Adil Gürerken seçim tarihini açıkladı

Adil Gürerken seçim tarihini açıkladı

Sonbaharda "erken seçim" bekleyenlere Adil Gür tarihle yanıt verdi.

FETÖ/PDY tarafından gerçekleştirilen 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında yüksek sesle dillendirilen erken seçim tartışmaları yeniden alevlendi. Kamuoyunda Türkiye'nin 2016'nın sonbaharında erken seçime gidebileceği konuşulurken bu iddialar Hükümet tarafından yalanlanıyordu.

A&G Araştırma Şirketi'nin Başkanı Adil Gür ise erken sçeim ile ilgili çarpıcı bir açıklama yaptı ve seçimlerin bir sonraki sonbaharda yapılacağını işaret etti.

Milliyet gazetesi yazarı Tunca Bengin'in bugünkü köşe yazısında yer alan ayrıntılara göre erken seçim ne zaman sorularına yaygın olarak verilen yanıt ise 2017 sonbaharı.

İşte Bengin'in yazısından dikkat çeken ayrıntılar;

ANKARA'DA 2 ERKEN SEÇİM GÖRÜŞÜ

"(...) Bir görüş AKP’nin kendi içindeki cemaatçileri temizlemek için yerel seçimleri erkene alacağı yönünde, bir başka görüş ise AKP’nin erken genel seçime giderek hem MHP hem de HDP’nin baraj altına inme planı için düğmeye basacağı yolunda. Her ikisi için konuşulan tarih de 2017’nin sonbaharı... Bu arada da erken seçim değil ama genel, yerel veCumhurbaşkanlığı olmak üzere üç seçimin yapılacağı 2019’un yükünü hafifletmek amacıyla “2018-2019 ve 2020 olarak her yıl bir seçim” diyenler de var. Yani her an bir seçim takvimi olası. Nitekim siyasi partilerde buna dönük olarak teşkilatlarını uyarıyor, yaptıkları açıklamalarda da “yarın seçim olsa hazırız” diyorlar..."

ADİL GÜR: "2017'NİN SONBAHARI"

Tunca Bengin bu öngörüleri ve erken seçimle ilgili akıldaki soruları Adil Gür'e sordu. Adil Gür'ün yanıtları ise şöyle oldu:

“Türkiye’nin bir seçime ihtiyacı var mı? Bana göre var. Çünkü FETÖ ile mücadelenin siyaset ayağı eksik gidiyor. Siyasi partilerde bu işle mücadele etmenin yolu bir seçimden, ayıklamaktan geçiyor. Herkes ‘siyaset ayağı sadece AKP’nin içinde’ diyor ama bu yapı her ideolojinin içine farklı kimliklerle sirayet etmiş durumda.O nedenle sadece AKP değil CHP, MHP, HDP’de daha az ya da daha çok demeden hepsinde eşit oranda varmış gibi düşünerek üzerine düşeni yapmalı. Seçim yapmadan mücadele ederseniz partiler bu işten çok zarar görürler. Türkiye’de siyaset kurumuna güven azalır.”

Ülke ekonomik, sosyal konjonktür ve mevsimsel olarak bir seçime müsait değil. Ekim ayına geldik, bugün bir seçim kararı alsanız kasım da aralıkta seçim yapılamaz zaten, kışın ortasında da seçim yapılmaz. Bahar aylarında bir seçim de zor, insanların ruh hali çok farklı oluyor. Kışın çocukların okul masrafları elektrik, su, doğalgaz giderleri gibi nedenlerle bahar aylarındaki seçimler iktidarlar lehine çok iyi sonuçlar doğurmuyor.

Makul zaman 2017’nin sonbaharı. Olursa da genel değil, yerel seçim olur. Çünkü siyasi parti ayırımı yapmaksızın bu terör örgütüne gelir sağlamak amacıyla belediyelerle çok sıkı ilişli içine girdikleri tartışılıyor. Ama Türkiye’de 2017’nin sonbaharında bir seçim olabilmesi için o zamanın da konjonktürüne bakmak lazım. Yani Türkiye o zamana kadar terörle mücadelede önemli bir mesafe kaydetmiş, Suriye’de sınır ötesi sorunlarımızın önemli bir bölümünü halletmiş ve ekonomide çarklar daha hızlı dönüyor olması lazım ki iktidar bir seçime gitsin"

Milliyet