ABD'den Erdoğan'ı kızdıracak açıklama !

ABD'den Erdoğan'ı kızdıracak açıklama !
Güncelleme:

ABD Dışişleri Bakanlığı, 14 Aralık operasyonuyla ilgili, ''Basın özgürlüğü, hükümeti eleştirme özgürlüğünü de içerir'' dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, hükümetin 14 Aralık’ta başlayan ve gazetecilerin gözaltına alınması ile süren operasyona ilişkin yaptığı bir değerlendirmede, Türkiye’de olan bitenlerden kaygı duyduklarını belirterek, ‘‘Basın özgürlüğü hükümeti eleştirme özgürlüğünü de içerir’’ dedi.

Psaki, başkent Washington’da düzenlediği günlük basın toplantısında, ABD’nin öteki ülkeler ile olan ilişkileri ve ABD’nin başka ülkelerde yaşananlara bakışına ilişkin bir dizi soruyu yanıtladı. Jen Psaki, Turkiye’de, hükümetin ‘‘paralel yapı’’ olarak adlandırdığı Gülen Cemaati’ne karşı başlattığı girişime ilişkin bir soruyu, ‘‘Muhalif bir fikir ortaya koymak komplo yada ihanetle eşdeğer şeyler değildir’’ yanıtını verdi. Türkiye’de yaşanan uygulamalardan kaygı duyduklarını dile getiren Psaki, ‘‘Gazeteciler ve medya temsilcilerinin, hükümete karşı eleştirel yaklaşımda bulunan medya kuruluşlarının ofislerine yapılan polis baskınları ve ardından yapılan göz altılardan kaygı duymaktayız. Basın özgürlüğü, yargı bağımsızlığı ve yargılama süreci sağlıklı demokrasiler için önemli ögelerdir. Bunların yerleri Türk anayasasında da bellidir. Basın özgürlüğü, hükümeti eleştirme özgürlüğünü de içerir. Karşı fikir ortaya koymak ihanet etmek yada komplo kurmak ile eşdeğer değildir. NATO müttefiki ve dost bir ülke olarak, Türk yetkililere demokratik kurumları sürdürmesi çağrısında bulunuyoruz’’ dedi.

Psaki Çarşı grubunun yargılanması konusunda bir soruya verdiği yanıtta da, Türkiye’de genel anlamda adalete etkili bir biçimde ulaşabilme konusunda kaygı taşıdıklarını belirterek, ABD’nin her yerde barışçıl eylem ve örgütlenme hakkını desteklediğini belirtti.
 

ERDOĞAN AB'YE SERT TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada 14 Aralık operasyonu ile ilgili eleştiride bulunan Avrupa'ya sert çıkmıştı. İşte o açıklama:

''Düşünebiliyor musunuz, adımlar atıldığı anda AB’den hemen birisi çıkıyor açıklama yapıyor. Sen neye göre bu açıklamayı yapıyorsun? Neyi biliyorsun? 50 yıldır bu ülkeyi AB kapısında bekletenler acaba bu atılan adımın ne olduğunu biliyor musunuz? Ulusal güvenliğimizi tehdit eden unsurlar, ister basın mensubu olsun, ister şu olsun bu olsun, gerekli cevabı alacaklardır. Onları bizim egemen duruma getirmemiz mümkün değildir.

1793458.jpg