''AB, Türkiye'nin önünü açacak''

''AB, Türkiye'nin önünü açacak''
Güncelleme:

Alman basını, Avrupa Birliği Komisyonu'nun Türkiye'nin vize muafiyeti için 72 kriterden çoğunu tamamlaması halinde oylamaya gideceğini yazdı.

Almanya’da yayımlanan Der Spiegel dergisi, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun 4 Mayıs’ta Türkiye’nin vize muafiyeti başvurusunu değerlendireceğini ve bu konuda Türkiye’nin önünü açacak tavsiye kararı vermeye hazırlandığını yazdı. Habere göre, AB Komisyonu Türkiye’nin vize muafiyeti için gerekli 72 kriteri yerine getirmemesi durumunda dahi konuyu oylamaya sunacak. Komisyon, Türkiye’ye vize muafiyeti için tavsiye kararı vermesi için, Türkiye’nin yerine getirmediği kriterlerin sayısının tek haneli rakamlara düşmesini şart koşuyor.  

‘Vize freni’ gelecek
Der Spiegel’e konuşan bir Alman yetkili, “Kriterlerin yüzde yüzünün yerine getirilmesinin mümkün olmadığını biliyoruz” dedi. Türkiye’ye vize muafiyeti verildikten sonra, çok sayıda Türk vatandaşının sığınma başvurusu yapmak için Avrupa ülkelerine gitmesi ya da yasa dışı faaliyetlere karışması durumunda vize muafiyetinin hızlı bir şekilde kaldıracak bir sistem üzerinde çalışıldığı biliniyor. ‘Acil fren’ ismi verilen sistemin Almanya ve Fransa tarafından desteklendiği belirtildi. Türkiye’nin 72 kriter içinde şu ana kadar yaklaşık 50 kadar kriteri yerine getirdiği belirtilirken, Avrupalı ve Türk yetkililerin günlük video bağlantıları ile son durum hakkında görüştükleri aktarıldı. AB, Türkiye ile imzalanan mülteci anlaşmasında Türkiye’nin 72 kriteri yerine getirmesi durumunda vize muafiyeti sağlama sözü vermişti. Türkiye’ye vize muafiyeti sağlanması için Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Konseyi’nin olumlu görüş bildirmesi gerekiyor. 

Juncker istiyor
AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker’in Türkiye ile imzalanan mülteci anlaşmasının bozulmaması için vize muafiyeti hususuna ilgi gösterdiği belirtiyor. Der Spiegel, “Juncker’in Komisyonu anlaşmaya Alman Şansölyesi Angele Merkel’in yaptığına benzer şekilde politik sermaye yatırdı” ifadesini kullandı. Mülteci anlaşması karşılığında Türkiye’ye toplamda 6 milyar euro maddi yardım, AB ile üyelik müzakerelerinin başlaması sözü de verilmişti. Bununla beraber, Hıristiyan Sosyal Birliği ‘nin (CSU) vize muafiyetini Alman meclisine taşımak istediği öğrenildi.