ABD'den Türkiye açıklaması

ABD'den Türkiye açıklaması
Güncelleme:

ABD Ankara Büyükelçisi John Bass, Türkiye ve ABD'nin ortak endişeleri olduğunu açıkladı.

ABD’nin Ankara Büyükelçisi John Bass, Suriye’de son dönemde yaşanan gelişmelere ilişkin, “Türkiye ve ABD Suriye’nin kuzey batısında ve Türkiye’nin sınırında IŞİD’e karşı ortak endişeleri var. Son zamanlarda PYD’nin IŞİD’i çıkardığı bölgelerde beklentilere bağlı kalmasını iletmekte çok netiz” dedi.

ABD’nin 239. Bağımsızlık Günü resepsiyonu bu gece Büyükelçi Bass’in evsahipliğinde ABD rezidansında düzenlenen resepsiyonla kutlandı. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf ile yaşadığı “sarışın” polemiğinin ardından Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek de resepsiyona katıldı. Büyükelçi Bass gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını şöyle yanıtladı:

ORTAK ENDİŞE

“Varsayımsal konulara değinmeyeceğim ama Türkiye ve ABD’nin, Suriye’nin kuzey batısında ve Türkiye’nin sınırında IŞİD’e karşı ortak endişeleri var. Tıpkı Suriye’nin merkezinde ve diğer bölgelerdeki IŞİD varlığından endişe duyduğumuz gibi her iki ülkeye yönelik bu tehdit konusunda birlikte çalışmaya devam ediyoruz. Diğer birçok ülke ile olduğu gibi. Ortak çabalarımız ve koalisyonun diğer üyeleri ile çabalarımız kapsamında hepimize yönelik IŞİD tehdidi konusunda çalışmalar yürütüyoruz.

BEKLENTİLERİ PYD’YE NET İLETİYORUZ

Hürriyet'ten Zeynep Şafak'ın haberine göre bizim açımızdan çok önemli olan bir şey var o da Suriye’de sınır bölgesini kim kontrol ediyorsa birincisi IŞİD’le mücadele etmeli ve IŞİD’in o bölgeyi kontrol etmesini engellemeli. IŞİD’in sınırdaki varlığı Türk hükümetinin yoğun çabalarına rağmen IŞİD’in kayıplarının önemli bir bölümünü Türkiye’den kaçakçılıkla kapatmasını sağlıyor. İkincisi demokratik ve toprak bütünlüğü korunmuş bir Suriye ilkesine bağlı olmak. Üçüncüsü de o bölgenin vatandaşlarının kendi işlerini yürütmesine izin vermek ve çatışmalar nedeniyle yerlerinden edilmiş kişilerin kendilerini güvende hissettikleri zaman evlerine dönmelerine izin verilmesi. Ve ABD yönetimi ve Türkiye hükümetinin bu ilkelere çok tutarlı bir bakışı var. Bu konudaki beklentilerimizi PYD’ye iletmekte çok netiz. Son zamanlarda PYD’nin IŞİD’i çıkardığı bölgede bunlara bağlı kalması noktasında bu beklentileri iletmekte çok netiz.”

SABIRSIZLIKLA BEKLİYORUZ

Resepsiyona siyaset ve diplomasi dünyasından çok Sayıda isim katılırken hükümeti AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır temsil etti. Büyükelçi Bass açılış konuşmasında özgürlük ve demokrasi vurgusu yaparak şunları söyledi:
“Ülkelerimiz ve insanlarınız arasındaki dostluk bugün daha da fazla önem taşıyor. 7 Haziran günü Türkiye’nin vatandaşları olarak sizler demokrasiye ve hukukun üstünlüğüne olan bağlılığınızı gösterdiniz. Türkiye’nin 25. Dönem parlamentosu ve bir sonraki hükümet ile birlikte çalışmayı sabırsızlıkla bekliyoruz.”

SARSILMAZ ORTAKLIK

Bozkır ise Şunları söyledi:

“Türkiye ve ABD 1952’den bu yana yaşamsal önemdeki ittifak bağlarına sahiptir. Sarsılmaz ortaklığın temelinde demokrasi insan hakları ve hukukun üstünlüğü gibi ortak değerler var. Vazgeçilmez nitelikteki bu ilişki bölgesel ve uluslararası barış ve istikrarı tehdit edici unsurların üstesinden gelinmesinde hayati öneme sahiptir. ABD ile müttefik ortak ve dost olarak ilişki geliştirilmesi, derinleştirilmesi ve bölgesel küresel anlamda güçlü şekilde hareket etmeye hazırız.”