2,5 milyon memura kötü haber

2,5 milyon memura kötü haber

Memurların beklediği 9 maddelik paket yerel seçimlerin ardından Cumhurbaşkanlığı seçimlerine takıldı.

2,5 mil­yon me­mur, ge­çen yıl im­za­la­nan top­lu söz­leş­me­de alı­nan hak­lar­la Ka­mu Per­so­ne­li Da­nış­ma Ku­ru­lu­’n­da (KPDK) mu­ta­ba­ka­ta va­rı­lan 30’u aş­kın mad­de­nin uy­gu­lan­ma­sı için ay­lar­dır bek­li­yor. Ge­çen yı­lın so­nun­da çı­ka­rıl­ma­sı ge­re­ken dü­zen­le­me­ler için ön­ce yıl­ba­şı, ar­dın­dan da se­çim­le­rin ön­ce­si işa­ret edil­di. An­cak, dü­zen­le­me­le­rin se­çim son­ra­sı­na bı­ra­kıl­ma­sı­nın se­çim so­nuç­la­rın­da da­ha et­ki­li ola­ca­ğı he­sa­bı ya­pı­lın­ca sü­reç uza­dı.

Şim­di ise si­ya­si gün­dem Köşk se­çim­le­ri­ne odak­lan­dı. Do­la­yı­sıy­la me­mu­ra ve­ri­le­cek ba­zı kri­tik hak­la­rın, Köşk se­çim­le­ri­nin son­ra­sı­na bı­ra­kıl­ma ih­ti­ma­li be­lir­di. Bu ne­den­le, ye­rel se­çim­ler­de hü­kü­me­te açık­tan des­tek ve­ren Me­mur-Sen, me­mu­run hak­la­rı­nı ala­bil­mek için Mec­li­s’­in açı­la­ca­ğı 8 Ni­sa­n’­dan iti­ba­ren hü­kü­met nez­din­de ku­lis fa­ali­yet­le­ri­ne baş­la­ya­cak. Me­mur-Sen Ge­nel Mev­zu­at ve Top­lu Söz­leş­me Sek­re­te­ri Ha­cı Bay­ram Ton­bul, Baş­ba­kan­lı­k’­ta bek­le­yen ka­nun ta­sa­rı­sı tas­la­ğın­da­ki 9 mad­de­nin bu ay içe­ri­sin­de ya­sa­laş­ma­sı­nı bek­le­dik­le­ri­ni söy­le­di. Ton­bul,  ay­rı­ca 4/C’­li­le­rin kad­ro­ya alın­ma­sı, me­mur­la­ra 1 de­re­ce ve­ril­me­si ve yıl­lık izin­ler gi­bi bir di­zi ta­lep­le­ri­ni de Mec­li­s’­te­ki gö­rüş­me­ler sı­ra­sın­da dü­zen­le­me­ye ek­let­me­yi he­def­le­dik­le­ri­ni bil­dir­di.  “Me­mur ye­ni bir se­çi­mi kal­dı­ra­ma­z” di­yen Ton­bul, şöy­le de­vam et­ti:

“Biz her şe­yi gö­ze ala­rak mey­dan­la­ra dö­kül­dük. Hak­la­rı­mı­zın Cum­hur­baş­kan­lı­ğı se­çim­le­ri son­ra­sı­na bı­ra­kıl­ma­sı, ni­ye­tin test edil­me­si­ne dö­ner ki bu me­mu­ra ayıp olur. Hü­kü­me­tin de me­mu­ru bek­le­te­ce­ği­ni dü­şün­mü­yo­ru­z” de­di.

Disiplin cezalarına af geliyor

Mart­ta ya­pı­lan KPDK top­lan­tı­sın­da ta­sa­rı tas­la­ğı­na ya­zıl­ma­sı­na ka­rar ve­ri­len ta­lep­ler:

*Di­sip­lin ce­za­la­rı­nın af­fı,

*Aday­lık­ta uyar­ma ve kı­na­ma ce­za­sı alan­la­rın me­mu­ri­yet­ten çı­ka­rıl­ma­sı­nın en­gel­len­me­si,

*Özel­leş­tir­me son­ra­sı araş­tır­ma­cı ola­rak ata­nan mü­dür, ge­nel mü­dür yar­dım­cı­sı ve ge­nel mü­dür­le­rin is­te­me­le­ri ha­lin­de ka­ri­yer­le­ri­ne uy­gun mü­hen­dis, mi­mar, avu­kat gi­bi kad­ro­la­ra atan­ma­sı,

*İş ve mes­lek da­nış­man­la­rı­nın ek öde­me­le­ri­nin art­ı­rıl­ma­sı,

*Nö­bet­çi me­mur­luk uy­gu­la­ma­sı­nın kal­dı­rıl­ma­sı,

*Emek­li ik­ra­mi­ye­si­nin he­sap­lan­ma­sın­da 30 yıl­lık hiz­met sü­re­si sı­nı­rı­nın ka­de­me­li ola­rak 35 yı­la çı­ka­rıl­ma­sı.

Bugün