yapıya kavuşturma, kayıt dışı ekonomi ile mücadele, istihdamı artırma, yatırım ve rekabet ortamını iyileştirme, araştırma ve geliştirme faaliyetlerini destekleme, yurt içi tasarruf oranlarını artırma, bölgeler arası gelişmişlik farklılıklarını azaltma, sosyal ve çevresel gelişimi destekleme." 

Bakan Şimşek, hükümetleri döneminde vergi mevzuatının daha adil, etkin, basit ve anlaşılır bir yapıya sahip olması ve vergi tabanının genişletilmesi için önemli düzenlemeler ve çalışmalar yaptıklarını söyledi. 

Bu kapsamda, Gelir Vergisi Kanun Tasarısını Meclise sunduklarını anlatan Şimşek, "Bu tasarının alt komisyonda görüşülmeye başlanması bizi oldukça sevindirmiştir. Bunun için de değerli komisyonumuza teşekkür ediyorum" dedi. 

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ayrıca Vergi Usul Kanun Tasarısı Taslağı üzerinde çalıştıklarını, Damga Vergisi Kanunu ve Harçlar Kanunu'nu gözden geçirdiklerini, Katma Değer Vergisi mevzuatında önemli bir değişiklik yaptıklarını ifade etti. 

- "KDV'de iade süresini ortalama 40 günden 24 güne düşürdük"

Yeni Katma Değer Vergisi Uygulama Tebliği ile KDV iade taleplerinin takibi için online sistem kurduklarını, haksız iadeye ilişkin önlemleri artırdıklarını ve özel esaslar kapsamından çıkış için net kriterler getirdiklerini belirten Şimşek, şu bilgileri verdi:

"Uygulama Tebliğinin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iade başvuru sayısı yüzde 12'lik artış ile günlük bin 877 ye ulaştı. İade başvurularındaki artışa rağmen, iade sürecinin hızlandırılmasına yönelik yaptığımız değişikliklere bağlı olarak, iade süresini ortalama 40 günden 24 güne düşürdük."

- Kayıt dışı ekonomiyle mücadele -

Kayıt dışı ekonomi ile mücadelenin, en çok önem verdikleri konulardan biri olduğunu vurgulayan Şimşek, bu alanda bir çok adım attıklarını ve vergi denetim kapasitesini güçlendirdiklerini söyledi. 

Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele Stratejisi Eylem planlarını başarıyla uyguladıklarını ve şu anda yeni bir plan üzerinde çalıştıklarını anlatan Şimşek, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) bünyesinde elektronik yoklama sistemini uygulamaya koyduklarını, elektronik yoklama ve denetim faaliyetlerine başladıklarını bildirdi. Şimşek, şu an itibarıyla 2 bin 200 olan kullanıcı sayısını 2015'te yaklaşık 2 katına çıkarmayı ve bu sistemi tüm ülkeye yaymayı hedeflediklerini kaydetti.

Söz konusu planlar kapsamında bir çok uygulamayı hayata geçirdiklerini anlatan Şimşek, "Yani bu eylem planları kağıt üzerinde kalmadı. Şimdi kayıt dışıyla mücadelede etkinlik ve sürekliliğin temini için 2015-2017 dönemi eylem planının hazırlık çalışmalarını neredeyse tamamladık. Bu yılın sonundan önce, bu çalışmaları kamuoyuyla paylaşacağız" dedi. 

- "Maliye çalışıyor" -

Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi'ni uygulamaya başladıklarını ve önemli bir performans ortaya koyduklarını anlatan Şimşek, şunları kaydetti:

"Şimdi Gayrimenkul Bilgi Sistemi'ni oluşturuyoruz, bu yönde önemli bir adım atıyoruz. Katma Değer Vergisi İadesi Risk Analiz Sistemi'ni (KDVİRA) oturttuk. Bu proje çerçevesinde, 2014 yılına kadar 95 bin mükellefe 2,2 milyonun üzerinde KDV İadesi Kontrol Raporu hazırladık. Tedarikçiler arasında yer alan yaklaşık 15 bin mükellefi belge düzenlemede uyumsuzluk riski dolayısıyla incelemeye sevk ettik. Böylece haksız olarak talep edilen 1,6 milyar liralık KDV iadesini engelledik. Tedarikçilerin beyanında 10,1 milyar liralık matrah artışı sağladık, yani Maliye çalışıyor." 

Mükelleflerin vergiye gönüllü uyumunu güçlendirmek amacıyla da bir çok çaba ve projelerinin olduğunu anlatan Şimşek, internet vergi dairesi, GİB mobil uygulaması, e-Posta Bilgilendirme Sistemi, kısa mesaj ile bilgilendirme ve Mükellef Hizmetleri Merkezi'nin yoğun bir şekilde hizmet verdiğini söyledi. 

