23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı

Antalya, Isparta, Burdur ve Muğla'da tören düzenlendi

ANTALYA (AA) - 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, ülke genelinde olduğu gibi Antalya, Isparta, Burdur ve Muğla'da da coşkuyla kutlandı. 

Antalya'da düzenlenen etkinlikler kapsamında İl Milli Eğitim Müdürlüğünce Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk sunuldu. Çelenk töreninin ardından Antalya Valisi Sebahattin Öztürk'ün koltuğuna sembolik olarak Meryem Mustafa Ege İlkokulu 4'üncü sınıf öğrencisi Umut Can Erdoğan oturdu. 

Vali Öztürk, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında koltuğunu Erdoğan'a bıraktığını belirterek, "Görev değişim günü geldi. Biz de görevimizi yeni atanan sayın Valimize devrediyoruz. Biz artık süremizi doldurmuş olduk" dedi.

Koltuğa oturan Erdoğan, ilk olarak "Çiçek ve Çocuk" temalı EXPO 2016 Antalya hakkında bilgi aldı, ardından çocukların eğlenmesi için yeni park alanlarının açılmasını istedi. Tören sonrası Vali Öztürk, Erdoğan'a Türkçe sözlük ile eşofman takımı hediye etti. 

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel'in koltuğuna ise Atatürk Ortaokulu 5. sınıf öğrencisi Yağmur Tokoğlu oturdu. Tokoğlu da sportif alanların daha da genişletilmesini istedi. Garnizon Komutanı Tuğgeneral İrfan Can'ın koltuğunu ise Konyaaltı ortaokulu Ata Sevgi devraldı. 

- Öğrencilerden renkli görüntüler

Etkinlikler Konyaaltı sahilindeki Beach Park'ta düzenlenen kutlamalarla devam etti. Vali Öztürk, Büyükşehir Belediye Başkanı Türel, Garnizon Komutanı Can'ın katılımıyla başlayan törende konuşan İl Milli Eğitim Müdürü Osman Nuri Gülay, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın önemini anlattı. 

Çocuklara dünyadaki gelişmelerin gerisinde kalmamalarını, değişime, gelişime ayak uydurmalarını ve çok çalışmalarını tavsiye eden Gülay, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Her biriniz değerlerine bağlı, insan haklarına saygılı bireyler olarak ülkemizi çağdaş uygarlıklara taşıyacak güçtesiniz. Yüzünüz her zaman geleceğe, değişime, gelişime, yeniliğe dönük olsun. Attığınız her adımda kurtuluş mücadelesi veren atalarımıza, fedakar ve çileli Anadolu insanımıza olan vefa borcumuzu asla unutmayınız. Bağımsızlığımız için, her karış toprağımızı şehit kanlarıyla sulanmış kutsal vatan toprakları için, şehitlerimiz ve gazilerimiz için, ay yıldızlı şanlı Türk bayrağımız için, aydınlık yarınlarımız için, birlik beraberlik, barış ve kardeşliğimiz için çok çalışmak zorundayız."

Törende Antalya Çocuk Senfoni Orkestrası, Antalya'daki okullarda eğitim ve öğretim gören öğrenciler ve farklı ülkelerden Türkiye'ye gelen yabancı öğrenciler tarafından hazırlanan gösteriler büyük ilgi gördü. Vali Öztürk ile protokol üyeleri, öğrenciler tarafından yapılan süs eşyalarının sergilenen stantları gezdi, çocukların oyunlarını izledi. Tören alanında çocuklar, aileleriyle uçurtma da uçurdu. 

- Protokol krizi

Öte yandan CHP Antalya Milletvekili Gürkut Acar ile Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, tören alanına geldiklerinde protokolün ön sırasında oturmak istedi. Bu sırada görevliler, Acar'ın yerinin önde, Uysal'ın ise üçüncü sırada olduğunu belirtmesi üzerine Acar ve Uysal, töreni izlemeden alandan ayrıldı.

Uysal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, olayda bir kasıt aramadığını ancak görevlilerin kendilerinin geleceğini tahmin etmedikleri için küçük bir tatsız olay yaşandığını ifade etti. Kendisine protokolde üçüncü sıradan yer ayrıldığını, Milletvekili Acar'a ise direğin arkasında kalan bir koltuğun gösterildiğini anlatan Uysal, "Bu şekilde oturmamız uygun değildi biz de ayrılmayı uygun gördük" dedi. 

- Burdur'daki kutlamalar

Burdur'da gerçekleştirilen program kapsamında Şeker Meydanı'ndan Cumhuriyet Meydanı'na kadar yürüyüş düzenlendi, daha sonra TOKİ Yahya Kemal Beyatlı İlkokulu halk oyunları ekibi Cumhuriyet Meydanı'nda gösteri sundu. Öğrenciler tarafından şiirler okundu. Bayram dolayısıyla öğrenciler arasında düzenlenen yakan top, satranç, resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye girenlere ödülleri verildi. 

İl Milli Eğitim Müdürü İsmail Çetin, burada yaptığı konuşmada, tüm çocukların bayramını kutlayarak, bayramın tüm şehre ve ülkeye hayırlı olmasını diledi. 

- Muğla'daki etkinlikler

Muğla'da Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na İl Milli Eğitim Müdürlüğünün çelenginin sunulmasıyla başlayan kutlamalar, Türdü 100. Yıl İlkokulu'nda devam etti.

Törene Vali Mustafa Hakan Güvençer, Vali Yardımcısı Faruk Necmi Kurt, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, Menteşe Kaymakamı Zeki Arslan, daire müdürleri öğrenciler ve veliler katıldı. 

Törende konuşan İl Milli Eğitim Müdürü Zekeriya Çınar, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın dünyada çocuklara armağan edilen ve tek evrensel özelliği taşıyan bayram olduğunu söyledi.

"Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir" anlayışıyla demokrasi ve Cumhuriyetin temellerinin 23 Nisan'da atıldığını belirten Çınar, "Topraklarımızın işgal altında olduğu, bağımsızlığımızın tehlikeye girdiği zor bir dönemde milletin kendi geleceğine el koyduğu bir tarihtir. Dünyada kurtuluş mücadelesini başlatan ve yöneten, ardından Cumhuriyeti ilan eden tek Meclis, Türkiye Büyük Millet Meclisi'dir" diye konuştu. 

Törende öğrenciler tarafından şiir okundu, dans ve halk oyunları gösterileri sergilendi. 

- Isparta'daki etkinlikler

Isparta'da Hükümet Meydanı'nda düzenlenen tören İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkililerince Atatürk Anıtı'na çelenk sunulmasıyla başladı.

İl Milli Eğitim Müdürü ilyas Can, törende yaptığı konuşmada, 23 Nisan'ın milletin yönetme gücünü kullanmaya başladığı gün olduğunu söyledi. O tarihten itibaren kararların milletin gücü ile TBMM'den alındığını belirten Can, yarının sahipleri, çocukların, ulusal egemenliği ve TBMM'ni koruması gerektiğini anlattı. 

Tören, halk oyunları gösterisi ile sona erdi.