63 memuru işten eden kılavuz hatasında kurumlar suçu birbirlerine attı

63 memuru işten eden kılavuz hatasında kurumlar suçu birbirlerine attı

Ankara 15. İdare Mahkemesi, 2013-1 KPSS tercih kılavuzundaki hata nedeniyle 'Çevre Sağlığı Teknikerliği'ne yapılan atamaları iptal etti. Kadrolara atanan çeşitli illerde 1 ile 2 yıl arasında devlet memurluğu yapmakta olan 63 memurun işine...

Ankara 15. İdare Mahkemesi, 2013-1 KPSS tercih kılavuzundaki hata nedeniyle 'Çevre Sağlığı Teknikerliği'ne yapılan atamaları iptal etti. Kadrolara atanan çeşitli illerde 1 ile 2 yıl arasında devlet memurluğu yapmakta olan 63 memurun işine son 4 ay içerisinde son verildi. Atamayla ilgili olan kurumlar Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Başkanlığı, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu ile Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu'nun mahkemeye yaptıkları savunmada topu birbirlerine atmaları dikkat çekti.

Tercih kılavuzundaki hatanın son kurbanı Eskişehirli bir bayan oldu. 9 aylık mecburi şark görevini yaptıktan sonra Eskişehir Halk Sağlığı Müdürlüğüne 'Çevre Sağlığı Teknikeri' olarak atanan ve asaletini alan söz konusu bayan, 26 Ocak 2015 sabahı işe gittiğinde şok bir haberle sarsıldı. İsminin açıklanmasını istemeyen 1,5 yıllık devlet memuru bayan, memuriyetine son verildiğine dair resmi belge eline verilince önce şaka zannetti, ardından gördükleri karşısında gözyaşlarına boğuldu. Bu haberle sarsılan söz konusu bayan hakkını aramak için hukuki yollara başvuracağını ve bunun için çalışma başlattığını söyledi.

Söz konusu bayan memurun görevine son verilen yazı Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanı adına Başkan Yardımcısı Zeki Korkutata imzalı. Eskişehir Valiliği ile İl Halk Sağlığı Kurumu'na gönderilen 21751361 sayılı yazıda, şu ifadelere yer veriliyor: "Muharrem Soysal tarafından, kurumumuz, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi ile Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu aleyhine açılan davada, Ankara 15. İş İdare Mahkemesi'nin 31/10/2014 tarihli kararı ile 'KPSS 2013-1 tercih kılavuzunda, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu bünyesinde görev yapmak üzere Çevre Sağlık Teknikeri kadrosuna başvurabilecekler arasında '3063' kod numarasıyla belirtilen 'Çevre Kirlenmesi', 'Çevre Koruma ve Kontrol Ön Lisans' mezunlarının sayılmaması nedeniyle tercih hakkı verilmemesine ilişkin işlem ile söz konusu tercih kılavuzunda yayınlanan 'Çevre Sağlığı Teknikeri' kadrosuna yapılan tüm atamaların 'iptaline' karar verildiğinden Sağlık Teknikeri olarak 'Çevre Sağlığı' olarak görev yapan ilgili şahsın KPSS 2013-1 tercih kılavuzuna istinaden atandığı anlaşıldığından, görevine son verilmesi hususunun tensiplerinize arz ederim."

İLGİLİ KURUMLAR SUÇU BİRBİRLERİNE ATTI

Öte yandan, 2013 yılında Sağlık Bakanlığı'nda işe başlayan ancak KPSS 2013-1 tercih kılavuzunda sağlık teknikeri kadrosuna başvurabilecekler arasında 3063 kod numarasıyla belirtilen Çevre Kirlenmesi, Çevre Koruma ve Kontrol Ön Lisans mezunlarının sayılmaması nedeniyle Ankara 15'nci İdare Mahkemesi'nde açılan bir davaya mahkemenin geçtiğimiz günlerde ret kararı verdiği ortaya çıktı. Söz konusu sebepten dolayı memuriyetten çıkarılan M.S. adlı kişinin mahkemeye yaptığı başvuru üzerine, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Başkanlığı, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu ile Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu'nun mahkemeye yaptıkları savunmada topu birbirlerine atmaları ve suçu tercihi yapan kişilere atfetmeleri dikkat çekti.

