AB ve NATO'dan Türkiye-Hollanda açıklaması

AB ve NATO'dan Türkiye-Hollanda açıklaması

Avrupa Birliği, Hollanda krizi ile ilgili Türkiye'ye aşırı söylemlerden kaçınma çağrısı yaptı.

Türkiye ile Hollanda arasında yaşananlar ve cumartesi gecesi Hollanda'nın faşist uygulamalarından sonra AB ve NATO'dan peş peşe açıklamalar geldi.

HOLLANDA'YA LAF YOK

AB Komisyonu, Türkiye'yi "durumu daha da kötüye götürme riski doğuran, aşırı açıklamalar ve eylemlerden sakınmaya" çağırdı.

AB Komisyonu'nun açıklamasında, "Türkiye ve bazı AB üyesi ülkeler arasında son günlerde yaşanan tansiyonun ardından, konunun daha fazla tırmandırılmasından kaçınmak ve durumun sakinleşmesi için yollar bulmak gerekmektedir" denildi.

AB Komisyonu, sorunlu konuların ancak açık ve doğrudan iletişim kanalları yoluyla çözülebilebileceğini belirtti.

NATO'DAN ÇAĞRI

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg "Güçlü tartışmalar ve saygı ikisi de demokrasilerimizin özündedir... Bütün NATO müttefiklerini, birbirlerine karşılıklı saygı göstermeye, sakin olmaya ve ölçülü yaklaşıma çağırıyorum. Gerilimin azaltılması ve ortamın sakinleştirilmesi adına artık bizi birleştiren şeylere yoğunlaşmamız önemli" dedi.

Genel sekreter Stoltenberg kendisine Hollanda'nın İstanbul'daki Başkonsolosluğu'ndaki bayrağın indirilmesi sorusunu yönelten muhabire "Türk ve Hollanda hükümetleriyle iletişim halindeyim, bu görüşmelerin detaylarına girmek durumunda değilim ama şunu söyleyebilirim, mesajım her iki tarafa da aynı. Çekişmeli tartışmalar, demokrasilerimizin kalbidir ama aynı zamanda saygı da önemlidir. Tüm müttefiklerimizi karşılıklı saygıya, sakinliğe davet ediyorum ve ölçülü davranışlar konusunda cesaretlendirmek istiyorum. Şu anda bizi birleştiren şeylere odaklanmalıyız. Sakinliğin korunması ve gerginliğin azaltılması, tansiyonun düşürülmesi önemlidir ve benim mesajım aynı olacak müttefiklerimize dışarıdan gelen tehditlere karşı odaklanmalıyız." yanıtını verdi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu dün NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ile telefonda görüşmüştü.

Etiketler Avrupa Birliği AB nato