4G'de büyük oyun !

4G'de büyük oyun !

Aselsan ve Netaş yerli 4G baz istasyonu için güçbirliği yaptı. Ancak devlet onlar ihaleye giremesin diye planları değiştirdi.

Yerli Dördüncü Nesil (4G) Haberleşme Teknolojisi Geliştirme Projesi ULAK kapsamında GSM operatörleri ile işbirliği mutabakatı imzalanırken proje paydaşları 26 Mayıs’a çekilen lisans ihale tarihinin yabancı teknolojiye daha fazla fırsat tanıyacağı gerekçesiyle büyük tepki gösterdi.

Savunma Sanayi Müsteşarlığı’nın desteğiyle, Aselsan , Netaş ve Argela firmalarının ortaklaşa yürüttüğü ULAK projesi kapsamında dün GSM operatörleri Turkcell, Vodafone ve Avea ile işbirliği mutabakatı imzalandı. Buna göre, ULAK kapsamında ilk prototipi üretilen yerli 4G baz istasyonunun GSM operatörlerince test edilip, alınacak geri bildirimlere göre ürüne son şeklinin verilmesi hedefleniyor.

İşbirliği mutabakatının imza töreninde verilen bilgiye göre, GSM operatörlerinin prototipi yaz aylarına test etmesi; bunun ardından 2015’in son çeyreğinde de baz istasyonlarının seri üretimine geçilmesi planlanıyor.

5 milyar dolarlık iş

ULAK projesi toplam 46.8 milyon dolar bütçe ile geliştirildi. 4G teknolojisinin on yılda ulaşacağı yatırım maliyetinin 5 milyar dolar olması öngörülüyor. 3G teknolojisinin dünyadaki örneklerine bakıldığında, bir baz istasyonunun maliyeti 50-100 bin dolar arasında değişirken; 4G baz istasyonlarının maliyetinin de bu seviyelerde gerçekleşebileceği ifade ediliyor. Eğer yerli baz istasyon kullanılmazsa 5 milyar dolar yurt dışı üreticilere gitmiş olacak.

Devrim’e yapılan şimdi de 4G’de karşımızda

4G istasyonu için yerli üreticilerin yeterli zamanının elinden alınmasına en çok Savunma Sanayii Müsteşarlığı tepki gösterdi. Müsteşar Yardımcısı Orhan Öğe bu konuda BTK’yı suçladı. Lisans ihalesi tarihinin daha önce planlanandan öne çekilerek 26 Mayıs’a alınmasının ardından, 4G teknolojisinin tüketicilerle buluşma tarihi de 1 Ocak 2016 olarak belirlenmişti. Savunma Sanayi Müsteşar Yardımcısı Orhan Öğe, “Bu projeye başlarken, 4G lisansları 2017’de verilecekti. Buna göre çalışmalarımızı başlattık. 2013 Eylül’de lisans tarihi bir yıl öne çekildi. Çalışmalarımızı buna göre yeniden düzenledik. Fakat tarih, yeniden öne çekildi. Böylece tarih planlanandan 1.5 yıl öne çekildi. Temel amaç yerli teknolojinin kullanılmaması” dedi.

Eski teknoloji getirirler

4G teknolojisinin ithal edilmesi durumunda Türkiye’nin eski teknolojiye mahkum kalacağını belirten Öğe, dünyada 7-8 ay sonra LTE-advance teknolojisine geçileceğini; Mayıs ayındaki ihalenin ardından Türkiye’nin alacağı mevcut LTE teknolojisinin ise eski kalacağını söyledi.

Öğe, “Bu ülkede Hürkuş’un, Devrim otomobilinin başına ne geldiyse, yerli 4G teknolojisi üreten firmaların da başına o gelecek... Bu ülkede bu teknolojiyi yok etmek için ellerinden geleni yapacaklar” diye konuştu.

Öğe, yıllık 200 milyon dolar Ar-Ge bütçesi bulunan BTK’nın 2008 yılından beri hiçbir ürünü seri üretim aşamasına getiremediğini belirterek, “BTK’nın sadece tabelası var, ismi var ama içi yok. Bizimle lisans aşamasında işbirliği yapmadılar. Sadece bizden bu projenin ne zaman gerçekleşeceğini öğrendiler. Sonradan anladık ki bunun da perde arkasında lisansı erkene alma planı varmış. İhale tarihini erkene alarak yerli üreticiye engel olup yabancıyı desteklemeyi amaçlamışlar” iddiasında bulundu.