218 ilaca zam !

218 ilaca zam !

218 ilaca 1 ile 5 lira arasında zam geldi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, dün yürürlüğe soktuğu tebliğ ile sağlık alanındaki bir kazanımı daha tırpanladı. Yeni uygulama ile mide, kalp, tansiyon ve astım gibi yaygın hastalıkların tedavisinde kullanılanlar dahil 218 ilacın fiyatı artttı. Vatandaşlar, 15 farklı etken madde içeren bu ilaçları 1 ile 5 lira arasında fark ödeyerek alabilecek

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın Sağlık Uygulama Tebliği’nde (SUT) yapılan değişiklikler dün yürürlüğe girdi. Vatandaşlar bundan böyle aralarında mide, antibiyotik, kalp, tansiyon, hepatit B, astım gibi tedavi gruplarındaki ilaçlara 1 ila 5 lira arasında değişen fiyatlarda daha fazla fark ödeyecek. Yeni uygulama kapsamında 15 etken madde içeren yaklaşık 218 ilacın fiyatı artmış oldu. Taban fiyat kapsamında 15 etken madde ile başlayacak olan bu uygulamanın, kısa süre sonra tüm ilaçları kapsayacağı belirtildi. Bu uygulama SGK’ya yılda yaklaşık 400 milyon TL kar sağlaması bekleniyor.

KRONİK HASTALAR TEPKİLİ

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, eczanelerde başlayan bu yeni uygulamanın sorumlusunun eczacılar olmadığını hatırlatsa da dün eczaneye giden vatandaşlar zamlara tepki gösterdi.

Vatandaş ise yıllarca ücretsiz aldığı ilaca para isteyen eczacıyla kavga ediyor. Eczacı Gülhan Göztok, “İlaç fiyat farklarından dolayı vatandaşlar ve biz eczacılar olarak çok sıkıntılıyız. İlaçlardan doğan fiyat farklarından dolayı özellikle kronik hastalarda sorun çıkarıyor. Çünkü hastalar senelerce bu ilaçları kullandığı için bir değişikliğe açık değiller” dedi. Kronik kalp hastası Bircan Ergin, 8 yıldır kullandığı ilaca artık 3.5 lira fark ödeyerek aldığını söyledi. Ergin, “Yıllarca çalıştım SSK’da emekli oldum. Fark ödeyerek ilacı kullandığım zaman normal vatandaşla aramda hiçbir fark kalmıyor.”