75. YIL CÜNEYT GÖKÇER TİYATRO ÖDÜLLERİ -HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ ANKARA DEVLET KONSERVATUVARI TİYATRO ANASANAT DALI BAŞKANLIĞINCA BU YIL İLK KEZ DÜZENLENEN TÖRENDE, ÖDÜLLER SAHİPLERİNİ BULDU -TÖRENDE ONUR ÖDÜLÜ

75. YIL CÜNEYT GÖKÇER TİYATRO ÖDÜLLERİ     -HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ ANKARA DEVLET KONSERVATUVARI     TİYATRO ANASANAT DALI BAŞKANLIĞINCA BU YIL İLK KEZ     DÜZENLENEN TÖRENDE, ÖDÜLLER SAHİPLERİNİ BULDU     -TÖRENDE ONUR ÖDÜLÜ

Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro Anasanat Dalı Başkanlığınca Türk tiyatrosunun usta ismi Cüneyt Gökçer anısına bu yıl ilk kez verilen "75. Yıl Cüneyt Gökçer Tiyatro Ödülleri", sahiplerini buldu.

Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro Anasanat Dalı Başkanlığınca Türk tiyatrosunun usta ismi Cüneyt Gökçer anısına bu yıl ilk kez verilen "75. Yıl Cüneyt Gökçer Tiyatro Ödülleri", sahiplerini buldu.

Ankara Devlet Konservatuvarı Konser Salonu'ndaki törene, Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Uğur Erdener, Ankara Devlet Konservatuvarı Müdürü Prof. Dr. Erol Belgin, Tiyatro Anasanat Dalı Başkanı Doç. Dr. Füsun Balkaya, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Rengim Gökmen, davetliler, sanatçılar, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Prof. Erdener, yaptığı konuşmada, konservatuvarın, Cumhuriyetin temel kurumlarından biri olduğunu belirterek, "Bu kapsamda modern Türk tiyatrosunun oluşumuna katkısı yadsınamaz bir gerçek" diye konuştu.

Erdener, usta tiyatrocu Cüneyt Gökçer adına düzenlenen ödüllerin geleneksel hale getirilecek olmasını, Gökçer'i ölümsüz kılacak güzel bir adım olarak gördüğünü söyledi.

Konservatuvar Müdürü Belgin ise hizmetin en büyük karşılığının takdir ve vefa olduğunu vurgulayarak, "Ülkemizin kültür ve sanat hayatında en önde gelen, ülkeye ve halka mal olmuş değerli sanatçılarımızı, çok büyük bir isim altında ödüllendiren Tiyatro Anasanat Dalına teşekkür ediyorum" dedi.

-"TÜRK TİYATROSUNDAKİ YERİ ULAŞILMAZ"-

Doç. Dr. Füsun Balkaya ise konservatuvarın, yüksek sanat duyarlılığıyla estetik düzeye ulaşmaya açık, öz eleştiri yapabilen, nitelikli tiyatro sanatçıları yetiştirmek için ilk günlerden beri çalıştığını söyledi.

Üstün oyunculuk, rejisörlük, idarecilik gibi özellikleri, üstünde aynı ulaşılması zor özelliklerle birlikte taşıyan Cüneyt Gökçer'in Türk tiyatrosundaki yerinin ulaşılmaz olduğunu ifade eden Balkaya, şöyle devam etti:

"Cüneyt Gökçer Ödül Töreni onur projesinin ilk hareket noktası, 2009 yılında konservatuvarımızın ön bahçesinde yaptırdığımız usta büstleri ile sahne, salon ve dersliklerimize ustalarımızın isminin verilmesi oldu. Daha sonra ustalarımız adına oluşturduğumuz diksiyon sınıfı ve kütüphaneyle devam ettik. Bu yıl Dünya Tiyatro Günü'nde de Anasanat Dalı'nda Gökçer'in 1982'de yazdığı ulusal bildiriyle sahnelerimizi açtık. Bugün ise projenin son bölümü, Konservatuvarımızın kuruluşunun 75. yılı dolayısıyla bu ödül törenini hazırladık. Konservatuvarımızdan mezun sanatçılarımızı, büyük bir ustanın sanat anlayış yapısında, tekrar bir araya getirdik."

Eski bakanlardan Talat Halman ise Atatürk'ün kurduğu konservatuvarın üç nesil boyunca olağanüstü sanatçılar yetiştirdiğini belirtti.

Cüneyt Gökçer'in Türk tiyatrosunda çığır açtığını ifade eden Halman, "Efsaneydi. Sahnelerde, ekranlarda, yüreklerde her zaman yaşayacak önemli işler yaptı. Türkçesi nefisti, pürüzsüz diksiyonu vardı. Yüzlerce sahne sanatçısına ilham verdi" diye konuştu.

-ÖDÜLLER-

Törende, Cüneyt Gökçer'in tiyatro sanatçısı eşi Ayten Gökçer'e "Onur Ödülü"nü, 2.Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün kızı ve İnönü Vakfı Başkanı Özden Toker verdi.

Ayten Gökçer, çok şanslı bir aktrist olduğunu ifade ederek, "Dünyadaki sayılı aktörlerden birinin 45 yıllık eşiyim. Cüneyt, sadece aktör, yönetmen, hoca değil çok vicdanlı, kini olmayan olağanüstü bir insandı. Türk tiyatrosunda çok azdır 45 yıl evli kalan. O kadar mutlu yaşadım ki geriye baktığımda Cüneyt'e iyi ki rastladım, iyi ki evlendim diyorum" diye konuştu.

Törende, "Kadın Oyuncu Sanat Ödülü" Sumru Yavrucuk, "Erkek Oyuncu Sanat Ödülü" ise Selçuk Yöntem'e verildi. Yavrucuk ve Yöntem, ödüllerini "Hayatımın en önemli ödülü" diyerek aldı.

Ödüle layık görülen diğer isimler şunlar oldu:

-"Kadın Oyuncu Onur Ödülü-Gülgun Kutlu,

-Erkek Oyuncu Onur Ödülü-Ergün Uçucu,

-Hizmet Ödülü-Mesut İktu,

-Yazar Ödülü-Civan Canova,

-Reji Ödülü-Yücel Erten,

-Eleştiri Ödülü-Üstün Akmen,

-"Ankara" Sanatçı Ödülü-Erdal Beşikçioğlu,

-Tiyatro Müziği Özel Ödülü-Cem İdiz, Can Atilla, Kemal Günüç,

-Tiyatro Dans Düzeni Özel Ödülü-Altan Tekin, Cihan Yöntem, İhsan Bengier,

-Sanata Destek Medya Ödülü-Oya Armutçu (Hürriyet-Ankara), Fatih Yılmaz (Sabah-Ankara),

-Sanata Destek Yayın Ödülü-Yılmaz Öğüt (Mitos-Boyut Yayınevi),

-Sanata Destek Kurum Ödülü-Elif Başman (Sevda Cenap And Müzik Vakfı)

-Övgüye Değer Reji Ödülü-Mümtaz Taylan,

-Övgüye Değer Eleştiri Ödülü-Ragıp Ertuğrul, Yaşam Kaya,

-Övgüye Değer Genç Kadın Oyuncu Ödülü-Özge Özder, Esra Bezen Bilgin,

-Övgüye Değer Genç Erkek Oyuncu Ödülü-İlker Aksum, Kutay Sungar,

-"Prof. Cüneyt Gökçer Tiyatro Festivali"Övgüye Değer Hizmet Ödülü-Zafer Kayaokay"