''AB dağılacak Türkiye güçlenecek''

''AB dağılacak Türkiye güçlenecek''
Güncelleme:

Strafor adlı bir kuruluş önümüzdeki 10 yıl içinde AB'nin dağılacağını ve Türkiye'nin güçleneceğini açıkladı.

Gölge CIA olarak bilinen ABD'li düşünce kuruluşu Stratfor, dünya siyasetine dair önümüzdeki 10 yıllık öngörülerde bulundu. Buna göre AB dağılacak, Türkiye ise yükselecek

ABD'li düşünce kuruluşu Stratfor, önümüzdeki 10 yıllık dünya siyasetini öngören yeni raporunu yayımladı. Aynı zamanda "Gölge CIA" olarak anılan Stratfor'un raporuna göre Avrupa Birliği'nin (AB) geleceği hiç de parlak değil. Raporda AB'nin 10 yıl içinde dağılacağı öngörüldü. Gerekçe olarak Avrupa genelindeki ülkelerin çıkarlarının birbiriyle çatışması ve AB'nin 28 üyesine yönelik uygulanabilecek ortak bir politikanın var olmaması gösterildi. Düşünce kuruluşu ayrıca, Avrupa'da artacak milliyetçiliğin de AB içinde ciddi çatlaklara yol açacağını belirtti. Stratfor'un bu yıl 5'incisi yayımlanan raporunda çöküşe geçecekler arasında Rusya da gösterildi. "Ukrayna krizinin önümüzdeki yıllarda da küresel politikanın merkezinde kalmaya devam edeceği" kaydedilen raporda, Rusya'nın enerji fiyatlarındaki dalgalanmalardan dolayı çevresindeki ülkelerle ekonomik bağlarının zayıflayacağı bildirildi. Rusya'nın ayrıca Kuzey Kafkasya ve Orta Asya'daki kontrol gücünü de kaybedeceği belirtildi.

YÜKSELİŞ SÜRECEK

Raporda Türkiye hakkında öngörülere yer verildi. Buna göre Türkiye önümüzdeki 10 yıl içerisinde yükselişini sürdürmeye devam edecek. Türkiye'nin bölgesel büyük bir güç olarak ortaya çıkacağını savunan Stratfor "Türkiye'nin gücünü ticari ve siyasi olarak kuzeye yansıttığını elbette öngörebiliyoruz. Ayrıca AB parçalara ayrılır ve tek tek ekonomiler zayıflar ya da bazı ülkeler Doğu'ya yönelirken Türkiye bunu yapabilecek tek güç olarak kalıp, Balkanlar'daki varlığını artıracak" tahmininde bulundu. Stratfor'un raporunda ABD'nin ise dünyanın en büyük gücü olmaya devam edeceği vurgulandı.