ABD'yi zorlayan Türkiye sorusu

ABD'yi zorlayan Türkiye sorusu
Güncelleme:

ABD Sözcüsü Harf, AA muhabirini tehdit eden polis memuru hakkında sorulan sorulara net yanıt vermedi.

ABD'de Ferguson'daki olayları takip ettiği sırada AA muhabiri Bilgin Şaşmaz'a silah doğrultan ve muhabiri ölümle tehdit eden polis  memuru süresiz açığa alınırken, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf, AA  muhabirinin sorularına net yanıtlar veremedi. Topu yerel yetkililere atan Harf,  ülke içindeki meselelere bulunduğu pozisyondan yorum yapmasının uygun olmadığını  savundu. 
 
SÜRESİZ AÇIĞA ALINDI
 

Missouri eyaletinin St. Louis kentindeki emniyet güçlerinin sözcüsü  Brian Schellman, dün AA muhabiri Bilgin Şaşmaz'a silah doğrultan polis memurunun  süresiz açığa alındığını belirtti ancak memurun kimliğini açıklamadı. Schellman,  polis memurunun davranışlarının uygunsuz göründüğünü sözlerine ekledi. 
 
 ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf da günlük basın  toplantısında, Ferguson'daki olaylar ve Şaşmaz'ın ölümle tehdit edilmesine  ilişkin soruların muhatabı olurken, Harf'in topu yerel yetkililere atması ve  polisin tutumu konusunda yorum yapmaktan kaçınması dikkati çekti. 
 
  Harf, Ferguson'daki gösterileri görüntülemeye çalışan Şaşmaz'a silah  doğrultulması ve muhabirin ölümle tehdit edilmesi konusuyla yerel yetkililerinin  ilgilendiğini, Bilgin Şaşmaz'ın durumuyla ilgili olarak elinde detaylı bilginin  mevcut olmadığını söyledi. 
 
 Marie Harf, ülkesinin bağlılık gösterdiği çok önemli bir ilke olan  ifade özgürlüğüyle ilgili olarak her yerde sıkıntı yaşandığını, sıkıntılar  karşısında seslerini yükselttiklerini ifade ederek "ABD'nin, gazetecilerin  gözaltına alınması konusunda Türkiye de dahil diğer ülkelere ciddi eleştiri  getirdiği ancak kendi polisine karşı sessiz kaldığı" değerlendirmesine  katılmadığını dile getirdi. 
 
İKİYÜZLÜ DAVRANMIYORUZ
 
ABD Başkanı Barack Obama'nın ve bugün bölgede bulunan Adalet Bakanı  Eric Holder'in, Ferguson'daki olaylar konusunda sessiz kalmadığını belirten Harf,  ABD'nin ikiyüzlü davrandığını fikrine katılmadığını, ABD'de sorunlar yaşandığında  bunları şeffaf, dürüst ve açık bir şekilde yoluna koyduklarını savundu. 
 
   Harf, Türkiye dahil diğer ülkelere de aynı şekilde davranma çağrısı  yaptıklarını, aksi durumlarda seslerini yükseltmeyi sürdüreceklerini bildirdi. 
 
 Marie Harf, bir gazetecinin, Şaşmaz'ın gözaltına alınması konusunda  neden bunun kötü bir şey olduğunu söylemediği yönündeki sorusuna, ülke içindeki  meselelere bulunduğu pozisyondan yorum yapmasının uygun olmadığı yanıtını verdi. 
 
 OLAYIN GEÇMİŞİ
 
ABD'de silahsız siyahi Michael Brown'ın (18) polis tarafından  öldürülmesi sonrası olayların patlak verdiği Missouri eyaletinin St. Louis  kentinde Ferguson mahallesi yakınlarında göstericilerle polisin çatışmasını  görüntüleyen AA muhabiri Bilgin Şaşmaz, dün polisin sert müdahalesine maruz  kalmıştı. 
 
 Polis tarafından önce ölümle tehdit edilen Şaşmaz'a, yüzüne ve sırtına  bastırılarak kelepçe takılmıştı. AA muhabiri Şaşmaz, 5 saat hücrede tutulduktan  sonra serbest bırakılmıştı. 
 
 Açığa alınan polis memuru, Şaşmaz'a silah doğrultarak, kendisini bir  daha görüntülemesi halinde AA muhabirini öldürmekle tehdit etmişti. Çevredeki  gazetecilere de ''kaldır ellerini'' ve ''geri çekil'' diyerek silahını  doğrultmaya devam eden polis memuru meslektaşları tarafından olay yerinden  uzaklaştırılmıştı. 
 
 Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) de Ferguson'da  yaşananlara tepkisini yazılı açıklamayla dile getirmişti.  AGİT, ABD'den  Ferguson'daki gösterilerle ilgili haber yapan gazetecilerin basın özgürlüğüne  saygı duyulmasını istemişti. 
 
AGİT Medya Özgürlüğü Temsilcisi Dunja Mijatoviç, yazılı açıklamasında,  Ferguson semtinde patlak veren gösterilerde gazetecilerin gözaltına alınmasına  tepki göstererek Amerikalı yetkilileri olayların arkasındaki nedenleri bütün  yönleriyle incelemeye davet etmiş ve "Ferguson'daki olaylarla ilgili haber yapan  gazetecilerin özgür ve emniyetli bir şekilde çalışabilmelerinin sağlanmasını  istiyorum" ifadesini kullanmıştı.