40 Yıllık Fotoğrafçının Hayatı Belgesel Oldu

40 Yıllık Fotoğrafçının Hayatı Belgesel Oldu

'Anadolu'nun Gözleri' programında, 40 yıllık fotoğrafçı 68 yaşındaki Muşlu Adem Sönmez'in hayatı belgesel oldu.

TRT tarafından hazırlanan 13 bölüm olarak hazırlanan 'Anadolu'nun Gözleri' programında, 40 yıllık fotoğrafçı 68 yaşındaki Muşlu Adem Sönmez'in hayatı belgesel oldu.

Anadolu'nun Gözleri Belgesel ekibi, Mardin'den Bursa'ya kadar birçok ilde yıllarca fotoğrafçılığa emek veren isimlerin hayatlarını anlatan bir program hazırlıyor. Muş'a gelen 9 kişilik belgesel ekip, fotoğraf makina parçaları satan ve radyo tamirciliği yapan Adem Sönmez'in yaşamını anlatan çekimleri 4 günde tamamladı. Yapımcılığını Cengiz Duru, yönetmenliğini Cemalettin İrken'in yaptığı belgeselde, 'Doğu'nun Evliya Çelebi'si olarak adlandırılan Adem Sönmez'in hayatı ekranlara taşınacak. Yönetmen Cemalettin İrken, "Anadolu'nun çeşitli illerinde fotoğraf sanatı ile uğraşan insanlara bir vefa borcu olarak belgeseli çekiyoruz. 4 mevsim Doğu'yu Adem Sönmez'in gözünden çektiği fotoğraflar üzerinden belgeselimize yansıtmaya çalıştık. 4 günün sonunda bu çalışmalarımızı tamamladık" dedi. Fotoğraf sanatçısı Adem Sönmez ise şunları söyledi:

"Belgeselde Muş ve Doğu Anadolu bölgesinde yaklaşık 40 yılda yaptığım çalışmalarımı anlattım. Gerek yaşantılar alanında yaptığım fotoğraflı çalışmalar, gerekse manzaralar alanında çektiğim fotoğrafla birlikte hayatımı belgesel olarak yayınlayacaklar. Türkiye'nin birçok yerinde fotoğraf çalışması yaptım. Bugüne kadar yaklaşık 80 bin civarında tarihi ve sosyal yaşamları fotoğrafla belgeledim. Şu anda arşivimde 30 bine yakın negatif ile 50 bine yakın dijital fotoğrafım var. Bunun yanı sıra Türkiye'nin değişik bölgelerinde çok sayıda sergi açtım ve açmaya devam ediyorum. Fotoğrafçılık benim özel hayatımın dışında özel yaşımın alanına girmiş durumda."

FOTOĞRAFLI