Adres bilgilerimiz satıldı mı?

Adres bilgilerimiz satıldı mı?

Seçmen kütüklerindeki adres bilgileri para karşılığı satıldı mı ?

Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı’na bilgi edinme hakkı kapsamında başvuran Ankara Barosu avukatlarından Gökhan Arıcan, internet ortamında 2009 yılı seçmen adres bilgilerinin sorgulanabildiği bir yazılımın ticari amaçla dağıtımının yapıldığını bildirdi. Arıcan, seçmen bilgilerinin bu şekilde satışının yasal olup olmadığı ve YSK Başkanlığından seçmen bilgilerini talep eden herkese bilgilerin verilip verilmediğini sordu.
 
Bu dilekçe üzerine Seçmen Kütükleri Genel Müdürlüğü teknik bir inceleme yaptı. İnceleme sonunda Türkiye’deki bütün seçmenlere ait adres bilgilerinin Birol Dalbudak adına kayıtlı GEN A.Ş isimli firma tarafından açılan bir internet sitesinde “Adres Rehberi 1.0” adı altında ticari amaçla dağıtımının yapıldığı belirlendi. İncelemede, programın Almanya’da bir servis sağlayıcı üzerinden dağıtıldığı da belirlendi. Program aracılığı ile sorgulanan seçmen bilgilerinin 2009 yılında yapılan Mahalli İdareler Seçimi zamanında siyasi partilere verilen bilgiler ile aynı olduğu ve daha sonraki güncellemelerin yansıtılmadığı tespit edildi.
 
KİŞİSEL VERİLERİN YAYILMASI
 
YSK Başkanlığı konuyu Kurul gündemine getirdi. Başkanlığın başvurusunda, seçmenlerin adres bilgilerinin dağıtımının yapılmasının “Kişisel verileri, hukuka aykırı olarak bir başkasına veren, yayan ve ele geçiren kişi, bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır” hükmünün düzenlendiği Türk Ceza Kanunu’nun 135-1 maddesine göre suç oluşturduğu vurgulandı. Başkanlık sitenin engellenmesi için Türk Telekomünikasyon AŞ ile 110 adet internet erişim sağlayıcısına bildirilmesine karar verilmesini istedi.
 
Bunun üzerine YSK heyeti 19 Aralık 2009’da toplanarak durumu görüştü. Toplantı sonunda alınan kararda, söz konusu bilgilerin siyasi partilerden alınmış olabileceği de belirtildi.
 
Kurul, söz konusu internet sitesinin erişiminin engellenmesine ve Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına bu konu ile ilgili belgelerin gönderilerek, Birol Dalbudak hakkında suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi. Dalbudak hakkında Ankara Başsavcılığı’nca soruşturma açıldı. Dalbudak’ın 2008 yılından bu yana “bilişim sistemlerinde verileri değiştirme ve bu yolla hırsızlık” suçundan Ankara 19. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı öğrenildi.
 
Vatan