Açıklamayı inşaat iskelesinde yaptı: Her gün 160 iş kazası yaşanıyor

Açıklamayı inşaat iskelesinde yaptı: Her gün 160 iş kazası yaşanıyor

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Bezci, inşaat iskelesi şeklinde tasarlanmış kürsüde yaptığı konuşmada, "İşçilerimiz maalesef bilinçli değil. İşçimize ‘baret tak’ diyoruz, takıyor, arkamızı döndüğümüz...

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Bezci, inşaat iskelesi şeklinde tasarlanmış kürsüde yaptığı konuşmada, "İşçilerimiz maalesef bilinçli değil. İşçimize ‘baret tak’ diyoruz, takıyor, arkamızı döndüğümüz an çıkarıyor. Türkiye’de her gün 160 iş kazası meydana geliyor." dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, TOBB ve Ankara ticaret Odası’nın (ATO) birlikte düzenlediği ‘Güvenli İskele, İskelede Güvenlik’ semineri ATO Meclis Salonu’nda yapıldı. ATO Başkanı Salih Bezci, Türkiye’de iş güvenliğini "İşçilerimiz maalesef bilinçli değil. İşçimize ‘baret tak’ diyoruz, takıyor, arkamızı döndüğümüz an çıkarıyor." cümlesiyle özetledi.

Ölümlü iş kazalarında ilk sıralarda yer alan Türkiye’de her gün 160 iş kazası meydana geldiğini kaydeden Salih Bezci, 2013 yılında bin 235 kişinin iş kazalarında hayatını kaybettiğini bildirdi. İş kazalarının sadece Türkiye’nin değil tüm dünyanın sorunu olduğunu vurgulayan Bezci, dünya genelinde yılda 300 milyona yakın iş kazası meydana geldiğini ve her gün 6 bin insanın öldüğünü belirtti.

'İŞÇİLERİMİZ MAALESEF BİLİNÇLİ DEĞİL'

İş kazalarının önlenmesinde duyarlı işveren ve iyi yetişmiş işçinin önemine de dikkati çeken Bezci, şöyle konuştu: "İşçilerimiz maalesef bilinçli değil. ‘Baret tak’ diyoruz takıyor, arkanızı döndüğünüz an çıkarıyor. Denetleme yaparken yalnızca patronları değil işçileri de denetleyin. ‘Emniyet kemeri takın’ diyoruz takmıyorlar. Ceza kesiyoruz, yine takmıyorlar. Bu çok önemli bir konu. İşçilerimizin de bilinçlenmesi gerekiyor."

Araştırmalara göre en çok yüksekte yapılan çalışmalar sırasında kaza olduğunu belirten Selih Bezci, iş kazalarının en aza indirilmesi, çalışanların sağlıklı ve güvenli bir ortamda çalışması için işçinin de işverenin de eğitilmesinin şart olduğuna dikkati çekti. Bezci, "Bir ülkede iş güvenliği varsa orada sağlık ve mutluluk vardır. İş güvenliği yoksa can kaybı, sakatlık, hastalık, para ve zaman kaybı vardır. İş güvenliği her şeyden önce gelir." diye konuştu.

İş Sağlığı ve İş Güvenliği Yasası’nın Cuma günü Meclis’ten geçtiğini hatırlatan Bezci, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’e 1 milyon 300 bin Bağ-Kur’luya borcunu dondurma imkanı da sağlayan bu yasayı çıkartması nedeniyle teşekkür etti. Bezci, "Yasa işçilerimizin güvenli bir şekilde çalışmasını sağlarken işverenlerimizin de nefes almasını sağlayacak oksijen çadırı olmuştur." dedi.

'ÖLÜMLÜ İŞ KAZALARININ EN ÇOK YAŞANDIĞI SEKTÖRÜN YAPI SEKTÖRÜ'

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Serhat Ayrım da konuşmasında, ölümlü iş kazalarının en çok yaşandığı sektörün yapı sektörü olduğunu söyledi. Ayrım, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun verilerine göre, 2013 yılında gerçekleşen 37 bin 807 iş kazasından 6 bin 215’inin, bin 215 ölümlü iş kazasından da 416’sının yapı sektöründe meydana geldiğine dikkati çekti. Denetimler hakkında da bilgi veren Ayrım, 2015 yılında 3 bin 500 teftiş yapılacağını kaydetti. İskele güvenliği konusunda çeşitli illerde seminerler düzenlediklerini anlatan Ayrım, 2015 ve 2016 yıllarında 15 ilde bilgilendirme semineri yapmayı planladıklarını bildirdi.

'İLK ÖNCE EVLERDE GÜVENLİĞE DİKKAT EDİLMESİ GEREKİR'

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Kasım Özer ise güvenliğin evde, okulda, işyerlerinde ve taşıtlarda hiç unutulmaması gereken bir kavram olduğunu söyledi. İlk önce evlerde güvenliğe dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Özer, "İstatistiklere bakıldığında ev kazalarının haddi hesabı yok." diye konuştu. Her yıl 60 kişinin iskelelerin güvenli olmamasından dolayı öldüğüne dikkati çeken Özer, 'Güvenli İskele, İskelede Güvenlik Projesi'nin bir benzerinin Almanya’da uygulandığını ve iskele kazalarının yüzde 26 oranında azaldığını söyledi. Özer, "Bir insanı kurtarmak bütün insanlığı kurtarmak gibidir. Almanya’nın yakaladığı yüzde 26’yı umarım biz de yakalarız." dedi.

Açılış konuşmalarının ardından inşaatlarda denetim ve idari yaptırımlar, cephe iskeleleri ile ilgili mevzuat ve standartlar, cephe iskeleleri ürün belgelendirilmesi, muayene ve gözetim, cephe iskelelerinin kurulum ve söküm aşamalarında güvenli çalışma yöntemleri, yüksekte yapılan çalışmalarda kişisel koruyucu donanımların önemi konularında bilgiler verildi. CİHAN