ABD o fotoğrafa cevap veremedi !

ABD o fotoğrafa cevap veremedi !
Güncelleme:

PYD terör örgütü değildir diyen ABD, Moskova'da PYD ofisinin açılışındaki Öcalan fotoğrafına cevap veremedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Basın Sözcüsü Mark Toner,  Rusya’nın Suriye’de yaptığı operasyonların bu ülkeyi  daha beter bir hale  getirdiğini ve siyasal çözüm arayışlarını daha da zora soktuğunu söyledi. “Rusya'nın başkenti Moskova'da PYD'nin bir ofis açması ve duvarlarında  ABD’nin de terörist olarak kabul ettiği Abdullah Öcalan’ın fotoğraflarının bulunması, PKK ile PYD arasında bir bağ olduğunu göstermez mi?" sorusuna ise  Toner, “Ben bu haberleri görmedim” cevabını verdi.

Toner, günlük basın toplantısında, Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev’in  Alman basınına verdiği röportajda Suriye’de herhangi bir kara operasyonunun bir  dünya savaşına dönüşebileceği yönündeki yorumları değerlendirdi. Toner,  “Rusya’nın Esad rejimine destek vermesi ve Halep’i kuşatma altına alması, durumu  daha da beter bir hale getirdi ve siyasal çözüm arayışlarını zora soktu”  ifadelerini kullandı.

MASAMIZDA SADECE A PLANI VAR

Suriye'de yaşanan insani krizin çözümü için önce diplomatik çözüm  yolları aradıklarını fakat farklı seçenekleri de göz önünde bulundurduklarını  bildiren Toner, diğer planlar hakkında detay vermekten kaçınarak, “Plan B veya  seçenek B’den bahsedebiliriz. Bizim şu anda masamızda A planı var. Şu anda  Münih’te bu gerçekleşiyor” dedi.

PYD RESMEN MUHALİFLER İÇİNDE YER ALMIYOR

PYD’nin ABD gözünde nasıl bir kategoride olduğunu da değerlendiren  Toner, “PYD’yi Suriye’de DAEŞ’e karşı mücadele eden, Suriyeli Araplar, Türkmenler  gibi gruplardan biri olarak görüyoruz” diye konuştu. Toner, PYD’nin direkt olarak Esad rejimini hedef almadığını fakat  DAEŞ’e karşı etkili bir grup olduklarını anlatarak “Resmen muhalifler içerisinde  yer almıyorlar” dedi.

Bunun üzerine, “Türkiye’nin rejim ve muhalifler arasındaki barış  görüşmelerinde PYD’yi muhalif saflarında istememesi normal değil mi?” şeklinde  yöneltilen bir soru üzerine ise Toner, “Suriye’de farklı gruplar ve farklı  çıkarlar üzerine kurulmuş karışık durumu ele aldığımız zaman, PYD’yi hesaba  katmak gerekir. Fakat Cenevre’deki görüşmelere dahil edilmemişti” yorumunu yaptı.

PYD’nin sadece DAEŞ’e karşı savaşmadığı, muhaliflere karşı savaştığı  yönündeki haberlere de değinen Toner, “Hangi grubun hangi gruba karşı savaştığına  dair çok fazla haber görüyoruz. Aslında muhaliflerin peşinden gittiklerini  zannetmiyorum. Onların sadece DAEŞ’e yoğunlaşmasını istiyoruz. Muhaliflerle karşı  karşı geldikleri zaman endişelerimizi dile getirdik” dedi.

TÜRKİYE'NİN CÖMERTLİĞİNİN FARKINDAYIZ

Toner, dün yapılan basın toplantısında, Suriye’de Rusya’nın ve rejimin  saldırılarından dolayı Halep’i terk etmek zorunda kalarak Türkiye sınırına doğru  yönelen Suriyeliler için Türkiye’nin misafirperverliğine devam etmesi yönündeki  sözlerini bir soru üzerine tekrar değerlendirdi. ABD’nin Ürdün, Lübnan ve Türkiye’deki Suriyeliler için yardımlarda  bulunduğunu belirten Toner, “Türkiye’nin göstermiş olduğu inanılmaz cömertliğin  ve misafirperverliğin çok iyi farkındayız. Biz de bunun için Türklere ekonomik  destek verdik ve vermeye devam edeceğiz” diye konuştu.

fft16_mf6612215.jpeg

PYD OFİSİ VE ÖCALAN FOTOĞRAFI SORULUNCA...

“Rusya'nın başkenti Moskova'da PYD'nin bir ofis açması ve duvarlarında  ABD’nin de terörist olarak kabul ettiği Abdullah Öcalan’ın fotoğraflarının  bulunması, PKK ile PYD arasında bir bağ olduğunu göstermez mi?" sorusuna ise  Toner, “Ben bu haberleri görmedim” cevabını verdi.

Toner ayrıca, Washington’da bazı temaslarda bulunan HDP Şanlıurfa  Milletvekili Osman Baydemir ve Bingöl Milletvekili Hişyar Özsoy’un, ABD Dışişleri  Bakanlığında Avrupa ve Avrupa-Asya İlişkileri ve Demokrasi bürosundan  yetkililerle bir görüşme yaptığını söyledi.