413 bin Suriyeli çocuk Türkçe öğrenecek

413 bin Suriyeli çocuk Türkçe öğrenecek
Güncelleme:

Türkiye’de 413 bin Suriyeli çocuğa Türkçe öğretecekler

Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye'nin 21 ilinde geçici korunma kapsamında yaşları 5 ile 10 arasında değişen 413 bin 575 Suriyeli çocuğa Türkçe öğretim yaz kursu verecek. Bakanlık, belirlediği 21 ilde gerekli hazırlıkların yapılması için genelge ve bu illerdeki Suriyeli çocukların sayısı ile ilgili Göç İdaresi Genel Müdürlüğünün verilerini gönderdi. Verilere göre, yaşları 5- 10 arasında olan Suriyeli çocuklar en fazla Şanlıurfa, Hatay ve İstanbul'da yaşarken, en az ise Antalya ve Siirt'te bulunuyor.

Milli Eğitim Bakanlığı Hayatboyu Öğrenme Genel Müdürlüğü, Türkiye'de geçici korunma kapsamında öğrenim gören Suriyeli öğrencilere Türkçe öğretmek ve öğrencilerin yaşadığı uyum sorunlarını gidermek için 21 il'de Türkçe öğretim yaz kursu açılması için söz konusu illerin Milli Eğitim Müdürlüklerine genelge gönderdi. Genelgede şöyle denildi:

"Bu kapsamda, yaz kursuna alınmak üzere 2016- 2017 eğitim öğretim döneminde öğrenim görecek 1-2-3-4-5 sınıf düzeyindeki Suriyeli öğrencilerin belirlenerek ön kayıtlarının alınması, ön kayıtları alınan öğrencilerin sayısına ve sınıf düzeyine göre kursa alınacağı okul ve dersliklerin belirlenmesi gerekir. Yapılan planlama doğrultusunda Suriyeli öğrencilere eğitim vermek üzere hali hazırda ilinizde kadrolu olarak görev yapan Türkçe, Türk Dili ve Edebiyatı ve sınıf öğretmenlerinden Türkçe öğretimi yaz kurslarında görev alabilecek öğretmenlerin tespit edilmesi ve bilgilerinin Bakanlığa bildirilmesi gerekmektedir."

1-5 SINIF DÜZEYİNDE 202 BİN SURİYELİ ÇOCUK

Milli Eğitim Bakanlığı Adana, Adıyaman, Ankara, Antalya, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kilis, Kocaeli, Konya, Malatya, Mardin, Mersin, Osmaniye, Şanlıurfa ve Siirt illerinde açacağı Türkçe öğretim yaz kursları ile ilgili genelge ile birlikte, Suriyeli öğrencilerin sayısını gösteren Göç İdaresi Genel Müdürlüğünün verilerini de gönderdi. Verilere göre 21 ilde 2015- 2016 Eğitim ve öğretim döneminde 1-5 sınıf düzeyine göre kayıtlı 202 bin 480 Suriyeli çocuk bulunuyor.

EN ÇOK ŞANLIURFA'DA EN AZ ANTALYA'DA

Göç İdaresi Genel Müdürlüğünün verilerine göre, yaşları 5-10 arasında değişen çocuk sayısına bakıldığında, 70 bin 575 ile en fazla küçük Suriyelinin yaşadığı kent Şanlıurfa olurken, bunu 59 bin 356 ile Hatay, 57 bin 513 ile İstanbul ve 56 bin 901 ile Gaziantep izledi. Suriyeli küçük çocukların en az yaşadığı kentler ise, 30 ile Antalya ilk sırada yer alırken, onu 381 ile Siirt ve 2 bin 892 ile Batman izliyor.

DHA

Etiketler suriyeli çocuklar