ABD Kandil'e kırmızı hat kurdu

ABD Kandil'e kırmızı hat kurdu

Beyaz Saray'ın PKK terör örgütünün ana üssü Kandil'e faks çektiği ortaya çıktı.

Yeni Şafak yazarı Abdülkadir Selvi, bugün köşesinde ilginç bir detaya yer verdi. Selvi, çözüm süreci öncesi ABD'nin Kandil'e faks gönderdiğini açıkladı.

İşte Selvi'nin o iddiası:

Çözüm süreci başlarında Kandil'e ABD İstihbaratından önemli bir faks metni ulaşıyor.
 
PKK ile 'uzun metrajlı ilişkisi' olan ABD'li yetkili, 'Çözüm sürecinde Türkiye Cumhuriyeti sizi aldatabilir. Biz de devrede olalım, sizin haklarınızı koruyalım' diyor.
 
Oslo ve Habur vakası ile kesintiye uğrayan çözüm sürecinden önce, henüzPKK ile çatışmaların yoğun bir şekilde devam ettiği günlerde hükümetten bir bakana, 'Aracı olmak isteyen ülkeler var mı?' diye sormuştum. 'İngilizler çok hevesli' demişti. Oslo sürecinde üçüncü taraflardan biri İngilizlerdi. O süreç başarısız oldu. Uzun süre çözüm sürecini gündeme getirmek mümkün olmadı. Kanlı bir dönem yaşandı. Ta ki, üçüncü ülkeler devreye sokulmadan, adına, 'Milli' denilen süreç başlatıldı, mesafe alındı.
 
Oslo depreminin yaşandığı günlerde Ankara'da, Öcalan'ın ikili oynadığına dair kaygılar oluşmuştu. Kaygı kanaate dönüşünce uzun süren bir tecrit dönemi başladı.
 
Ta ki ölüm oruçlarında bıçağın kemiğe dayandığı sıralarda Öcalan, devreye girmek ve olayları yatıştırma konusunda ısrarlı olunca, kendisinefırsat verildi. O sıralarda Öcalan'dan o zamanki Başbakanımız RecepTayyip Erdoğan'a bir mektup gelmişti.
 
O adımlar daha sonra çözüm sürecinin kilidini açtı.