ABD ile Küba arasındaki normalleşme süreci

ABD ile Küba arasındaki normalleşme süreci

Diplomatik ilişkilerin normalleştirilmesi için yapılan görüşmelerin ikinci turu ABD’nin başkenti Washington’da tamamlandı

WASHINGTON (AA) – ABD ile Küba arasındaki normalleşme süreci kapsamında yapılan görüşmelerin ikinci turu başkent Washington'da yapıldı.

Obama yönetimi, 2014 yılının sonuna doğru, tarihi bir karar alarak, 50 yılı aşkın sürenin ardından Küba ile ilişkilerin normalleştirilmesi yönünde bir adım atmıştı. Bu kapsamda ABD ve Küba heyetleri geçen ay Havana’da bir araya gelmişti. ABD-Küba görüşmelerinin ikinci turu ise bugün ABD’nin başkenti Washington’da yapıldı.

Toplantılarda ABD heyetine, Dışişleri Bakanlığı Batı Hemisfer’den sorumlu Müsteşar Yardımcısı Roberta Jacobson başkanlık ederken, Küba tarafına ise ABD ile İlişkiler Direktörü Josefina Vidal liderlik etti.

Jacobson, görüşmelerin sonunda düzenlenen basın toplantısında, diplomatik ilişkilerin normalleştirilmesi için yapılan görüşmelerde ilerleme sağlandığını söyledi. Bir gün süren görüşmeleri “verimli ve ümit verici” olarak tanımlayan Jacobson, iki ülke heyetlerinin önümüzdeki haftalarda Küba’nın internet bağlantısının kapasitesini artırma da dahil birçok konuyu ele alacakları toplantılar yapacaklarını aktardı. Ancak Jacobson görüşmelerin yapılacağı tarih hakkında bilgi vermedi.

ABD, diplomatik ilişkilerin normalleştirilmesi kapsamında iki ülkece karşılıklı büyükelçiliklerin açılmasını 10-11 Nisan tarihlerinde Panama’da yapılacak Amerika ülkeleri zirvesi öncesinde gerçekleştirmek istiyor. Zirveye, ABD Başkanı Barack Obama ile Küba Devlet Başkanı Raul Castro’nun da katılması bekleniyor.

Washington tarafı, Obama ile Castro’nun, iki ülke arasındaki buzların eriyeceği mesajını verdikleri 17 Aralık’taki açıklamalarının ardından ilk kez bir araya gelebilecek olmaları nedeniyle zirve öncesinde karşılıklı büyükelçiliklerin faaliyete başlamasında ısrarcı.

Roberta Jacobson, basın toplantısında, büyükelçiliklerin Panama’daki zirveye kadar açılmasını bekleyip beklemediğinin sorulması üzerine, “Amerika zirvesinin yapılacağı zamana kadar bunu başarabileceğimizi düşünüyorum” ifadesini kullandı.

 

-"Görüşmelerde olumlu gelişme kaydedildi"

 

Küba heyetine başkanlık eden Josefina Vidal da görüşmelerde “olumlu gelişme” kaydedildiğini vurguladı.

Bir soru üzerine, ABD’nin Küba’yı terörizme destek veren ülkeler listesinden çıkarmasının diplomatik ilişkilerin yeniden tesis edilmesinde “ön koşul” olmadığını ifade eden Vidal, “Ancak bu, Küba için çok önemli bir konu. Küba için önceliği olan bir konu” dedi.

Küba, 1982 yılından bu yana ABD’nin terörizme sponsor ülkeler listesinde yer alıyor. ABD Başkanı Barack Obama, iki ülke ilişkilerin normalleşmesinin önemli bir adımı olarak, Dışişleri Bakanlığı'na Küba’nın bu konudaki konumuna yönelik bir gözden geçirme yapması ve 6 ay içinde rapor sunmasını istemişti.

ABD ve Küba arasındaki ilişkiler Fidel Castro'nun 1959'da ABD destekli Fulgencio Batista rejimini devirmesi sonucu yönetime gelmesiyle bozulmaya başladı. Taraflar arasında başlayan gerginlik, ABD'nin Küba'ya 1960'tan bu yana ticari ambargo uygulamasına neden olmuş ve iki ülke ilişkileri 1961'de kesilmişti.