Adalet Sarayı basıldı, Doğan Grubu beyaz bayrak çekti

Adalet Sarayı basıldı, Doğan Grubu beyaz bayrak çekti

Hükümet cephesi hep mücadele halinde olduğu Doğan Medyası'nı zor durumda bıraktı..

Dün İstanbul Adliyesi'nde yaşanan ve cumhuriyet savcısının önce rehin alınıp sonra öldürülmesinin yarattığı şok halen atlatılmış değil. Olay sırasında gelişmeleri canlı veren bazı TV kanalları ile  DHKP-C'nin yayınladığı fotoğrafları bugün 1. sayfasına basan bazı gazeteler, eleştirilerin odak noktasında...

Aslında her şey, CNN Türk'te program yapan gazeteci Mirgün Cabas'ın dün rehine eylemi sırasında attığı bir tweetle başladı.

1-20150401162245.jpg

Doğan Grubu'na yönelik eleşiriler, yayın organlarının peşpeşe hatalarıyla da arttı ve bugün de sürdü.

Tepkiler üzerine Doğan Yayın İlkeleri Kurulu toplandı ve kendi kuruluşlarında yayınlanan savcı haberleriyle ilgili bir açıklama yaptı.

Açıklamada ilk önce Mirgün Cabas'ın attığı tweet için "derhal düzeltilmesi gerekiyor" denildi. Bu açıklamanın ardından Cabas'ın istifası bekleniyor.

Diğer yandan Doğan Grubu'nun etik heyeti, Hürriyet ve Posta gazetesinin de kullandıkları fotoğraftan ötürü hatalı olduklarını duyurdu.

Hükümetle arası bir türlü düzelmeyen Doğan Medyası Grubu'nun, Hürriyet ve Posta gibi en önemli markalarını halka açık şekilde eleştirmesi, AK Parti destekçileri arasında büyük bir zafer olarak görülmeye başlandı. Dünden bu yana süren tepkiler, yerini "hadlerini bildirdik" yorumlarına bıraktı.

Son gelişmelere bakılırsa hükümet cephesi, hep mücadele halinde olduğu Doğan Medyası'na karşı önemli bir zafer kazanmış oldu.

İŞTE DOĞAN GRUBU'NUN YAPTIĞI O AÇIKLAMA:

Kurul’un Başkan Yardımcısı Volkan Vural imzasıyla yapılan açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

Doğan Grubu medyasının yayın ilkeleri belli ve açıktır. Bu ilkelerin uygulanışını izlemek için faaliyet gösteren bağımsız bir Kurul da bulunmaktadır.

Kurulun gelecek toplantısı beklenmeden, aciliyeti dolayısıyla yapılan değerlendirmede şu sonuçlara varılmıştır :

1. CNN TÜRK programcısı Mirgün Cabas’ın şehit Savcımız Mehmet Selim Kiraz’ın teröristler tarafından rehin alınması olayı ile ilgili olarak atmış olduğu tweet, Yayın ilkelerine aykırı görülmüştür.(madde 24). Aynı ilkeler çerçevesinde hatasını derhal düzeltmesi gerekmektedir.(Madde 30).

2. Hürriyet Gazetesinin manşetten verdiği  terörü lanetleyen haberi, bu haberi verirken terör örgütünün propagandasına yer vermeyecek şekilde kullandığı fotoğraf Yayın İlkelerine uygun bir davranış olarak değerlendirilirken,  gazetenin iç sayfasında terör örgütünün sembollerini gösteren bir fotoğrafın yayımlanması, benimsediğimiz  ilkeler bakımından hatalı görülmüştür.

3. Posta gazetesinin, 1. sayfadan Savcı Mehmet Selim Kiraz’ın şehit oluşunu haber olarak verirken, terör örgütünün sembollerini gösterir bir fotoğraf kullanması, Yayın İlkeleri açısından yanlış olmuştur.

4. İlgili televizyon ve gazete yönetimlerine bu ikaz ve uyarılarımız yapılmakta olup, Kurulun yapılacak ilk toplantısında bu konular derinliğine ele alınacaktır.

5. Daha bu haberler çıkmadan, Doğan Grubu medyasını suçlamak ve olayın sorumluluğunu Doğan medyasına yüklemek gibi bir tutum içine giren bazı medya çevrelerine tek tavsiyemiz, özeleştirilerini yaparak kendi yayınlarını gözden geçirmeleri ve bunların basın mesleğinin asgari kuralları ile etik değerlerine uygunluğunu gözetmeleridir.

6. Doğan Yayın İlkeleri Kurulu olarak, her türlü terörü kınar ve lanetlerken, Şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz’a Allah’tan rahmet, yakınlarına, adalet camiamıza ve milletimize başsağlığı dileriz.
Kamuoyuna saygı ile duyurulur.