31 Mart Azerbaycanlıların Soykırımı Günü

31 Mart Azerbaycanlıların Soykırımı Günü

Azerbaycan Kars Başkonsolosu Ayhan Süleymanlı, son iki yüzyılda “Büyük Ermenistan” hülyası ile Azerbaycanlılara karşı etnik temizleme politikası yürütmeye devam eden Ermenicilik zihniyetinin insanlık...

Azerbaycan Kars Başkonsolosu Ayhan Süleymanlı, son iki yüzyılda “Büyük Ermenistan” hülyası ile Azerbaycanlılara karşı etnik temizleme politikası yürütmeye devam eden Ermenicilik zihniyetinin insanlık tarihine kara bir leke gibi düştüğünü belirtti.

31 Mart Azerbaycanlıların Soykırımı Günü dolayısıyla açıklama yapan Azerbaycan Kars Başkonsolosu Ayhan Süleymanlı, “19. yüzyılın başlarından itibaren Çarlık Rusya’nın doğrudan teşvik ve desteği ile İran ve Osmanlı Devleti topraklarından bugün Ermenistan adlanan yerler de dâhil olmak üzere tarihsel Azerbaycan topraklarına yerleştirilen Ermeniler kısa süre sonra misafir olarak geldikleri coğrafyanın gerçek sahipleri olan Azerbaycanlılara, Türk-Müslüman ahaliye yönelik şiddet uygulamalarına başlamışlardır. Başka bir ifadeyle, "Büyük Ermenistan" hülyasının taşıyıcısı olan Ermeni aşırıcıların Azerbaycan halkına yönelik kin ve nefretleri bir tarihsel süreklilik şeklinde cereyan etmiş ve hala etmektedir. Tarihsel perspektiften değerlendirildikçe açıkça görülmektedir ki, geçtiğimiz yüzyılda Ermeniler tarafından 4 kez (1905-1906; 1918-1920; 1948-1953 ve 1988-1989) gerçekleştirilen etnik temizleme ve şiddet uygulamaları bu yaklaşımı doğrulamaktadır. Kuşkusuz, bunlardan 1918-1920 yılları arasında vuku bulan trajik olaylar Azerbaycan halkının hafızasında önemini korumaktadır” dedi.

I. Dünya Harbi nedeniyle uluslararası camiada ortaya çıkan kaos ve 1917 yılında Çarlık Rusya’sında gerçekleşen Şubat ve Ekim devrimleri Ermeniler tarafından Azerbaycanlılara karşı sürdürülen politikalar açısından önemli bir fırsat ortamı olarak değerlendirilmiştir diyen Süleymanlı, “Rus devrimlerinden büyük maharetle faydalanan Ermeni güçleri tarihsel amaçlarını bu kez Bolşevizm bayrağı altında gerçekleştirmeyi denemişlerdir. Öyle ki, 1918 yılının Mart ayından itibaren Bolşevik devrimini tesis etme adına Azerbaycan topraklarında toplu katliam yapmışlardır. Yapılan şiddet uygulamaları özellikle 1918 yılının Mart ayının son üç gününde zirve noktasına ulaşmış, sadece Bakü’de 30 bin masum insan amansızca katledilmiştir. Bu katliamlar Bakü’yle beraber Azerbaycan’ın Şamahı, Guba, Karabağ, Nahçivan vilayetleri ile bugün Ermenistan adlanan tarihsel Azerbaycan topraklarının Zengezur kazası ve İrevan vilayetlerinde de gerçekleştirilmiş, yaklaşık 120 bin insanın hayatına son verilmiştir. Günümüzde Guba vilayetinde bulunarak açık hava müzesi olarak sergilenen toplu mezarlar o dönemdeki şiddetin önemli kanıtlarından biri sayılabilir.

İnsani kayıpların yanı sıra Azerbaycan’ın maddi mirasının da ciddi hasar görmüştür. Camiler yakılmış, halkın varlıkları talan edilmiştir. Bununla beraber, tüm acımasızlıklara ve yoksunluklara rağmen Azerbaycan halkı kendini savunmak için hiçbir fedakârlıktan kaçınmamış, haklı mücadelesi için kahramanca savaşmıştır” diye konuştu.

Aynı dönemde Anadolu topraklarında da Türk-Müslüman ahaliye karşı Ermeni çeteleri tarafından sistematik toplu katliamların sürdüğü görüldüğüne dikkat çeken Azerbaycan Kars Başkonsolosu Ayhan Süleymanlı, “Nedeni açıktır: Azerbaycan ve Anadolu topraklarını kapsayacak "Büyük Ermenistan" projesi için en büyük "engel" Aras nehrinin karşı kıyılarında yaşayan Azerbaycan ve Anadolu Türkleri idi. Etnik temizlemenin hedefi belliydi. Anadolu veya Azerbaycan Türkü olmak fark etmiyordu. Bugün Azerbaycan halkı tarihin her aşamasında olduğu gibi Mart 1918 yılında vatanı uğruna şehit düşmüş evlatlarının aziz hatırasını daim yaşatmak için büyük özen göstermektedir. Bu bağlamda Azerbaycan halkının Milli Lideri Haydar Aliyev, Mart 1918 olaylarına uluslararası kamuoyunun dikkatini çekmek ve tarihte Ermeni aşırıcıları tarafından Azerbaycanlılara karşı yapılmış bütün katliamları tek gün üzerinden sembolize etmek amacıyla 27 Mart 1998 yılında bir kararname imzalamıştır. Bu kararname ile 31 Mart Azerbaycanlıların Soykırım Günü olarak ilan edilmiş, soykırım kurbanlarının hatırası Azerbaycan toplumunun hafızasında bir kez daha önemini korumuştur.

Azerbaycan Cumhuriyeti Kars Başkonsolosu olarak Azerbaycan ve Anadolu topraklarının bağımsızlığı ve kutsiyeti uğuruna canlarından geçen aziz şehitlerimizin yüce ruhlarına Allah`tan rahmet diliyorum” şeklinde konuştu.