2017 Sirki

Güncelleme:

Taşrada bir sirk düşünün. Çadır tıklım, tıklım dolmuş. Gösteri başlamadan az önce kuliste yangın çıkar. Panik halindeki sirk direktörü, kıyafetlerini giymiş hazır bekleyen palyaçoyu sahneye sürer. Seyircileri uyarmasını söyler. Palyaço seyircileri derhal salonu terk etmeleri için uyarır. Seyirci, uyarıyı sirk programının açılışı sanır. Palyaço el kol hareketleri yaptıkça seyirciler gülmekten kırılıp geçerler. Çaresiz palyaço uyarıların dozajını artırdıkça seyircilerin kahkahaları coşar. Kısa süre sonra alevler bütün binayı ve seyircileri sarar.  

Yukarıda aktardığım alıntı tanınmış filozoflarından Danimarkalı Kierkegaard’a aittir. 

Palyaço Neyin Sembolü Olabilir?

Palyaço sahneye fırlamadan önce üzerindeki giysileri çıkarmayı akıl etse, acaba seyircileri yaklaşan alevlere karşı uyarabilir miydi? Komik olması gereken ve güldürü görevini üstlenmiş bir palyaço, seyircilerin beklentisini, giysilerini değiştirerek, kırabilir miydi? İnsanlar kurtarılabilir miydi? Bilinmez. Bilinen, medyatik 21.yüzyılda, görüntü ve gerçeğin bir gergef gibi nasıl iç içe geçtiği.

Örneğin o palyaço bir politikacı olabilir. Bir ‘Medyacı’ olabilir. Ya da hükümran elitlerin üzeri çikolata kaplı içi ‘rehavet’ kreması doldurulmuş profiterolü olabilir. Yorumunuz sahneye nereden baktığınıza bağlı.

Bir yılı daha geride bırakırken her zaman yaptığım gibi geleneksel palyaço benzetmesiyle yılın son yazısına kaleme aldım.

Önümüzdeki Yıl Ne Olur?

2017 zor bir yıl olacak. Dünya girdiği krizden çıkma konusunda zorlanmaya devam edecek. Bu kriz bildiğimiz  krizlerden değil.  Dünya yeni bir sisteme geçmeye çalışıyor ve mevcut sistem bir günde değişmeyecek.

AB en sorunlu bölge olacak. Bir tarafta Orta-Doğu haritası yeniden çizilirken ( daha doğrusu aslına dönerken) diğer tarafta AB’nin sıkıntıları Türkiye ekonomisini olumsuz etkileyecek. 

Trump ABD'yi CEO gibi idare etmeye çalışırsa değişik sıcak çatışmalara çanak tutacak. 

Kuzey Kore'de ki çılgın lider nükleer çatışma riskini arttıracak. Çin çaktırmadan Asya'da yayılmaya devam edecek.

Bu satırlara kadar okuma zahmetini gösteren gözlerde ' Hocam bunları geç. Dolar ne olacak Dolar ? ' sorusunu görür gibiyim. Merak etmeyin o konuyu yakında ele alacağım.

Bizler yinede moralimizi bozmayalım. Yeni bir yıl, yeni bir başlangıç, yeni bir heyecan eskilerinden her zaman daha ehvendir.

Herkese Mutlu Yıllar.

Diğer Yazıları
Bir Türk Kedisinin Amerika Macerası
Yüzde 0,0055
Futbol, Fenerbahçe ve Siyaset