6. Doğu Anadolu Tarım Fuarı Açıldı

6. Doğu Anadolu Tarım Fuarı Açıldı

KOSGEB, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Türkiye Ziraat Odaları Birliği, Erzurum TSO tarafından organize edilen 6. Doğu Anadolu Tarım Fuarı düzenlenen törenle açıldı.

- KOSGEB, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Türkiye Ziraat Odaları Birliği, Erzurum TSO tarafından organize edilen 6. Doğu Anadolu Tarım Fuarı düzenlenen törenle açıldı.

İstasyon Meydanı’nda bulunan Galeria AVM fuar alanında düzenlenen 6. Doğu Anadolu Tarım Fuarı açılışına Erzurum Valisi Ahmet Altıparmak, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ünsal Kıraç, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Hikmet Koçak, İl Emniyet Müdürü Kamil Karabörk, Erzurum Ticaret Odası Başkanvekili Şevket Demir ve çok sayıda davetli katıldı.

Tarım Fuarının açılışında konuşan Erzurum Ticaret Odası Başkanvekili Şevket Demir, Bölgemiz özelliklede ilimiz Erzurum tarım ve hayvancılık bakımından Türkiye’de kendini ifade edebilecek bir konumdadır. Kuzey Doğu Anadolu Bölgesi’nin gelişebilmesi için tarım sektöründe devletin bu bölgeyi dikkate almasını arzu ediyoruz. Teşvik, kalkınma ve bir takım özendirmeleri ve imtiyazları da temenni ediyoruz.”dedi.

Türkiye genelinde tarım ve hayvancılık bakımından Erzurum’un önemli bir noktada olduğunu ifade eden Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ünsal Kıraç , sözlerini şöyle sürdürdü. “Erzurum gerek arazi bakımı yapısından gerek iklim bakımından tarım ve hayvancılığı en uygun yapıda olan 81 ilin belki en önde gelenlerinden ilk üçün arasına girebilecek yapıda ve tarz ilimizdir. Ancak bu güne kadar hem tarımda hem de hayvancılıkta istenilen noktaya gelememiş bir ilimizdir. Tabi bunun bir takım sebepleri vardır.”

SİVAS’TA TOHUMU ATIYORSUNUZ AYNI GÜN ADANA’DA HASAT YAPIYORSUNUZ

Dünyanın şuanda birinci derecede önemliliğinin gıda olduğunu vurgulayan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları,” 2008 yılındaki gıda krizinden sonra baktılar ki bütün devletler ve devletleri yönetenler gıda güvenliğinde bir yetersizlik olduğu zaman felaket ortaya çıkıyor. Şunda dünyada verilen 3 tür müdahaleden birisi gıdadır. Dünyada 12 bin bitki var. Bu 12 bin bitkinin 4 bin 200’ünün kaynağı Türkiye’dir. Buğday bu bitkilerden birisidir. Buğday görüldüğü üzere dünyayı besliyor. Avrupa kıtası, Türkiye’nin 15 katı büyüklüktedir ama neredeyse Türkiye’nin yarısı kadar sahip değildir. Dolayısıyla yaradan bize öyle topraklar bırakmış ki Sivas’ta tohumu atıyorsunuz, aynı gün Adana’da hasadını yapıyorsunuz.” şeklinde konuştu.

BİZDE CEVHER VAR AMA BİLDİRMEK İÇİN GARİP BİR FUARIMIZ VAR

Tarım ve hayvancılık konusunda Erzurum’un önemli bir yeri olduğunu vurgulayan Vali Ahmet Altıparmak, cevherin olduğunu fakat iyi bir fuar alanının olmadığını söyledi.

Vali Altıparmak,“Erzurum, Balıkesir’den sonra hayvan popülasyonu açısından ikinci sıradadır. Kirlenmemiş topraklar organik tarım için son derece uygun. Bütün bunlarla Erzurumlular hakikaten övünür. Erzurum Valisi olarak bizde bunları söyler övünürüz. Ama şöyle bir söz var ” Sende cevher varmış bunu eller ne bile” tamam bizde cevher var ama bildirmek için neyimiz var garip bir fuarımız var. Bu mekanda bu ortamda hakikaten kendimizi tanıtamayız.” dedi. Açılış konuşmaların ardından 6. Doğu Anadolu Tarım Fuarının kurdelesi kesilerek fuar alanı protokol ve davetliler tarafından gezildi.

6. DOĞU ANADOLU TARIM FUARI AÇILDI

6. DOĞU ANADOLU TARIM FUARI AÇILDI

6. DOĞU ANADOLU TARIM FUARI AÇILDI