26. Arap Birliği Zirvesi

26. Arap Birliği Zirvesi

Filistin Devlet Başkanı Abbas:

ŞARM EŞ-ŞEYH (AA) - Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, "Doğu Kudüs, Yahudileştirme planı tamamlanmadan önceki son saatlerini yaşıyor" dedi.

Mısır'ın Şarm eş-Şeyh kentinde düzenlenen 26. Arap Birliği Zirvesi'nde konuşan Abbas, Doğu Kudüs'ün, Yahudileştirme planı tamamlanmadan önceki son saatlerini yaşadığını belirterek, Arap liderlere, Kudüs'ü korumak için sarf edilen çabaları artırma çağrısı yaptı.

"İsrail ile Hamas arasında uzun vadeli bir ateşkes önerisiyle, Kudüs ve mültecilerin unutulması, Gazze'de bir devlet ve Batı Şeria'da özerk yönetim kurma" planı yapıldığını savunan Abbas, zirvede bu tür planların kınanması, savaşların ve krizlerin bitmesini sağlayacak, ülkeleri terörden koruyacak bir Arap vizyonu konulması önerisinde bulundu.

İsrail'in Gazze'ye düzenlediği son saldırıları kınayan, "İsrail'in barıştan uzak olduğunu ve müttefiklerini en kötü şekilde kullandığını" ifade eden Abbas, "Uluslararası meşruiyet ve Arap girişimi temelinde ellerimiz hala barışa uzanıyor" diye konuştu. 

- "İlişkilerimizin eskisi gibi olması mümkün değil"

İsrail ile ilişkilerin geçen senelerde olduğu gibi devam etmesinin mümkün olmadığını belirten Abbas, "İsrail ile ekonomik, siyasi ve güvenlik alanlarındaki ilişkilerimizi yeniden ele almaya karar verdik. Filistin uzlaşısı çerçevesinde en kısa sürede seçimlere gideceğiz" ifadesini kullandı. 

İsrail'de yapılan erken genel seçimlerde Birleşik Arap Listesi'nin 13 sandalye kazanmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Abbas, gençlerin Kudüs'ü ziyarete teşvik edilmesi yönünde çağrıda bulundu.

- "Kararlılık Fırtınası" operasyonuna destek

Suudi Arabistan öncülüğünde Yemen'e başlatılan "Kararlılık Fırtınası" operasyonuna da değinen Abbas, "Arap ülkelerinin Yemen'in birliğinin ve meşruiyetin korunması için aldığı kararları destekliyoruz" 

Abbas, Yemen'de krize çözüm bulunması için Körfez İşbirliği Konseyi'nin (KİK) diyalog çağrısını da desteklediklerini vurguladı.

- Suudi Arabistan, Katar ve Yemen liderleri ülkeden ayrıldı

Öte yandan Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz, Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi ve Katar Emiri Temim bin Hamad Al Sani'nin, zirvenin açılış oturumunun ardından Mısır'dan ayrıldığı bildirildi. 

Suudi Arabistan resmi ajansı SPA'nın haberine göre, Kral Selman ve Cumhurbaşkanı Hadi, 26. Arap Birliği Zirvesi'nin açılış oturumunda yaptıkları konuşmaların ardından ülkeden ayrıldı.

Katar resmi haber ajansı QNA da Emir Temim'in, açılış oturumunun ardından ülkesine döndüğü bilgisini verdi.