500 bin tatilci tehlike altında

500 bin tatilci tehlike altında
Güncelleme:

TÜRSAB’ın ‘Kaçak Tur Raporu’na göre; kaçak turla tatile çıkan 500 bin tatilcinin can ve malı tehlike altında...

Yaklaşık 1 milyon kişi bayram tatili için yollara dökülürken, ‘kaçak turlar’ tatilcinin canını ve parasını tehdit ediyor. Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği’nin (TÜRSAB) ‘Kaçak Tur Raporu’na göre, geçen yıl 350-400 bin seviyesinde olduğu tahmin edilen Kaçak turla sehayate çıkan yerli turist sayısının bu yıl 500 bine yükseleceği hesaplanıyor. Söz konusu kaçak turların Türkiye ekonomisinde yaratacağı kayıp ise 850 milyon lirayı buluyor. Turizm sektöründe kaçak turlarTÜRSAB ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın başını çektiği yoğun denetim mekanizmasına rağmen alanını oldukça genişletti.
 
10 TURİSTTEN 1'İ RİSKTE
 
Bu alanı kendilerine kârlı olarak gören kayıt dışı çalışan acentalar, vatandaşların tatil hayalleriyle oynadıkları gibi denetimsiz araçlarda seyahat ettirerek hayatlarını da tehlikeye atıyorlar. TÜRSAB raporuna göre, bu yıl için tahmin edilen toplam yerli turist sayısının 5 milyona yakın olduğu düşünüldüğünde her 10 turistten 1’i kaçak tur tehlikesiyle karşı karşıya.

428 SİTEYE DAVA

Öte yandan kaçak turların en yoğun olarak müşteri bulduğu platform internet. Kaçak turlara karşı kampanya başlatan TÜRSAB, özellikle fırsat sitelerinden kaçak tur satanları tespit etmek için özel bir birim kurdu ve tatil satan 8 bin siteden 428 tanesi hakkında dava açarken, Maliye Bakanlığıda harekete geçti. Farkında olmadan ya da daha ucuz diye özellikle yaz döneminde TÜRSAB üyesi olmayan acenta ve kuruluşların düzenlediği belgesiz, kaçak ve denetimsiz organizasyonlarla tura çıkanların herhangi bir olumsuzluk durumunda mağdur olacaklarının altını çizen TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy “Vatandaş sadece fiyata bakarak değil, sigortalanmış ve hak iddia edebileceği tatil seçmeli. Kaçak tur kayıtlı turlardan günde 20 ila 100 TL ucuza geliyor. Bu kadar fark için tatil zehir olmasın” uyarısında bulundu.
 
1.5 MİLYAR HARCANACAK
 
Yasaya göre, tüm seyahat acentaları TÜRSAB üyesi olmak ve paket tur satarken tatil sigortası yapmak zorunda. Türkiye’de paket tur harcamaları geçen yıl 1.2 milyar TL iken bu yılı toplam 1.5 milyar TL ile tamamlayacak.
 
ALINABİLECEK TEDBİRLER
 
Tatilci acentanın belge numarasını, ünvanını mutlaka sormalı ve doğruluğunu Turizm Bakanlığı ve TÜRSAB’ın internet sitesinde sorgulamalı.
İnternet sitesi olan acentaların TÜRSAB logolarını ve acenta numaralarını yayınlamalarına bakılmalı ve yine bakanlık ile TÜRSAB’dan kontrol edilmeli.
Seyahat sigortası poliçeleri sadece TÜRSAB üyesi olan ve Turizm Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş seyahat acentaları tarafından veriliyor. Tüketici bunu talep etmeli.  
Tatil sigortası da sigortacılığın branşlarından ‘Mesleki Sorumluluk Sigortası’ altında yer alıyor. Buna göre, tur şirketlerinin iflası, vaat edilen tatil şartlarının sağlanamaması ya da tatil iptalinde tatil için ödenen miktar iade ediliyor. Taahhütlerin yerine getirilmemesi veya tur şirketinin iflasında zorunlu sigortaya ek ‘seyahat sağlık sigortası’ da yaptırmak mümkün.
 
5 TL TATİLDE SAĞLIK SİGORTASI 5 TL
 
Tatilin içeriğiyle ilgili zorunlu sigortanın yanı sıra tatilde kaza, hastalık gibi sağlık risklerini de sigorta ettirmek mümkün. Kaza ve hastalık hallerini içeren bir tatil sigortası 7 günlük bir yurt içi seyahati için yaklaşık 5-6 TL’ye yaptırılabiliyor. Yasaya göre, seyahat acentası müşteriye paket tur satarken ‘müşterinin kaza ve hastalık halinde çıkış noktasına dönüş masraflarını, her türlü kazadan doğan zararını ve tedavi masraflarını, poliçe limiti kadar karşılayacak şekilde sigorta ettirilebileceğini bildirmekle yükümlü.’