Bakan Şimşek, gelir politikalarıyla istihdamı artırdıklarını ve yatırım ortamını iyileştirdiklerini de ifade etti.

- "Uluslararası Vergi Rekabeti Endeksi'nde ilk 10'a girdik" -

Komisyon üyeleriyle yeni bir bilgi paylaşacağını dile getiren Şimşek, Uluslararası Vergi Rekabeti Endeksi'nin açıklandığını ve Türkiye'nin burada ilk 10'a girdiğini bildirdi. 

Şimşek, hükümetleri döneminde kurumlar vergisinde oran indirimi, yatırıma yönelik verilen destekler ve yapılan diğer düzenlemeler sayesinde Türkiye'nin vergisel açıdan dünyadaki en rekabetçi ülkelerden biri haline geldiğini belirterek, şöyle konuştu: 

"Sizi inandırmam biraz zor alacak belki ama uluslar arası bir çalışma bu. Ülkelerin vergi rekabetini ve tarafsızlığını ölçen Uluslararası Vergi Rekabeti Endeksine göre Türkiye, 2014 yılında 34 ülke arasında en rekabetçi 9. ülke olmuştur. Bu tüm OECD ülkelerini kapsıyor. Söz konusu Endekste gelişmiş ülkeler arasında yer alan Almanya 20, İngiltere 21, ABD ise 32. sıradadır." 

Vergi yükünün yüksek olduğu algısının her zaman tartışıldığını dile getiren Şimşek, "Açık ve net olarak söyleyim, Türkiye'de dolaylı vergilerin oranı yüksek, bunu ben zaten biliyorum. Bunu düzeltmek için de Gelir Vergisi Yasa Tasarısı inşallah geçer ve bir miktar yardımcı olur. Tekrar etmek açısından şunu söyleyim temelde bizim problem dolaylı vergilerin yüksekliği değil, dolaysız vergi gelirlerimizin yeterli düzeyde olmamasıdır" ifadelerini kullandı. 

- "Esnafın hayatını kolaylaştırdık, vatandaşa borçlarını yapılandırma imkanı sağladık" -

Bu dönemde esnafın hayatını kolaylaştırdıklarını, vatandaşlara borçlarını yapılandırma imkanı sağladıklarını, Ar-Ge faaliyetlerine önemli destek verdiklerini dile getiren Şimşek, bu desteklerin devam edeceğini söyledi. 

Yatırımları teşvik etmek için de önemli projeleri hayata geçirdiklerini anlatan Şimşek, "Yeni yatırım teşvik sisteminin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 5 ve 6. bölgelerimize yapılacak yatırımlar kapsamında 4 bin 331 yatırım teşvik belgesi düzenlenmiştir. Bu kapsamda öngörülen sabit yatırım tutarı 41,4 milyar lira, öngörülen istihdam ise 157 binin üzerindedir" dedi. 

 - Çevre kirliliğini azaltacak, enerji verimliliğini sağlayacak 3 düzenleme -

Çevre kirliliğinin azaltılması ve enerji verimliliğinin sağlanması kapsamındaki çalışmaların devam ettiğini anlatan Şimşek, bu konuda üzerinde çalıştıkları 3 önemli düzenlemeyi uygulamaya koymayı hedeflediklerini bildirdi. 

Bunlardan birincisinin binalardaki ısı yalıtımının teşvik edilmesi olduğunu anlatan Şimşek, şunları söyledi: 

"Hükümet olarak binalarına yalıtım yaptırmak isteyenlere, alacakları ürünler için taksit kolaylığını da içeren alternatifli bir çalışma yürütüyoruz. İkincisi, elektrik tüketiminde cimri beyaz eşyaların kullanılmasının yaygınlaştırılmasıdır. Bu çerçevede enerji verimlilik sınıfına göre ÖTV oranlarını farklılaştırmayı düşünüyoruz. Son olarak karbondioksit salınımı düşük olan araçları vergisel açıdan teşvik etmeyi düşünüyoruz. Karbondioksit emisyon miktarını da bir vergileme ölçütü olarak trafiğe yeni çıkacak araçlar için kullanmayı düşünüyoruz."

- "2015 Yılı Bütçesi seçim bütçesi olmayacak" -

2015 yılı bütçesinin seçim bütçesi olmayacağını vurgulayan Şimşek, AK Parti iktidarlarının önceki bütçelerinde olduğu gibi mali disiplin ve ekonomik istikrarın devam edeceğini ifade etti. 

Bütçe ve Kesin Hesap Kanunu Tasarılarının geneli ile Sayıştay tezkereleri üzerindeki görüşmelere 3 Kasım 2014 tarihinde devam edilecek. 

(Bitti)