ABD'den Kobani ziyareti için flaş açıklama

ABD'den Kobani ziyareti için flaş açıklama
Güncelleme:

ABD'li generalin Kobani'deki gizli temaslarıyla ilgili açıklama geldi.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Suriye’de ana bileşeni PKK ile bağlantılı YPG olan SDG temsilcileriyle görüşen ABD Merkez Kuvvetler Komutanı'nın Kobani ziyaretine ilişkin açıklama yaptı. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, "Bu, onların egemenliklerini ya da başka şeylerini tanımak anlamına gelmez" dedi.

Toner, günlük basın toplantısında ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı General Joseph Votel’in hafta sonunda Suriye’ye yaptığı ziyarete ilişkin soruları cevapladı.

DHA'nın haberine göre Toner, “Özerkliği tanımayacağınızı söylüyorsunuz ama uygulamada bir anlamda tanıdığınız söylenebilir. Örneğin Brett McGurk (IŞİD'e Karşı Küresel Koalisyon'da ABD Başkanlık Temsilcisi Yardımcısı ve Dışişleri BakanlığıMüsteşarı), Kobani’yi ziyaret etti ve özerk yönetimin liderleriyle görüştü. Şimdi de CENTCOM (ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı) Komutanı Kobani’yi ve öteki Kürtşehirlerini ziyaret edip, özerk yönetim liderleriyle görüşüyor. Bu uygulama, bu yönetimin tanınması değil midir?” sorusuna şu yanıtı verdi:

“Öyle olduğuna inanmıyorum. Öncelikle onların ihtiyaçlarının ne olduğunu, sahada ne tür zorluklarla karşılaştıkları, yakın görüşmeler aracılığıyla ilk elden öğreniyoruz. Bu bağlamda bu güçleri tanıyoruz ve işbirliğini sürdürmek istiyoruz. Ama bu, onların egemenliklerini ya da başka şeylerini tanımak anlamına gelmez.”

Daha önce ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, McGurk'un Kobani'yi ziyaret ettiğine dair haberleri yalanlamıştı. Ancak Toner'in gazetecinin bu doğrultudaki sorusunu yanıtlarken, bu iddiayı yalanlamaması dikkat çekti.

"YPG İLE İŞBİRLİĞİMİZ SÜRÜYOR"

Toner, "nüfusunun çoğunluğunu Arap asıllı Suriyelilerin oluşturduğu Rakka’nın, IŞİD’in elinden alınması için Kürtlere ne derece güvendiklerine" ilişkin bir soruya da, “KuzeySuriye’de, değişik gruplarla birlikte çalıştık. Burada, IŞİD’i ele geçirdiği yerlerden çıkarmayı başaran YPG ve diğer Kürt gruplarıyla ilgili daha önce de konuştuk. Bu işbirliği devam ediyor. Ayrıca sahada IŞİD’e karşı mücadele eden Suriyeli Araplara ve Türkmenlere yardımımız sürüyor” diye cevap verdi.

Toner, bu sözlerinin ardından kendisine yöneltilen, “Bölgedeki en büyük müttefikinizTürkiye’yi uzaklaştırmak pahasına da mı? Çünkü tüm değerlendirmeler bu gruplara yönelik” sorusuna da şu yanıtı verdi:

“Bu konuda çok konuştuk; tabii ki biz Türkiye ile yakın diyalog halindeyiz ve onların Suriye’nin Kuzeyindeki Kürt güçleri ile ilgili kaygılarını anlıyoruz. Oradaki Kürt güçlerine, özerklik yada yarı özerklik arayışlarına girmemelerini açıklıkla söyledik, özgürleştirdikleri bölgeleri kendilerine tutmamaları gerektiğini, hangi sivil irade varsa onlara devretmeleri gerektiğini söyledik ki, yerlerinden edilen insanlar oralara geri dönebilsinler. Şu da bir gerçek ki, bu güçler gerçekten etkili güçler ve IŞİD’i ele geçirdiği yerlerden atmaya can atıyorlar.”

Etiketler abd Suriye ypg Kobani sdg