3 milyon liraya satılık tarih

3 milyon liraya satılık tarih

Tarihi mektep belediye maduru oldu, bu tarihe bütçe ayrılmadı.

Bursa'nın Mudanya İlçesi'ne bağlı Tirilye Beldesi'nde, kurulduğu dönem papaz okulu olarak kullanılan, daha sonra 1980 yılına kadar ilkokul binası olarak değerlendirilen tarihi Taş Mektep, Trilye Belde Belediyesi'nin restorasyonuna bütce ayıramaması nedeniyle meclis kararı ile satılacak. Belde Belediye Başkanı Ak Partili Ali Turan, "Bakanlıklardan izin çıktığında Taş Mektep 3 milyon lira tahmini bedel ile satışa sunulucak. Birçok talep var. Araplar ve Fener Rum Patrikhanesi de Taş Mektep'e talip oldu" dedi

Mudanya'nın 3 bin yıllık geçmişe sahip Tirilye beldesinde çok sayıda kilise, ruhban okulu ve ayazma bulunuyor. Tirilye'nin önemli yapılarından biri de Taş Mektep. 1905 yılında kurulan ve Rum Lider, Başpiskopos Makarios’un da eğitim aldığı tarihi bina, belediyenin restorasyon için bütçe bulamaması nedeniyle satışı için belediye meclisi karar aldı. Restorasyon için yaklaşık 8 milyon liranın gerektiğini belirten Tirilye Belde Belediye Başkanı Ali Turan, "Taş Mektep'in restorasyonunu yaptırmaya gücümüz yok. Restorasyon olmazsa bu bina çökecek. Bu nedenle mecliste satışını gündeme getirdik. Karar çıktı. Ancak satışını yapabilmemiz için Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı'ndan gerekli izinlerin çıkması gerekiyor. Oluru alırsak, 3 milyon liraya satmayı planlıyoruz" dedi.

OTEL OLACAK

Başkan Turan, "Taş Mektep'e Araplar da talip. Ancak geçen yıl Kemerli Kilise'yi alan Fener Rum Patrikhanesi de satın almak istiyormuş. Taş Mektep'i alan restorasyonu tamamlandıktan sonra büyük olasılıkla otel olarak kullanacak. Biz de aldığımız parayla beldemize, terminal alanı, otopark, meslek lisesi alanı, düğün salonu ve futbol sahası yapmayı düşünüyoruz" diye konuştu.