3 IŞİD militanı hala tutuklu mu ?

3 IŞİD militanı hala tutuklu mu ?

Adalet Bakanlığı'na 1 astsubay, 1 polis ve 1 vatandaşı öldüren 3 IŞİD militanı soruldu...

Takasta kullanılan IŞİD’lilerle ilgili dünyadan yükselen tepkilerin ardından gazeteci Alexander Miller, Adalet Bakanlığı’na Niğde’de bir astsubay, bir polis ve bir vatandaşı öldüren 3 IŞİD militanının hala tutuklu olup olmadığını sordu

Adalet Bakanlığı, İstanbul’da serbest gazetecilik yapan Alexander Christie-Miller’ın Niğde’de polise yapılan saldırı dolayısıyla tutuklanan 3 IŞİD militanıyla ilgili sorusuna, “özel hayatın gizliliği” gerekçesiyle cevap vermedi. Miller, bakanlığa Niğde’de bir astsubay, bir polis ve bir vatandaşı öldüren saldırganların tutukluluk hallerinin devam edip etmediğini sordu. Saldırıdan dolayı tutuklanan Çendrim Ramadani, Benjamin Xu ve Muhammed Zakiri hakkında dilekçe veren Miller’a, “Bilgi verilmesi uygun görülmemiştir” denildi.

“SEVAP İŞLEDİM” DEMİŞTİ

Bakanlığın verdiği cevapta, “Kişinin izin verdiği haller saklı kalmak üzere, özel hayatın gizliliği kapsamında, açıklanması halinde kişinin sağlık bilgileri ile özel ve aile hayatına, şeref ve haysiyetine, mesleki ve ekonomik değerlerine haksız müdahale oluşturacak bilgi veya belgeler, bilgi edinme kapsamı dışındadır” ifadeleri kullanıldı.

Saldırganlar, 20 Mart’ta Niğde’de 3 kişiyi öldürmüştü. Saldırganlardan Çendrim Ramadani, ifadesinde, “Jandarmayı öldürerek sevap işledim” demişti. Türkiye’de tutuklu bulunan militanların, Musul’da rehin alınan 49 konsolosluk çalışanına karşılık serbest bırakıldığı belirtilmişti.

Benzer bir tartışma, Danimarka ile Türkiye arasında da yaşanıyor. Danimarkalı gazeteci Lars Hedegaard’ı öldürme teşebbüsünde bulunan ve daha sonra kaçarken Atatürk Havalimanı’nda yakalanan IŞİD sempatizanı H.B.’nin de takasta kullanıldığı ortaya çıkmıştı. Konuya tepki gösteren Danimarka iddiaları araştırmak üzere Türkiye’ye heyet göndermişti. Ancak heyete net bir cevap verilmemişti.