Ab Bakanı Bozkır: Vizeler Kalkmazsa, Anlaşmayı Feshetme Hakkımız Var

Ab Bakanı Bozkır: Vizeler Kalkmazsa, Anlaşmayı Feshetme Hakkımız Var

AVRUPA Birliği Bakanı Volkan Bozkır, 3 yıl sonra vizelerin kalkmaması durumunda Geri Kabul Anlaşması’nı feshetme hakları bulunduğunu söyledi. Bakan Bozkır, "3 yıl sonra vizeler kalkmazsa onu takip eden 6 ay içerisinde 'Geri Kabul Etme Anlaşması'nı...

AVRUPA Birliği Bakanı Volkan Bozkır, 3 yıl sonra vizelerin kalkmaması durumunda Geri Kabul Anlaşması’nı feshetme hakları bulunduğunu söyledi. Bakan Bozkır, "3 yıl sonra vizeler kalkmazsa onu takip eden 6 ay içerisinde 'Geri Kabul Etme Anlaşması'nı feshetme hakkımız var. Böyle bir şeyi arzu etmiyoruz ama geri kabul anlaşması ve vize süreci birlikte yürüyor. Bunu da sürekli olarak tekrarlamakta fayda görüyorum” dedi.

Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır, partisinin Edirne’deki İl Danışma Meclisi’ne katıldı. Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’ndaki toplantıda partililer tarafından karşılanan Bakan Bozkır, yaptığı açıklamada Avrupa Birliği ve vizelerin kaldırılması sürecini değerlendirdi. İnsan kaçakçılığının sadece Avrupa'nın değil Türkiye'nin de sıkıntı duyduğu bir konu olduğunu belirten Bakan Bozkır şunları söyledi:

"Gerçekten Türkiye'nin illegal göçün kaynağı bir ülke olarak gösterilmesi hem bizi üzmektedir. Hem de bu son derece yanlış imajdır. Çok büyük çalışmalar yapıldı. İllegal yoldan Avrupa’ya girmek isteyen insan sayısı yüz binlerden bugün binli rakamlara inmiş vaziyette. Bunun tamamen ortadan kaldırılması için Türkiye de çok çaba sarf ediyor. Tabiatıyla bu sadece illegal göç değil aynı zamanda Türk insanına haksız olarak uygulanan vizenin de tamamen kaldırılması için bir bağlantı vardır. Eğer gereği kabul anlaşması imzaladık. Eğer 3 yıl sonra vizeler kalkmazsa onu takip eden 6 ay içerisinde geri kabul etme anlaşmasını feshetme hakkımız var. Böyle bir şeyi arzu etmiyoruz ama geri kabul anlaşması ve vize süreci birlikte yürüyor. Bunu da sürekli olarak tekrarlamakta fayda görüyorum."

3 YIL SONRA VİZELER KALKABİLİR

Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır, vizelerin kaldırılacağından ümitli olduğunu ifade ederek, 70 kriterden 9’unun gerçekleştiğini, diğerlerinin de gerçekleşme yolunda olduğunu söyledi. Türkiye’nin bunun altından kalkacak güce sahip olduğunu anlatan Bozkır, şöyle devam etti:

"Bu konuda ümitliyim. Çünkü kağıt üzerine dökülmüş bir konu. Yeni Avrupa Birliği vize ile ilgili raporu da yayımlandı. Burada bu şekilde olumlu raporlar yayımlandığı takdirde 3 yıl sonra nihai bir rapor yayımlanacak ve vize kalkabilir diyecek. Bu yıl ki raporda yaklaşık 70 gerçekleşmesi gereken kriter var. Bunların içerisinde sadece 9’u gerçekleşmemiş vaziyette. Onun dışındakiler ya tam gerçekleşmiş ya da gerçekleşme yolunda. Bu konuda bizim bir tereddüdümüz yok. Türkiye bunun altından kalkabilecek bir güce sahiptir. Zaten sadece vizenin kalması için değil bütün bu önlemler aslında Türkiye’nin de kendi hudutlarını güvence altına alan, vatandaşlarının bütün yurt dışına gidişlerinde biyometrik pasaportlarla gerçekten önemli adımlar atan gerçekten bu sayede Avrupa Birliği’ne üye olsun olmasın medeni, batılı bir ülke konumuna getirecek bir uygulamadır. Benim bir tereddüdüm yok."

"TEL ÖRGÜ HİÇ BİR ŞEYİ ÖNLEMEZ"

Bakan Bozkır, Bulgaristan’ın Edirne kara sınırına tel örgü çektiğinin hatırlatılması üzerinde de, "Tel örgüyle dünyada hiçbir şeyin önlenemez. Ne duvarlar, ne tel örgüler istenmeyen olayları önlemeye mutedir değildir. Ama kendilerini rahat hissediyorlar, tel örgülerini koydular. Esas önlemler Türkiye'nin uyguladığı sınır güvenliğiyle ilgili, illegal göçün önlenmesiyle ilgili önlemlerdir. Bunlar zaten yürürlüğe girdikçe, tel örgülerine de hiçbir anlamı kalmayacaktır. Dolayısıyla biz geleceğe ümitle bakıyoruz” şeklinde konuştu. Bakan Bozkır, partisinin İl Danışma Meclisi toplantısının ardından Edirne’den ayrıldı.

