40 Bin elektrik istasyonu

40 Bin elektrik istasyonu

Elektrikli otomobiller için yeni devrim istasyonların bir durağıda Türkiye.

Türkiye’de otomotiv firmalarının üretim, hükümetin altyapı ve düzenleme çalışmalarını başlattığı elektrikli araçlar için en büyük adımı ABD’li bir firma atıyor. Elektrikli taşıtlar için şarj istasyonu teknolojisinde dünya lideri olan ABD merkezli Coulomb Technologies, Türkiye’ye 2 yılda 243 milyon Euro yatırımla 40 bin 450 şarj istasyonu kuracağını açıkladı. İstanbul’u dünyadaki 4 merkezinden biri yapan şirket, ilk şarj istasyonlarını bu yılın ilk yarısında kurmaya başlayacak.

Birçok uluslararası otomotiv devinin Türkiye’yi elektrikli araç üretim üssü yapma girişimlerinin ardından hükümet devreye girip gerekli altyapı çalışmalarına başlandığını açıklarken, bu konuda en büyük adım atıldı. Elektrikli taşıtlar için şarj istasyonu teknolojisinde dünya lideri olan ABD merkezli Coulomb Technologies, Türkiye’ye 2 yılda 243 milyon Euro yatırımla 40 bin 450 şarj istasyonu kuracağını açıkladı. Bu yılın ilk yarısı sona ermeden şarj istasyonlarını öncelikli olarak Marmara Bölgesi ve büyük şehirlerde kurmaya başlayacak şirket, 2010 sonuna kadar 927 istasyonu elektrikli araçların kullanımı için hizmete sokacak.

İstanbul 4 merkezden biri

Coulomb Technologies’in, 82 ülkeden oluşan Avrupa, Afrika ve Ortadoğu pazarında faaliyet gösteren yatırımcı şirketi 365 Energy Group, 4 merkez ofisinden birini İstanbul’da kurdu. Şirket, bu merkezden kontrol edilecek 32 ülke arasından Türkiye, Bulgaristan, Romanya, Rusya ve Ukrayna’yı ilk 5 yatırım ülkesinden biri olarak belirleyip çalışmalarına başladı. Doğu Avrupa, Kuzey Afrika ve Ortadoğu bölgesinin yapılandırılmasını İstanbul merkezli 365 Enerji Teknolojisi ve Hizmetleri adlı şirket yürütecek. Şirketin CEO’su ise Ahmet Yapışlar adlı 33 yaşında bir Türk.

Türkiye en hızlı ülke olacak

Yapışlar, Türkiye’de bu yıl içinde trafiğe çıkması beklenen ilk elektrikli otomobillerin yolda kalmayacağı bilgisini verdi. Yapışlar, aralarında Amsterdam, Düsseldorf, Bochum, Dublin, Londra, Kopenhag ve Madrid gibi Avrupa’nın önemli metropollerinin de bulunduğu 117 kentte, 365 Energy Group tarafından akıllı şarj istasyonu ağlarınını kurulduğunu belirterek, “Türkiye elektrikli otomobil ve diğer taşıt araçlarına Avrupa'da en önce ve en hızlı geçecek ülkelerden biri olacak” diye konuştu.

Erdoğan’ın rolü

Yapışlar, şunları söyledi: “Özal’lı yıllardaki telekom altyapımızdaki yenileme ve son teknolojiye geçiş hareketi nasıl ülkemizi ‘çağ atlatıp’ gelişmiş ülkelerin bir adım önüne geçirdiyse, elektrikli otomobillere geçişimiz ve bunların altyapısının kurulması da aynı şekilde çağ atlatacak bir teşebbüs olarak görülmelidir. Türkiye taşıt parkındaki elektrikli araç oranı ve dönüşümü Avrupa’ya göre çok hızlı gelişecek ve yüzde 40’ları aşabilecek. Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere bakanlar ve bürokrasiden gelen açıklamalar bu yeni fırsatı gördüklerini ortaya koyuyor.”

3 tip istasyon var şarj 3-20 dakika kadar sürüyor

Ahmet Yapışlar, her elektrikli aracın yararlanabileceği şarj istasyonları hakkında şu bilgileri verdi: “Bizim 3 farklı tipte istasyonumuz mevcut. Birincisi, ev tipi dediğimiz gece boyunca şarj etmeye elverişli olan 1’nci seviye şarj noktalarımız. İkinci seviye ise orta-uzun süreli park halindeki araçların kullanacağı şarj noktalarımız. Üçüncü seviyemiz ise hızlı şarj noktalarımız. Bunları da altyapısı müsait bölgelerde çabuk hizmet almak isteyen müşterilerimizin kullanımına sunacağız. Şehir içinde ve şehirler arası otoyollarda birçok noktada kurulacak olan ‘ChargePoint’ şarj noktalarımız sayesinde elektrikli araç sahipleri kendi akü sistemlerine bağlı olarak araçlarını 3-20 dakika arasında bir sürede şarj edebilecekler.”

10 yılda 1 milyar Euro yatıracak

Türkiye’de ilk şarj istasyonlarını kurmak için 3 büyük kent ve bazı merkez ilçe belediyeleri ile görüşmeler yaptıklarını kaydeden Yapışlar, “İlk istasyonu ağırlıklı yaya ve turist trafiği olan, aynı zamanda çevre koruma ve yoğun ticaret bölgesine kuracağız” dedi. Yapışlar, Türkiye’de bu yıl için toplam 9.6 milyon Euro’luk yatırım planlarının olduğunu, 2 yıl içinde başlayacak süreç ile bu rakamın 243 milyon Euro’ya ulaşacağını, 10 yıllık dönemde ise milyar Euro sınırını zorlayacağını kaydetti. Yapışlar, “Bu yatırımın kaynağı ise grubun bünyesindeki yatırımcılar, özkaynaklarımız olacaktır” diye konuştu.(Hürriyet)