Açlık grevindeki Kürtçe öğretmen adayları hükümete seslendi

Açlık grevindeki Kürtçe öğretmen adayları hükümete seslendi

Açlık grevinde bulunan öğretmen adayları, hükümete kendilerine verilen sözü yerine getirmesini istedi.Açlık grevinin 7’ci gününde Karayolları Parkı'nda basın açıklaması düzenlendi. Yaklaşık 200 Kürtçe öğretmen adayı adına basın...

Açlık grevinde bulunan öğretmen adayları, hükümete kendilerine verilen sözü yerine getirmesini istedi.

Açlık grevinin 7’ci gününde Karayolları Parkı'nda basın açıklaması düzenlendi. Yaklaşık 200 Kürtçe öğretmen adayı adına basın açıklamasını Kürtçe Öğretmenleri Platformu sözcüsü Seyyithan Aydoğan yaptı. Basın açıklamasına Mardin Artuklu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kadri Yıldırım da destek verdi.

Kürtçe öğretmenliği macerası Haziran 2012'de dönemin Başbakanı Erdoğan'ın açıklamasıyla başladığında, 'Kürtçe öğretmenliği devlet garantisinde' manşeti atıldığını belirten Kürtçe Öğretmenleri Platformu sözcüsü Seyyithan Aydoğan, sonrasında bazı bakan ve bürokratların da bu doğrultuda açıklamalar yaptığını, Haziran 2013'te Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın da atama sözünü verdiğini hatırlattı. Hükümetin verdiği bu sözleri nedeniyle öğretmenlerin atanacakları inancıyla işlerini güçlerini bırakıp Kürtçe öğretmenliğine yöneldiğini belirten Seyyithan Aydoğan, "Tabii bu mağduriyetler hiçbir zaman giderilmedi. Bu sebeple de 25 Ağustos'tan beri Kürtçe öğretmenleri olarak açlık grevindeyiz. Bugün açlık grevimizin ilk bir haftası geride kalacak. Bu süreçte Kürtçe öğretmenleri olarak pedagojik açıdan Kürtçenin eğitim dili olması gerekliliğini ve evrensel hukuk açısından da anadilin anayasal güvenceye alınmasını da ısrarla dile getirdik. Her ne kadar eksik olsa da seçmeli Kürtçe dersinin de Kürtçeye yönelik her gün işleyen otoasimiliasyonu durduracağı düşüncesiyle bu adımı önemsedik. Bu anlamda Kürtçe öğretmenlerinin atanmasının da bölgede normalleşmeyi sağlayacağını ve barış sürecine bir doping etkisi yapacağını belirttik. Bu anlamda görüştüğümüz herkes bize hak verirken sorunun çözümü olarak daima devletin üst kademeleri bize gösterildi." dedi.

'KÜRTÇE ÖĞRETMENLERİNİN ATANMASI MESELESİNİN KALICI ÇÖZÜME KAVUŞTURULMASI KONUSUNDA KUŞKULUYUZ'

Açlık grevi sürerken bugünlerde basında Kürtçe öğretmenlerinin atanacağı haberlerinin yer aldığını ifade eden Aydoğan, şöyle konuştu: "Buna göre her şehirde ihtiyaca göre Kürtçe öğretmenlerinin İl Milli Eğitim Müdürlüklerine atanacakları belirtiliyor. Bu sebeple Mardin'de Kürtçe dersinin 7 bine yakın öğrenci tarafından seçildiği ve Mardin'e 3 kişilik kadro ayrıldığı bize iletildi. Eğer Mardin üzerinden bir değerlendirme yapacaksak; Kürtçe öğretmenlerinin atanması meselesinin kalıcı çözüme kavuşturulması konusunda kuşkuluyuz. Daha önce de belirttik; Kürtçe öğretmenlerinin atanmasının istatistiklere bağlanması nesnel değildir. Çünkü Kürtçe dersinin okullarda seçimi hiçbir zaman sağlıklı yürütülmedi. Tercihler, okula öğrencilerin gelmediği son iki haftaya sıkıştırıldı. Birçok yerde de 'Kürtçe öğretmeni yok' ya da 'okulda yeterli derslik yok' gerekçesiyle öğrencilerin bu dersi seçmesi engellendi."