FOTOĞRAFLI

AB BAKANI BOZKIR: VİZELER KALKMAZSA, ANLAŞMAYI FESHETME HAKKIMIZ VAR

Ali Can ZERAY/EDİRNE,(DHA)- AVRUPA Birliği Bakanı Volkan Bozkır, 3 yıl sonra vizelerin kalkmaması durumunda Geri Kabul Anlaşması’nı feshetme haklarının bulunduğunu ifade ederek, “Eğer 3 yıl sonra vizeler kalkmazsa onu takip eden 6 ay içerisinde geri kabul etme anlaşmasını feshetme hakkımız var. Böyle bir şeyi arzu etmiyoruz ama geri kabul anlaşması ve vize süreci birlikte yürüyor. Bunu da sürekli olarak tekrarlamakta fayda görüyorum” dedi.

Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır, partisinin Edirne’deki İl Danışma Meclisi’ne katıldı. Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’ndaki toplantıda partililer tarafından karşılanan Bakan Bozkır, gazetecilere yaptığı açıklamada Avrupa Birliği ve vizelerin kaldırılması sürecini değerlendirdi. İllegal göçün sadece Avrupa'nın değil Türkiye'nin de sıkıntı duyduğu bir konu olduğunu belirten Bakan Bozkır şunları söyledi:

“Gerçekten Türkiye'nin illegal göçün kaynağı bir ülke olarak gösterilmesi hem bizi üzmektedir. Hem de bu son derece yanlış imajdır. Çok büyük çalışmalar yapıldı. İllegal yoldan Avrupa’ya girmek isteyen insan sayısı yüz binlerden bugün binli rakamlara inmiş vaziyette. Bunun tamamen ortadan kaldırılması için Türkiye de çok çaba sarf ediyor. Tabiatıyla bu sadece illegal göç değil aynı zamanda Türk insanına haksız olarak uygulanan vizenin de tamamen kaldırılması için bir bağlantı vardır. Eğer gereği kabul anlaşması imzaladık. Eğer 3 yıl sonra vizeler kalkmazsa onu takip eden 6 ay içerisinde geri kabul etme anlaşmasını feshetme hakkımız var. Böyle bir şeyi arzu etmiyoruz ama geri kabul anlaşması ve vize süreci birlikte yürüyor. Bunu da sürekli olarak tekrarlamakta fayda görüyorum”

3 YIL SONRA VİZELER KALKABİLİR

Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır, vizelerin kaldırılacağından ümitli olduğunu ifade ederek, 70 kriterden 9’unun gerçekleştiğini, diğerlerinin de gerçekleşme yolunda olduğunu söyledi. Türkiye’nin bunun altından kalkacak güce sahip olduğunu anlatan Bozkır, “Ben bu konuda ümitliyim. Çünkü kağıt üzerine dökülmüş bir konu. Yeni Avrupa Birliği vize ile ilgili raporu da yayımlandı. Burada bu şekilde olumlu raporlar yayımlandığı takdirde 3 yıl sonra nihai bir rapor yayımlanacak ve vize kalkabilir diyecek. Bu yıl ki raporda yaklaşık 70 gerçekleşmesi gereken kriter var. Bunların içerisinde sadece 9’u gerçekleşmemiş vaziyette. Onun dışındakiler ya tam gerçekleşmiş ya da gerçekleşme yolunda. Bu konuda bizim bir tereddüdümüz yok. Türkiye bunun altından kalkabilecek bir güce sahiptir. Zaten sadece vizenin kalması için değil bütün bu önlemler aslında Türkiye’nin de kendi hudutlarını güvence altına alan, vatandaşlarının bütün yurt dışına gidişlerinde biyometrik pasaportlarla gerçekten önemli adımlar atan gerçekten bu sayede Avrupa Birliği’ne üye olsun olmasın medeni, batılı bir ülke konumuna getirecek bir uygulamadır. Benim bir tereddüdüm yok” dedi.

“TEL ÖRGÜ HİÇ BİR ŞEYİ ÖNLEMEZ”

Bakan Bozkır, Bulgaristan’ın Edirne kara sınırına tel örgü çektiğinin hatırlatılması üzerinde de “Tel örgüyle dünyada hiçbir şeyin önlenemez. Ne duvarlar, ne tel örgüler istenmeyen olayları önlemeye mutedir değildir. Ama kendilerini rahat hissediyorlar, tel örgülerini koydular. Esas önlemler Türkiye'nin uyguladığı sınır güvenliğiyle ilgili, illegal göçün önlenmesiyle ilgili önlemlerdir. Bunlar zaten yürürlüğe girdikçe, tel örgülerine de hiçbir anlamı kalmayacaktır. Dolayısıyla biz geleceğe ümitle bakıyoruz” şeklinde konuştu.

Bakan partisinin İl Danışma Meclisi toplantısının ardından Edirne’den ayrıldı.

FOTOĞRAFLI

AB BAKANI BOZKIR: VİZELER KALKMAZSA, ANLAŞMAYI FESHETME HAKKIMIZ VAR

AB BAKANI BOZKIR: VİZELER KALKMAZSA, ANLAŞMAYI FESHETME HAKKIMIZ VAR

AB BAKANI BOZKIR: VİZELER KALKMAZSA, ANLAŞMAYI FESHETME HAKKIMIZ VAR