Af en çok Gökçek'e yaradı

Af en çok Gökçek'e yaradı

Torba yasayla birlikte gelen vergi affı en çok Ankara Büyükşehir Belediyesi'ni sevindirdi.

Torba Yasa’daki yapılandırma için başvuruda bulunan mükellefler, taksit ödeme süresince gelir, kurumlar, katma değer ve özel tüketim vergisi ile ilgili verilen beyannameler üzerine tahakkuk eden vergileri çok zor durum olmaksızın her bir vergi türü itibarıyla “bir takvim yılında ikiden fazla” vadesinde ödememeleri ya da eksik ödemeleri halinde yapılandırılan borçlarına ilişkin kalan taksitlerini ödeme haklarını kaybediyorlar.

Bu düzenleme; “borcunu daha önce zamanında ödemeyen yine ödemez” mantığıyla yaptırım oluştursun diye hazırlanmış.

Ama il özel idareleri, belediyeler ve bunlara bağlı müstakil bütçeli ve kamu tüzel kişiliğini haiz kuruluşlar hariç. Yani onlar ödemeseler de bu haklarını kaybetmiyorlar (6552 sayılı Kanun Md. 73/7).

Va­tan­da­şa 36 be­le­di­ye­le­re 72 tak­sit

Başka mükellefler borçlarını Torba Yasa kapsamında 18 taksite (36 aya) kadar taksitlendirebiliyorken; il özel idareleri, belediyeler ve bunlara bağlı müstakil bütçeli ve kamu tüzel kişiliğini haiz kuruluşlar için artı taksit imkanıyla 36 taksite (72 aya) kadar taksitlendirme sunuluyor (6552 sayılı Kanun Md. 73/9-ç).

Bu af, en çok bağlı kuruluşlarıyla birlikte en borçlu belediye olan Melih Gökçek’in başkanı olduğu Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin işine yarayacak. Çünkü 2013 yılı verilerine göre Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin kendi vergi borcu 186.3 milyon TL. Bağlı kuruluşu EGO’nun 250.7 milyon TL borcu ile birlikte toplam 437 milyon TL, Torba Yasa kapsamında 72 aya kadar yapılandırılabilecek. Üstelik borçlar ödenmezse yapılandırma bozulmayacak.