'VERİLEN SÖZLER YERİNE GETİRİLMEZSE AÇLIK GREVİ DEVAM EDER'

Milli Eğitim Bakanlığı'nın şu zamana kadar Kürtçenin kaç kişi tarafından seçildiği istatistiğini çıkaramadığını vurgulayan Aydoğan, konuşmasına söyle devam etti: "Dolayısıyla Kürtçe öğretmenlerinin atanmasını, sadece istatistiksel verilere bağlamak nesnel ve adil bir ölçüt olamaz. Bu noktada hiç kimse Kürtçe öğretmenleri atanmasını, Fizik ve diğer derslerle de karşılaştırıp 'Atanmayı bekleyen bu kadar öğretmen varken' demesin. Cumhuriyet'in ilanından bu yana on binlerce kişi diğer branşlarda atandı; ama yüz yıldır tek bir Kürtçe öğretmeni atanmış mıdır? Dolayısıyla Kürtçe öğretmeni ihtiyacı, sadece haziran dönemi istatistikleri deği ayni zamanda okullar açıldıktan sonra ilk haftalarda 5, 6 ve 7. sınıflarında devam edecek tercihler' göz önünde bulundurularak belirlenmeli. Aynı şekilde şu zamana kadar Milli Eğitim Bakanlığı, Kürtçe öğretmenlerine dair tek bir açıklama yapmadığı için atanma şartlarını zorlaştırmamalı. Biz biliyoruz ki eğer adil davranılırsa Kürtçe öğretmenlerinin tamamının atanması daha kalıcı bir çözüm olur. Bu sebeple de kalıcı ve tatminkar bir atanmanın olması için başta siyasetçilerimiz ve gazeteciler olmak üzere herkesin Bakanlığa sesimizi ulaştırmasını rica ediyoruz. Dolayısıyla verilen sözlerin yerine getirilmesi ve mağduriyetlerin giderilmesi için açlık grevimizin devam edeceğini belirtiyoruz. Bu süreçte de halkımızın okulların açılmasıyla Kürtçe dersini ısrarla tercih etmelerini ve dillerine sahip çıkmalarını istiyoruz."

'ELEŞTİRİDEN KORKMAMAK GEREKİR'

Mardin Artuklu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kadri Yıldırım ise bugün eleştiri fazla yapmayacağını, eleştiri hakkını da atamaların neticelerine göre saklı tutacağını ifade etti.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın, atamaların yapılacağı açıklamasını medyadan duyduklarını belirten Yıldırım, şunları söyledi: "Bundan büyük bir memnuniyet duyduk. Biz o kadar nankör değiliz. Mezun ettiğimiz öğrenciler de nankör değiller. Yeri geldiğinde eleştiri hakkımızı kullanıyoruz. Akademisyen olarak buna hakkımız vardır. Zira bin tane öğretmen mezun veriyorsunuz. Ve bu bin mezundan sorumlusunuz. Bir baba nasıl evladından sorumlu ise biz de eğitimciler olarak yetiştirdiğimiz bu öğrencilerimizden sorumluyuz. Ama eleştiri hakkımızı saklı tuttuğumuzu ifade etmek istiyorum. Eleştiriden kaçınmamak lazım, korkmamak lazımdır. Atama yapılmadığı için binlerce öğrencinin dersleri boş geçecektir. Boş geçmeyenler de bu işi akademik eğitimi almayanlar tarafından yürütülecek. Bu da faydadan çok zarar verecektir. Umarım bu sorun çözülür ve açlık grevi sona erer. Konu ile ilgili hafta içinde Milli Eğitim Bakanı ile görüşmek için Ankara’ya gideceğim. Sorunun bir an önce çözülmesi için görüşmelerde bulunacağım."

Daha sonra öğretmen adayları söyledikleri Kürtçe şarkılar eşliğinde halaylar çekerek, eylemlerini sürdürdü. CİHAN