23 yeni şehitlik bulundu !

23 yeni şehitlik bulundu !

Çanakkale Savaşları'nın yaşandığı Gelibolu Yarımadası'nda 23 yeni şehitliğin yerleri tespit edildi.

Mimar Ömer Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, savaşlarda şehit  olan Türk askerlerinin defnedildiği 23 şehitliğin yerlerinin, o dönem Albay Şevki  Paşa'nın hazırladığı 43 parçalık harita incelenerek belirlendiğini söyledi. 

Söz konusu şehitlikler için kurulan 5 kişilik jüride kendisinin de  bulunduğu bilgisini veren Yıldız, bölgede incelemelerde bulunduklarını anlattı. 

İŞTE O BÖLGEDEN FOTOĞRAFLAR - FOTO-GALERİ
 
 İhya çalışmaları öncesi şehitliklerin tasarımı içinYarışma  düzenlenmesinin planlandığını dile getiren Yılmaz, "Jüri, yeni tasarımlarının  ülkeye yakışır bir şekilde oluşturulması amacıyla kuruldu. Bu jüri, yarışma  modeline karar verecek. Yeni şehitliklerin ne şekilde tasarlanacağı bu şekilde  ortaya çıkacak" dedi. 
 
Çok hassas bir çalışma yürütüldüğünü vurgulayan Yılmaz, yeni  şehitliklerin bulunduğu alanların sit bölgesi olarak tescillendiğini aktardı. 
 
MANYETİK VE RADAR SİSTEMLERİYLE BULUNDU
  
Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı Müdürü Ozan Hacıalioğlu ise bir  süre önce ÇanakkaleOnsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi  Jeofizik Mühendisliği Bölümünden uzmanlarla yaptıkları çalışmada, savaş  alanlarının tespitini manyetik ve radar sistemleriyle yaptıklarını kaydetti. 
 
      Hacıalioğlu, yeni şehitliklerin ortaya çıkarılması ve isimlendirme  çalışmalarının tamamlandığını belirtti.