''ABD’yle işbirliğine ben izin vermedim''

''ABD’yle işbirliğine ben izin vermedim''
Güncelleme:

İran lideri Ali Hamaney, 'IŞİD konusunda ABD’yle işbirliğine ben izin vermedim' dedi.

Geçirdiği rahatsızlık nedeniyle Tahran’daki bir hastanede ameliyat olan İran lideri Ayetullah Ali Hamaney, taburcu olurken ABD’nin Irak İslam Şam Devleti (IŞİD ) konusunda İran’dan işbirliği talebinde bulunduğunu ancak kendisinin buna karşı çıktığını ifade etti.

IŞİD konusunda Irak’ta ABD’yle birlikte çalışamayacaklarını ifade eden İran lideri, şöyle konuştu:

“IŞİD konusu Irak’ta ortaya çıktığı ilk günlerde ABD Irak’taki büyükelçisi vasıtasıyla bizim büyükelçimizden IŞİD konusunda koordinasyon sağlanması için görüşme talebinde bulundu. Büyükelçimiz bunu içeriye bildirdi. Bizdeki bazı yetkililer de buna karşı çıkmadı. Fakat ben buna karşı çıktım ve bu konuda ABD’yle birlikte olmayacağımızı söyledim. Çünkü elleri kirlidir. Eli ve niyeti kirli olanlarla nasıl işbirliği yapabiliriz?”

ABD YALAN SÖYLÜYOR

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Bakanlık Sözcüsü Marie Harf’ın açıkça İran’ı IŞİD karşıtı koalisyona davet etmeyeceklerini söylediğini anımsatan Hamaney, “Öncelikle bu yanlış eylemin içinde olmamak bizim için büyük bir kıvanç olmuştur. İkinci olarak yalan söylüyorlar. Kameralar önünde IŞİD konusunda İran’dan işbirliği istemediklerini söyleyen ABD Dışişleri Bakanı, şahsen İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif’ten bu konuda işbirliği isteğinde bulundu. Dr. Zarif bu isteği geri çevirdi. ABD Dışişleri Bakanı Yardımcısı da İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Abbas Irakçi’den tekrar aynı talepte bulundu ve reddedildi” ifadeleri kullandı.

SURİYE’DE YAPAMADILAR IRAK’TA DA YAPAMAYACAKLAR

ABD ve müttefiklerinin daha önce büyük gürültü kopararak çeşitli ülkelerin katılımıyla Suriye’ye karşı bir koalisyon oluşturduklarını hatırlatan İran lideri, “Suriye konusunda bir şey yapamadılar. Irak konusunda da aynısı olacak. Zaten ciddi bir iş de yapmak istemiyorlar. Irak’ta yapılan ve IŞİD’in belini kıran hareket, Amerikalıların işi değildi belki Irak halkı, ordusu ve halk güçlerinin işiydi. ABD ve IŞİD de bu gerçeği biliyor” diye konuştu.

ABD BAHANE ARIYOR


ABD’nin bir bahane arayışı içinde olduğunu savunan Ayetullah Hamaney, “ABD nasıl Pakistan’dan izin almadan bu ülkenin topraklarına girerek bombardıman yapıyorsa aynısını Irak ve Suriye’de yapmak istiyor” dedi.

ABD YETKİLİLERİNİN IŞİD’LE MÜCADELE SÖZLERİ BOŞ

Ayetullah Hamaney, hastanede bulunduğu sürede ABD’li yetkililer tarafından IŞİD ile mücadele edeceklerine dair dile getirilen ifadelerden “eğlendiğini” söyleyerek bu ifadeleri “içi boş” olarak değerlendirdi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

İran lideri Ayetullah Ali Hamaney, hastane çıkışı IŞİD konusunda ABD’yi eleştirdi.
Hamaney’in konuşması