Ölçme Seçme ve Yerleştirme Başkanlığının, mahkemedeki savunmasında, kadroların niteliklerinin belirlenmesi sürecinde kendilerinin bir yetkilerinin bulunmadığı ve davanın yasal süresinde açılmadığından itirazın reddedilmesini istedi.

Başkanlık savunmasında, şu ifadeleri kullanıyor: "Sağlık Bakanlığının talebi üzerine 17/12/2012 tarihli ÖSYM KPSS 2012/5 tercih kılavuzunun yayınlanması sonrasında, Sağlık Teknikeri ve Çevre Sağlığı Teknikeri kadrolarında '3059', '3062' ve '3063' nitelikli kodların çıkarıldığı, bu kadrolara sadece '3064' nitelik kodunda atama yapılacağı resmi internet sitesinde ilan edildi. Tercihlerini değiştirmek isteyenlerin tercihlerini değiştirme imkanı verildiği, davacının şartları taşımadığından yerleştirmesinin yapılamadığı, kadroların niteliklerinin belirlenmesi sürecinde her hangi bir yetkimiz yoktur."

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu ise mahkeme de verdiği savunmasında, söz konusu tercih kılavuzunun tablo 2 ekinde Sağlık Teknikeri kadrosuna atanabilmek için '3064' nitelik koduna sahip olma koşulu getirildiğini belirterek, "Personel istihdamının gelişen şartlara göre değişen niteliklerde personel alımıyla yapıldığı, YÖK tarafından 01.11.2013 tarih ve 57760 sayılı işlemle Çevre Koruma ve Kontrol Önlisans Programlarının Çevre Sağlığı Programına eşdeğer olduğuna karar verilmiş. Söz konusu karar KPSS 2013-1 kılavuzunun yayınlanmasından sonra verildiğinden geçmiş tarihli tercihlere uygulanamayacağı bu nedenle dava reddedilmeli." denildi.

'HUSUMETİN TÜKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU'NA YÖNELTİLMESİ GEREKLİ'

Türkiye Kamu Hastaneleri de savunmasında, husumetin Türkiye Halk Sağlığı Kurumu'na yöneltilmesi gerektiğini, kurumlara yapılacak personel atamalarının KPSS sonucunda alınan puan ve gerekli niteliklere göre belirlendiğini kaydetti. Atanacak personelin niteliklerini ilgili kurum olan YÖK Başkanlığı ile Devlet Personel Başkanlığının birlikte belirlediğini, bu kapsamda alınacak personel için ilan yapıldığının vurgulandığı savunmada, "Yerleştirme yapılacak kadrolar için aranacak nitelik ve kontenjanlar KPSS 2013-1 tercih kılavuzunda belirtilmiş, yapılacak atamalar için kodlamalar belirlenmiştir. Söz konusu tercih kılavuzunun tablo 2 ekinde Sağlık Teknikeri kadrosuna atanabilmek için '3064' nitelik koduna sahip olma şartının getirildiği, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu'nun '3063' koduna sahip kişilerin sağlık teknikeri kadrosuna atanamayacakları yönündeki talebi üzerine ÖSYM tarafından tercih kılavuzundan çıkarılmıştır. YÖK tarafından 01.11.2013 tarih ve 57760 sayılı işlemle Çevre Koruma ve Kontrol Önlisans Programlarının Çevre Sağlığı Programına eşdeğer olduğuna karar verilmiş ise de söz konusu kararın KPSS 2013-1 tercih kılavuzunun yayınlanmasından sonra verildiğinden geçmiş tarihli tarihlere uygulanamayacaktır." ifadelerine yer verildi. CİHAN